Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varman Murto: Tälle vuodelle on ladattu kovat odotukset talouskasvusta, mutta se ei koske vielä Eurooppaa

Eläkeyhtiö Varman toimitusjohtajan Risto Murron mukaan Yhdysvaltojen suunnitelmat talouden voimakkaasta elvytyksestä ovat todennäköisesti merkittävin tekijä, joka lähiaikoina vaikuttaa sijoitusmarkkinoiden tunnelmiin.

– En muista, milloin olisi ladattu kovemmat odotukset talouskasvuun kuin tänä vuonna. Sillä rajoituksella, että se ei koske vielä Eurooppaa, Murto sanoi Varman tulosjulkistuksessa perjantaina.

Murto sanoi, että Yhdysvaltojen vahingot koronakriisistä olivat viime vuonna noin puolet EU:n ja euroalueen kärsimistä kolhuista. Hänen mukaansa Eurooppa hävisi Yhdysvalloille ensimmäisen erän koronakriisin hoidossa ja nyt näyttää, että hävitään vielä toinenkin erä.

Murto arvioi, että Yhdysvaltojen nopeaa toipumista koronasta tukee kolme tekijää: iso ja aggressiivinen talouden elvytys, koronarokotusten eteneminen sekä kuluttajien pakkosäästämisen purkautuminen pandemian jälkeen.

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden pyrkii saamaan kongressista läpi jättimäisen 1 900 miljardin dollarin elvytyspaketin koronan nujertamiseksi. Murto katsoo Bidenin hallinnon ottavan tietoisen riskin, kun se lataa erittäin isoa elvytystä tilanteessa, jossa talouden näkymät ovat jo parantuneet.

– Jos mennään Bidenin hallinnon mukaan, niin kutonenkaan ei riitä (Yhdysvaltojen) talouskasvun ennusteeksi tälle vuodelle.

Yhdysvallat selviää Murron mukaan koronapandemiasta olennaisesti pienemmillä talousvaikutuksilla kuin Eurooppa. Hänen mielestään Euroopan olisi pitänyt laittaa enemmän paukkuja elvytykseen.

– Euroopan osalta on ihan reaalinen riski, että ollaan taas Japanin polulla, johon liittyy ei liian korkea, vaan liian matala inflaatio.

Varman mukaan konkurssien määrä pysynyt maltillisena

Murto kommentoi lehdistötilaisuudessa myös sitä, onko korona-ajan etätyöstä ja kasvokkaisten kohtaamisten puuttumisesta odotettavissa Suomessa ongelma-aalto työkyvyttömyyseläkkeiden muodossa.

– Toistaiseksi Varman luvuissa ei ole nähtävissä sellaista. Sellaiset riskit ja pelot eivät ole toteutuneet, Murto kertoi.

Varman mukaan työkyvyttömyyseläkehakemusten määrä pysyi viime vuonna edellisvuoden tasolla. Mielenterveyden häiriöiden osuus työkyvyttömyyden perusteena kuitenkin kasvoi hieman ja oli 38 prosenttia.

Varman mukaan koronan vaikutukset työnantajiin ja yrittäjiin ovat jääneet pienemmiksi kuin viime vuoden alkupuolella arvioitiin. Varman asiakaskunnassa konkurssien määrä näyttäisi toistaiseksi olevan maltillinen.

– On selvää, että monen yrittäjän ja työnantajan tilanne säilyy vaikeana vielä keväälläkin. Eniten vaikeuksia tulee olemaan niillä yrityksillä, joilla oli maksurästejä jo ennen koronavuotta, Murto kommentoi tiedotteessa.

Mahdollisuuksia hakea velallista konkurssiin rajoitettiin koronan vuoksi viime keväänä konkurssilain väliaikaisella muutoksella, joka oli voimassa tammikuun loppuun.

Tällä hetkellä on voimassa uusi väliaikainen laki, joka pidentää velalliselle konkurssiuhkaisessa maksukehotuksessa annettavaa maksuaikaa viikosta 30 päivään. Lakimuutos on voimassa syyskuun loppuun.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan konkurssihakemusten määrä lähti kasvuun helmikuun alussa. Helmikuun kahden ensimmäisen viikon aikana pantiin vireille yhteensä 155 konkurssia. Määrä on kolminkertainen verrattuna edeltäneeseen kahden viikon jaksoon, jolloin laitettiin vireille 58 konkurssia.

Toisaalta helmikuun alun lukemat eivät eroa valtavasti viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Silloin vireille pantuja konkursseja oli 136, eli kasvua on nyt 14 prosenttia vuoden takaisesta.