Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ammattiliitto Pro paheksuu UPM:n linjaa toimihenkilöiden työehdoista – "Mallia otetaan diktatuureista ja kehitysmaista"

Ammattiliitto Pro tuomitsee metsäyhtiö UPM :n linjauksen toimihenkilöiden työehdoista. Yhtiö on Pron mukaan ilmoittanut, että se aikoo ensi vuodesta lähtien keskustella työehdoista vain yksilökohtaisissa kehityskeskusteluissa.

Pron mukaan toimihenkilöiden työehdot ja ansiot heikkenevät, kun työehtosopimuksista siirrytään lain määräämälle tasolle. Vuositasolla palkanalennukset voivat olla tuhansia euroja, ja toimihenkilöt menettävät sopimuksissa olleet ehdot, jotka ovat olleet parempia kuin ylemmillä toimihenkilöillä.

Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mukaan kyseessä on vakava aloitus suomalaisen sopimuskulttuurin tuhoamiseksi ja kova hyökkäys hyvinvointiyhteiskuntaa vastaan.

UPM ja muu metsäteollisuus on ilmoittanut lopettavansa keskitettyjen työehtosopimisten neuvottelemisen, kun nykyiset sopimukset umpeutuvat. Tilalle tulee paikallista sopimista.

Malli leviää muualle

– Elinkeinoelämä on perustellut paikallisen sopimisen tarvetta työpaikkakohtaisten piirteiden huomioon ottamisella. UPM:n ilmoitus on todiste siitä, etteivät työnantajat ja omistajat halua sopia edes paikallisesti. Henkilöstöltä viedään kokonaan oikeus sopimiseen, tasavertaiseen palkkaukseen ja työehtoihin, Malinen sanoi tiedotteessa.

Malinen paheksui myös UPM:n aikeita kehittää uudenlaista edustusjärjestelmää henkilöstölle.

– Tällaisia työnantajien perustamia työpaikkakohtaisia yhdistyksiä yritykset ovat ottaneet käyttöön diktatuurivaltioissa ja kehittyvissä, köyhissä maissa. UPM:n toimintatavoista pitää olla huolestunut ei vain ammattiyhdistysliikkeessä, vaan koko suomalaisessa demokraattisessa päätöksentekojärjestelmässä, Malinen varoitti.

Malinen ennakoi, että sama malli leviää vielä muihin yrityksiin ja henkilöstöryhmiin.