THL haluaa pääkaupunkiseudulle tiukemmat rajoitukset, baarit tulisi sulkea – ministeri Kiuru: Vain päivien kysymys, että THL esittää koronastrategiassa siirtymistä tasolle 2

On vain päivien kysymys, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tulee esittämään koronastrategiassa siirtymistä tasolle 2, arvioi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Henrietta Nyberg, Tuomas Savonen / STT

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) ja pääkaupunkiseudun alueella on välttämätöntä ottaa käyttöön entistä tiukemmat koronaviruksen leviämisen torjuntatoimet, linjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Toimet pitäisi THL:n mukaan ottaa käyttöön seuraavien kolmen viikon ajaksi eli maaliskuun puoliväliin saakka.

Suosituksen mukaan baarit ja yökerhot tulisi sulkea pääkaupunkiseudulla kokonaan.

Ravintoloiden sulkeminen ei kuitenkaan onnistu noin vain. Se edellyttää sitä, että Suomessa julistettaisiin poikkeusolot, kuten viime keväänä tehtiin. Tällaisesta ei kuitenkaan STT:n tietojen mukaan ole hallituksessa käyty keskustelua.

THL:n mukaan myös julkisten kokoontumisten osallistujamäärää tulisi rajoittaa kuuteen ihmiseen, ja sama pätisi myös yksityistilaisuuksiin. Husin alueen asukkaiden olisi lisäksi vältettävä matkustamista muualle Suomeen kolmen viikon ajan.

Nykyisen tartuntatautilain puitteissa aluehallintovirastot (avit) pystyvät rajoittamaan yleisötapahtumien ja yleisten kokousten järjestämistä sekä ravintoloiden aukioloaikoja. Ravintolatoiminnan sulkemiseen tai kieltämiseen avit eivät pysty.

THL:ssä on analysoitu tilanteita ja paikkoja, joissa tartuntoja tapahtuu.

– Olemme huolissamme Uudenmaan ja erityisesti pääkaupunkiseudun tilanteesta. Haluamme nostaa keskustelua siitä, että ravintoloiden sulkeminen voisi olla mahdollisia keinoja, joilla tartuntojen kasvua voisi hillitä. Se, miten toteutuu tai toteutuuko, ei ole THL:n käsissä, sanoi THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotustilaisuudessa.

Kiuru: THL esittänee piakkoin koronastrategiassa siirtyminen tasolle 2

On vain päivien kysymys, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tulee esittämään koronastrategiassa siirtymistä tasolle 2, arvioi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Kiurun mukaan nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista THL:n esittämiä ravintoloiden toimintarajoituksia Uudellamaalla.

Kiuru uskoo, että THL tulee esittämään siirtymistä tasolle 2 lähiaikoina. Ravintoloiden täysi sulkeminen onnistuisi Kiurun mukaan vasta koronastrategian tasolla 3.

Husin alueella koronavirustilanne on selkeästi muuta Suomea heikompi. Ilmaantuvuusluku eli todettujen tartuntojen määrä sataatuhatta asukasta kohden on Husissa noin kaksinkertainen koko Suomen keskimääräiseen ilmaantuvuuslukuun verrattuna. Lisäksi koronavirustapausten jäljitys on pääkaupunkiseudulla paikoin ruuhkaantunut.

Virusmuunnoksen leviäminen huolestuttaa

Suomessa huolta herättää nyt erityisesti britannialaisen virusmuunnoksen leviäminen, kertoivat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä THL tiedotustilaisuudessa.

– Epidemian nopeampi leviäminen virusmuunnosten myötä voi johtaa siihen, että sairaaloiden kuormitus nousee, jolloin kuolleisuus voi myös nousta, totesi ylilääkäri Puumalainen.

Suomessa on todettu tähän mennessä yhteensä 450 virusmuunnostapausta. Näistä 427 on britannialaista muunnosta ja 22 tartuntatapausta on Etelä-Afrikasta peräisin olevaa muunnosta. Brasilian virusmuunnosta on toistaiseksi havaittu Suomessa yhdessä matkailuun liittyvässä tartunnassa.

Virusmuunnostartuntojen osuus kaikista Suomen koronavirustartunnoista ei vielä ole STM:n mukaan täysin selvillä.

– Oli sitten kyseessä alkuperäinen tai virusmuunnos, samat toimet pätevät sen hillintään, sanoi STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Valtaosa britannialaisista virusmuunnoksista on todettu Husin alueella. Yli 70 prosenttia kaikista Suomessa todetuista virusmuunnostapauksista on Husin alueelta.

Järeille sulkutoimille ei tarvetta

Suomessa ei tällä hetkellä olla lähellä tilannetta, jossa ulkonaliikkumiskiellot tai vastaavat järeät sulkutoimet olisivat tarpeellisia, sanoi STM:n Voipio-Pulkki tiedotustilaisuudessa.

– Siinä vaiheessa kun valtakunnallisesti tilanne alkaa olla haastavampi, on pohdittava, onko laajempiin toimiin mentävä valtakunnallisesti. Nyt ei ole se tilanne, täydensi STM:n johtaja Pasi Pohjola.

Suomen terveydenhuoltojärjestelmää kuormittaa nyt koronavirustartuntojen testaus- ja jäljitystyö. Sairaanhoidon kapasiteetti ei ole välittömästi uhattuna.

Rokotuksilla sairaanhoitoakin kuormittavien vakavien tautitapausten määrä saadaan laskuun. THL:n ylilääkäri Puumalainen sanoi, että EU:n tavoitteena on, että kesän loppuun mennessä 70 prosenttia aikuisväestöstä olisi rokotettu.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on aiemmin tarkentanut, että kesän lopulla tarkoitetaan syyskuun 21. päivää.

Puumalaisen mukaan Suomessa rokotuskapasiteetti on kunnossa, kunhan rokotteita saadaan maahan tarvittava määrä.

Kaksi uutta kuolemaa ja yli 600 uutta tartuntaa

Suomessa on raportoitu kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo THL. Yhteensä kuolemantapauksia on raportoitu nyt 725.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoidossa on 137 ihmistä, ja heistä 27 on tehohoidossa.

Aiemmin tänään Suomessa raportoitiin 614 uutta koronavirustartuntaa.

Suurin ilmaantuvuusluku viimeisten kahden viikon ajalta on Husin alueella, jossa on kirjattu noin 190 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Matalin ilmaantuvuusluku samalta ajanjaksolta on Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, jossa on noin 16 tartuntatapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Koko Suomen ilmaantuvuusluku viimeisten kahden viikon ajalta on noin 93 tartuntatapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut nyt noin 244 000 ihmistä, kertoo THL. Määrä on kasvanut eilisestä yli 14 000 rokotetulla.

Rokotteen toisen annoksen saaneita on hieman yli 70 000. Yhteensä rokoteannoksia on jaettu nyt noin 314 000.

Suomessa on keväästä lähtien raportoitu 52 209 koronavirustartuntaa.

- - - - - -

Korjattu klo 18.15. Ravintoloiden sulkeminen edellyttää poikkeusolojen julistamista, ei valmiuslain käyttöönottoa kuten aiemmin uutisoitiin.

Aiemmin korjattu, että ravintoloiden täysi sulkeminen onnistuisi vasta koronastrategian tasolla 3, ei 2.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut