Lännen Median kysely: Puolet Ruotsin puolueista kannattaa Nato-jäsenyyttä, puolueilla kuitenkin vähemmistö valtiopäivillä

Lännen Media kysyi puolueilta myös, pitäisikö Ruotsin hakea Nato-jäsenyyttä, jos Suomi päättää tehdä niin. AFP / LEHTIKUVA

STT

Neljä Ruotsin kahdeksasta valtiopäiväpuolueesta on maan Nato-jäsenyyden kannalla, kertoo Lännen Median tekemä kysely. Nato-jäsenyyttä kannattavilla puolueilla on kuitenkin valtiopäivillä vähemmistö.

Nato-jäsenyyttä 2020-luvulla kannattavat porvaripuolueet eli maltillinen kokoomus, keskusta, kristillisdemokraatit ja liberaalit, joilla on yhteensä 142 paikkaa 349 edustajan valtiopäivillä.

Nato-jäsenyyttä vastaan ovat pääministeripuolue sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue, ympäristöpuolue ja ruotsidemokraatit.

Lännen Media kysyi puolueilta myös, pitäisikö Ruotsin hakea Nato-jäsenyyttä, jos Suomi päättää tehdä niin. Pääsääntöisesti Suomen linja ei vaikuttanut puolueiden kantoihin, vain ruotsidemokraatit vaihtaisi Nato-kantaansa Suomen perässä.

Kysymys Ruotsin Nato-jäsenyydestä nousi keskusteluihin vuodenvaihteessa, kun valtiopäivät äänesti Nato-option viralliseen Ruotsin turvallisuuspolitiikan linjaan hallituksen vastustuksesta huolimatta. Ruotsidemokraatit kääntyi Nato-option kannalle, vaikka vastustaa Nato-jäsenyyttä. Puolueen puheenjohtajan Jimmie Åkessonin mukaan Suomen Nato-optio vaikutti päätökseen.

– Tuemme Nato-optiota, koska haluamme edistää Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä, Åkesson sanoi ja kertoi puolueen kannattavan puolustusliittoa Suomen kanssa.

Ruotsin Nato-kannalla on katsottu olevan suuri vaikutus myös Suomen halukkuuteen hakea Nato-jäsenyyttä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut