Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nokialla edessään haastava siirtymävuosi – Nokia valmis investoimaan 5G-verkkoihin niin paljon kuin teknologiajohtajuus vaatii

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoo, että yhtiön viimeisen neljänneksen tulos oli vakaa ja koko vuoden tulos aiemmin Nokian antamien arvioiden vaihteluvälin ylälaidassa.

Lundmarkin mukaan kuluvan vuoden tärkeimpiä tavoitteita ovat Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän muutosohjelman loppuunsaattaminen ja pohjan luominen sen kannattavuuden parantamiselle.

– Kuten sanoin kolmannen vuosineljänneksen yhteydessä, olemme valmiita investoimaan niin paljon kuin 5G-teknologiajohtajuuden saavuttaminen edellyttää. Olen luottavainen, että olemme oikealla tiellä, vaikka työtä on vielä edessä, Lundmark sanoo.

Nokian loka–joulukuun liikevoitto (ei-IFRS) laski edellisvuodesta 4 prosentilla 1,09 miljardiin euroon. Liikevaihto (ei-IFRS) oli noin 6,57 miljardia euroa.

Nokian koko viime vuoden liikevaihto (ei-IFRS) oli 21,87 miljardia euroa, kun se vuonna 2019 oli 23,34 miljardia euroa. Liikevoitto (ei-IFRS) noin 2,1 miljardia euroa.

Nokia pitää vuoden 2021 vertailukelpoista liikevoittoprosenttia koskevan 7–10 prosentin näkymän ennallaan.

Nokian osake on Helsingin pörssissä lievässä laskussa yhtiön tulosjulkistuksen jälkeen. Nokian osake oli hieman ennen kello yhtätoista 1,06 prosentin laskussa. Osakkeen hinta oli noin 3,7 euroa.

"Investoinnit 5G-kehitykseen tarkoittaa lyhyen aikavälin kannattavuuden uhraamista"

Nokia julkaisi vuoden 2020 lopussa uuden toimintamallinsa. Lundmarkin mukaan vuosi 2021 on yhtiölle haastava siirtymävuosi, jota rasittavat markkinaosuuden supistuminen ja hintaeroosio Pohjois-Amerikassa.

– Lisäksi uuden toimintamallimme toteutus edellyttää meiltä lisäinvestointeja 5G-tuotekehitykseen, mikä puolestaan tarkoittaa jossain määrin lyhyen aikavälin kannattavuuden uhraamista 5G-teknologiajohtajuuden ja pitkän aikavälin kannattavuuden varmistamiseksi, Lundmark sanoo.

Lundmarkin mukaan Nokian operatiiviseen suoritukseen ja kassan vahvistumiseen ollaan tyytyväisiä. Nokian hallitus ei kuitenkaan ehdota osinkoa tai pyydä osingonjakovaltuutusta tilikauden 2020 osalta.

Lundmarkin mukaan tämä johtuu siitä, että Nokia voi riittävästi investoida 5G:hen ja muihin strategisesti tärkeisiin alueisiin samalla kun yhtiö ylläpitää vahvaa kassavirtaa. Nokia antaa päivityksen osinkopolitiikastaan viimeistään pääomamarkkinapäivänä 18. maaliskuuta.

Lundmark sanoo, että kulunut vuosi on pitänyt sisällään tärkeitä askeleita oikeaan suuntaan. Nokia on hänen mukaansa nopeuttanut tuotekehitystään, tehostanut toimintaansa ja luonut uuden toimintamallin.

– Vuodelle 2021 riittää työsarkaa, mutta uusi johtoryhmämme on tarttunut toimeen vauhdilla, hän sanoo.

Lundmark yhtäkkisestä kurssirallista: Ei vaikuta meidän toimintaan

Nokia on ollut viime aikoina tapetilla myös kansainvälisesti, sillä Nokian osake on ollut osana Yhdysvaltain pörssin kurssirallia. Viime viikolla Nokian osake lähti räjähdysmäiseen nousuun. Yhtiön osakkeet olivat välillä lähes 90 prosenttia plussalla.

Myös muutamat muut osakkeet ovat viime viikkoina nousseet Yhdysvaltain pörssissä ilman yhtiön tilanteessa tapahtunutta muutosta. Nokian osalta kurssiralli on sittemmin rauhoittunut.

Nousujen takana vaikuttaa olevan sosiaalisen median Reddit-sivuston piensijoittajien Wallstreetbets-palstalla masinoima ostokampanja. Monet asiantuntijat ovat arvelleet, että ostokampanjoilla on tarkoitus iskeä niin sanottuihin shorttaajiin eli lyhyeksi myyjiin.

Nokian toimitusjohtaja ei osaa sanoa, miksi Nokia päätyi ostokampanjan kohteeksi.

– Paljon on puhuttu, että tämä olisi massojen kapina lyhyeksi myyjiä kohtaan, mutta tämä ei oikeastaan meidän kohdalla selitä tätä. Meidän osaketta ei ole mitenkään erityisen paljon lyhyeksi myyty viime aikoina, Lundmark sanoi tiedotustilaisuudessa.

Nokia julkisti kurssinousun jälkeen myös pörssitiedotteen, jossa se kertoi, ettei yhtiöllä ole tiedossaan mitään liiketoimintaan liittyvää syytä, mikä olisi yhtäkkisen kurssikehityksen takana.

Lundmarkin mukaan yhtäkkinen kurssikehitys ei vaikuta yhtiön toimintaan millään tavalla.

– Me keskitymme hyvän tuloksen tekemiseen normaaliin tapaan, hän sanoo.