Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OP odottaa konttorien vähentymiseen "nopeampaa kehitystä tulevina vuosina" – koronavuosi vauhditti vanhusten digiloikkaa

OP-ryhmän tulos ennen veroja nousi loka–joulukuussa 60 prosenttia 259 miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin tulos oli 161 miljoonaa euroa, eli nousua oli lähes 60 prosenttia.

Tuotot painuivat jonkin verran, mutta kulut sitäkin enemmän. Erityisesti loppuvuonna vähenivät henkilöstökulut, jotka pienenivät yli 40 prosenttia 120 miljoonaan euroon.

Koko vuoden tulos laski viime vuonna 785 miljoonaan euroon, kun vuonna 2019 se oli 838 miljoonaa. Sijoitustoiminnan nettotuotot laskivat 245 miljoonaa euroa ja saamisten arvonalentumiset söivät tulosta 138 miljoonaa.

Yrityspankkitoiminnan tulos nousi hieman ja vakuutustoiminta laski jonkin verran. Sen sijaan vähittäispankkitoiminnan tulos puolittui 115 miljoonaan euroon, mikä pääjohtaja Timo Ritakallion mukaan selittyy saamisten arvonalentumisilla.

OP myi viime vuoden aikana pääkonttorinsa Helsingin Vallilassa ja jatkoi tiloissa vuokralaisena. Myynti paransi tulosta lähes 100 miljoonalla eurolla. Lisäksi lakisääteisen työeläkevastuun loppuosan siirto Ilmariselle vaikutti tulokseen positiivisesti laskemalla eläkekuluja saman verran.

– Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että selvittiin mainiosti menneestä vuodesta ja siinä mielessä lähdetään vahvassa kunnossa kohtaamaan tämän vuoden haasteita, Ritakallio sanoi tiedotustilaisuudessa.

Fuusioita vireillä kymmeniä

Poikkeusvuosi näkyi monella tapaa OP:n toiminnassa. Talletuskanta kasvoi voimakkaasti, yli 10 prosentilla lähes 71 miljardiin euroon.

– Se kertoo osaltaan sitä, että niin kotitaloudet kuin yritykset ja yhteisöt varautuivat tulevaan sitä kautta, että on haluttu pitää enemmän varoja myös talletustileillä.

Viime vuonna OP myönsi lyhennysvapaata 115 000 henkilö- ja 11 000 yritysasiakkaalle. Loppuvuonna niiden kysyntä rauhottui kriisiä edeltäneelle tasolle.

Päättyneessä vuodessa oli Ritakallion mukaan huomattavaa myös käteisnostojen ja -talletusten määrän huomattava väheneminen. Pääjohtaja kertoi, että päättyneenä vuonna asiakkaat yhä vanhemmissa luokissa siirtyivät ryhmän digitaalisten palveluiden käyttäjiksi. OP:n toimipisteiden määrä väheni kymmenellä.

– Uskon, että konttoriverkostossa tapahtuu nopeampaa kehitystä tulevina vuosina, ja sitä vauhdittaa nimenomaan asiakaskäyttäytymisen voimakas muutos.

Vuoden päätteeksi toimipisteitä oli 342.

Erillisten osuuspankkien määrä väheni niin ikään kymmenellä kappaleella 137 pankkiin. Ritakallio sanoi, että fuusioita on vireillä eri puolilla maata, ja nykyhankkeiden pohjalta tapahtuu noin 20–30 fuusioitumista.

Korona varjostaa yhä arvioita

Koronapandemia loi myös OP:lle haastavan toimintaympäristön, mutta Ritakallio kiinnitti huomiota asiakasliiketoiminnan kasvuun. Hän korosti sitä keskeisimpänä asiana pitkän aikavälin kestävän liiketoiminnan kannalta.

Viime vuoden korkokate kasvoi neljä prosenttia lähes 1,3 miljardiin euroon sekä vakuutuskate kolmanneksella 572 miljoonaan euroon.

OP arvioi, että sen tulos ennen veroja vuonna 2021 jää pienemmäksi kuin viime vuonna. Alkaneen vuoden näkymiin liittyen se kuitenkin korostaa pandemian ylläpitämän epävarmuuden jatkumista.

Pääjohtajan mukaan alkaneen vuoden suuri kysymys on talouden toipuminen koronakriisistä. Korkojen hän odottaa säilyvän ennallaan.