Ruotsi harkitsee kauppojen ja ravintoloiden sulkemista, jos koronatilanne pahenee, Japani aloitti rokotukset terveydenhuollon henkilöstöstä

Japanissa on toistaiseksi hyväksytty käyttöön vain Pfizer/Biontechin rokote. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Ruotsin hallitus varautuu sulkemaan muun muassa kauppoja, ravintoloita ja kuntosaleja koronapandemian vuoksi, kertoi sosiaaliministeri Lena Hallengren keskiviikkona.

– Tiedän, että me kaikki odotamme kovasti paluuta normaalioloihin, mutta tilanne on edelleen vakava. On huolestuttavaa, että tartuntojen määrä kasvaa. On olemassa riski kolmannesta aallosta, Hallengren sanoi.

– Emme ole vielä päättäneet mistään sulkemisista, mutta varaudumme ottamaan käyttöön tämänkin pandemialain tarjoaman mahdollisuuden. On selvää, ettemme voi odottaa liian kauan, ministeri jatkoi.

Hallengren ei yksilöinyt, missä tilanteessa hallitus ryhtyy sulkemaan yhteiskuntaa, vaan sanoi päätöksen perustuvan kokonaisharkintaan.

Japanissa aloitettiin rokotukset

Japani aloitti keskiviikkona koronarokotukset. Tokiolaisen sairaalan johtajasta Kazuhiro Arakista tuli Japanin ensimmäinen koronarokotuksen saanut henkilö.

– Rokotuksilla on tärkeä osa koronaviruksen vastaisessa taistelussa. Joten ajattelin, että johtajan tulee näyttää esimerkkiä ja ottaa rokote. En pidä rokottamisesta kovinkaan paljon, mutta se ei sattunut, ja hyvä niin. Olen helpottunut, Araki sanoi.

Japanissa on toistaiseksi hyväksytty käyttöön vain Pfizerin - Biontechin rokote. Sillä on tarkoitus lähiviikkoina rokottaa 40 000 terveydenhuollon työntekijää. Puolet heistä kuuluu tutkimusryhmään, joka pitää tarkkaa kirjaa voinnistaan ja mahdollisista rokotteen sivuvaikutuksista.

Kaikki terveydenhuollon 3,7 miljoonaa työntekijää on tarkoitus tämän jälkeen rokottaa maaliskuusta lähtien. Rokotusohjelmaa on tarkoitus laajentaa huhtikuussa yli 65-vuotiaisiin.

Tokiossa pitäisi järjestää kesäolympialaiset runsaan viiden kuukauden kuluttua. Japanin terveysministeri Taro Kono sanoi, että hänellä ei ole mitään käsitystä siitä, kuinka paljon ihmisiä saadaan rokotettua ennen mahdollisia kisoja.

– En edes ajattele olympialaisia. Yritän vain saada rokotteet jakoon sitä mukaa kun saan niitä Euroopasta, Kono sanoi.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut