Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toisen rokoteannoksen viivästyttämisellä voidaan parantaa rokotetilannetta – lue tästä seuranta THL:n tiedotustilaisuudesta

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos järjestää tänään kello 11.00 webinaarin, jossa käsitellään virusmuunnoksen leviämisen mahdollisia kehityskulkuja sekä rokotusten vaikutusta kuolleisuuteen ja sairaalahoitoon eri rokotusstrategoilla.

THL:n asiantuntijoina webinaarissa ovat erikoistutkija Simopekka Vänskä, tutkija Anna Suomenrinne-Nordvik ja ylilääkäri Tuija Leino.

Liveseuranta:

Kello 12.04: Erilaisista rokotteista kerrotaan enemmän tiedotustilaisuudessa tämän viikon torstaina 11.2., tutkijat kertovat. Rokotteista tiedetään sen verran, että uudet mRNA-rokotteet vaikuttavat suhteellisen hitaasti, jolloin tavanomainen kahden viikon tehoennuste ei pidä täysin paikkaansa. Liveseuranta päättyy.

Kello 11.50: Erikoistutkija Simopekka Vänskä esittelee epävarmuutta aiheuttavia tekijöitä. Mikäli koronarokotteita saadaan esitettyjä skenaarioita hitaammin, korostuu toisten annosten viivästyttämisen merkitys entisestään. Näin edes vanhimmat ikäryhmät saadaan rokotettua.

Toinen mahdollisuus on se, että epidemiatilanne huononee yllättävästi. Tässä tapauksessa rokotuskattavuuden nostaminen on erittäin tärkeää, jotta epidemian kasvu voidaan taittaa.

Viimeinen Vänskän esittelemä uhkakuva on uusien virusmuunnoksien leviäminen. Tähänkin voidaan vaikuttaa toisen rokoteannoksen viivästyttämisellä, jolloin toinen annos voidaan antaa uuteen virusmuunnokseen sovitettuna versiona, jolloin sen suoja on parempi.

THL:n skenaarioissa on käytetty ainoastaan rokotteiden antamaa niin sanottua suoraa suojaa, eli niissä ei ole otettu huomioon laumasuojan vaikutuksia epidemiatilanteeseen. Todellisuudessa rokotteiden teho voi siis olla parempi.

kello 11.47: Toisen annoksen siirtäminen nopeuttaa rokotekattavuuden nousua, joka puolestaan vähentää kuolemia ja sairaalahoiton joutuvien määrää, kertoo Vänskä. Tämä johtuu siitä, että rokotetta riittää useammalle. Vänskän mukaan rokotteen teho putoaa vain hieman, mikäli toista annosta siirretään. THL kuitenkin muistuttaa, että webinaarissa käytetyt aikavälit, kuten 12 viikon tarkastelujakso, ovat todella pitkiä. Tilanteet voivat siis muuttua paljonkin.

Kello 11.40: Mikäli rokotteita saadaan Suomeen tarpeeksi, voidaan 35 viikon aikavälillä päästä rokottamaan jo alle 20-vuotiaita, mikäli se katsotaan tarpeelliseksi, Vänskä sanoo. Vanhemmat ikäryhmät saavat rokotteita jo useita kuukausia aiemmin. Kuolleisuus tulee THL:n laskelmien mukaan laskemaan hyvin nopeasti rokotusten kattavuuden noustessa. Myös sairaalahoitoon joutuvien potilaiden määrä laskee samassa suhteessa. 50-vuotiaat saavat THL:n tutkijoiden laskujen mukaan ensimmäiset rokoteannokset noin viikolla 35, eli elo-syyskuun vaihteessa.

Kello 11.22: Kaikissa skenaarioissa on yhteisenä piirteenä se, että koronaviruksen vanha kanta dominoi vielä noin parin kuukauden ajan, kunnes virusmuunnos ohittaa sen tartuntamäärissä. Muunnoksen päästyä väestöön THL:n malleissa leviämistä tapahtuu myös sulun aikana. Tärkein keino torjua uuden muunnoksen leviämistä on ehkäistä sen saapumista maahan, Suomenrinne-Nordvik kertoo.

Kello 11.15: THL:n mallinnuksissa käydään läpi runsaasti erilaisia skenaarioita, joissa otetaan huomioon viruksen leviäminen ja sen estämiseksi asetetut rajoitukset. Liki kaikissa malleissa tartuntakäyrä näyttää lähtevän nousuun, mikäli lisärajoitukset lopetetaan. Osassa skenaarioista suurimmat tartuntamäärät tapahtuisivat toukokuun tienoilla. THL muistuttaa, että skenaariot eivät ole ennustuksia, vaan mallinnuksia. Näin ollen yksikään mallinnuksista ei tule vastaamaan todellisuutta täysin. Myös kausivaihtelu ja rokotukset on jätetty näissä mallinnuksissa huomiotta.

Kello 11.05: THL:n asiantuntijat kertovat, että brittimuunnoksen tartuttavuus on noin 1,5-kertainen alkuperäiseen koronavirukseen verrattuna. Vanha viruskanta on kuitenkin edelleen selvästi yleisin. Muualla maailmassa muunnoksen osuus kasvaa eksponentiaalisesti, mutta rajoitukset purevat myös sen leviämiseen. Tapausten määrä siis laskee myös niissä maissa, jossa muunnos on yleistymässä, mutta rajoitukset ovat voimassa.