Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeus kumosi Hollannin hallituksen määräämän historiallisen ulkonaliikkumiskiellon – "Rikkoo liikkumisvapautta"

Hollannissa oikeusistuin määräsi tiistaina hallituksen luopumaan koronaviruksen takia määrätystä ulkonaliikkumiskiellosta. Alueoikeus Haagissa määräsi, että kiellosta täytyy luopua heti.

Oikeuden päätöksen mukaan ulkonaliikkumiskielto rikkoo perustavanlaatuisella tavalla liikkumisvapautta ja yksityisyydensuojaa.

Oikeus huomautti, että hallituksen käyttämiä poikkeusvaltuuksia voidaan käyttää vain äkillisissä hätätilanteissa, kuten padon murtuessa. Hallitus oli keskustellut kiellon asettamisesta ja valmistellut sitä, mikä osoitti oikeuden mielestä, että tilanne ei ollut niin kiireellinen, ettei hallitus olisi voinut viedä asiaa parlamenttiin.

Hallitus asetti 23. tammikuuta alkaen ulkonaliikkumiskiellon, joka on ollut voimassa iltayhdeksästä puoli viiteen aamuyöllä. Kiellon voimassaoloa pidennettiin viime viikolla 2. maaliskuuta asti.

Hallitus voi valittaa päätöksestä, mutta ulkonaliikkumiskielto on silti lakkautettava saman tien valitusprosessin ajaksi. Pääministeri Mark Rutte sanoi lehdistötilaisuudessa toivovansa ihmisten silti noudattavan kieltoa.

– Jos ulkonaliikkumiskielto ei nyt perustunutkaan kunnolla lakiin... se ei tarkoita, etteikö toimenpide olisi tarpeellinen, Rutte sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hollantia johtaa tällä hetkellä virkaatekevä hallitus, sillä pääministeri Rutten hallitus erosi viime kuussa lastenhoitotukiskandaalin takia. Maassa pidetään vaalit 17. maaliskuuta.

Kielto johti rajuihin protesteihin

Ulkonaliikkumiskielto on ollut Hollannissa ensimmäinen sitten toisen maailmansodan aikaisen natsimiehityksen. Kielto aiheutti maassa väkivaltaisiksi äityneitä mielenosoituksia tammikuun lopussa. Mellakoitsijat muun muassa rikkoivat kauppojen ikkunoita ja sytyttivät paloja kaduilla.

Poliisi käytti kolmena perättäisenä päivänä vesitykkejä ja kyynelkaasuja mielenosoittajia vastaan useissa kaupungeissa.

Ulkonaliikkumiskiellon kaataneen oikeusjutun takana oli Viruswaarheid (Virustotuus) -niminen ryhmä. Tanssinopettaja Willem Engelin perustama ryhmä on järjestänyt säännöllisesti mielenosoituksia koronavirusrajoituksia vastaan.

Engel on kuvaillut Hollannin nykytilannetta diktatuuriksi ja esittänyt monia virukseen liittyviä salaliittoteorioita.