SDP torjuu vihreiden lähijunakritiikin – VR päättää itse investoinneistaan, ja poistettava kalusto on liikennekelvotonta

SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen kertoo, että VR:n romutukseen menevät lähijunat eivät kelpaisi liikennöintiin ilman lisärahan käyttöä. Kuva on vuodelta 2017. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Nina Törnudd / STT

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Suna Kymäläinen (sd.) torjuu vihreiden varapuheenjohtajan Jaakko Mustakallion arvostelun SDP:n ministereiden toiminnasta lähijunaliikenteen kehittämisessä.

Kymäläinen sanoo, että toisin kuin Mustakallio esitti, ei SDP vastusta lähijunaliikenteen kasvattamista. Aito kestävä siirtymä lähijunaliikenteeseen vaatii pitkäaikaisen rahoituksen ja kaikkia kansalaisia palvelemaan kykenevän esteettömän ja houkuttelevan kaluston, Kymäläinen linjaa.

Mustakallio oli vihreiden puoluevaltuuskunnassa arvostellut muun muassa omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraista (sd.) siitä, että VR romuttaa vanhaa lähijunakalustoaan, jota Mustakallion mielestä voitaisiin käyttää muualla maassa.

Kymäläisen mukaan Mustakallio on väärillä jäljillä. Poistettava kalusto ei ole liikenteeseen kelpaavaa, vaan vaatisi lisäinvestointeja.

– VR on ilmoittanut viime vuonna, että se kierrättää liikennekelvotonta kalustoa. Samalla yhtiö on itse ilmoittanut, että käynnissä oleva kaluston kierrätys ei vaikuta alueellisen lähijunaliikenteen järjestämiseen millään alueella, Kymäläinen sanoi tiedotteessa.

Operatiiviset asiat, kuten VR:n kalustoinvestoinnit, ovat yhtiöiden johdon päätettävissä ja vastuulla, Kymäläinen muistutti.

Kritiikkiä myös Harakalle

Mustakallio moitti myös liikenneministeri Timo Harakkaa (sd.) siitä, että tämä antaa valmistella liki kymmenen vuoden ostopalvelusopimusta ministeriön ja VR:n välillä. Kymäläisen mukaan kyse on ostoliikenteen ja velvoiteliikenteen yhdistämisestä. Tarkoitus on saada molemmat liikennemuodot yhdistettyä ilman kustannusten nousua. Uuden sopimuksen myötä VR:n yksinoikeus matkustajaliikenteeseen päättyisi.

– Olettaisin vihreiden hallitusvastuussa olevan tästä myös tietoisia. Koronatilanteesta johtuen matkustajamäärät ovat laskeneet kaikissa joukkoliikennemuodoissa. Jouduimme jo tämän vuoden sopimusta varten tekemään lisämäärärahapäätöksen liikenteen tappioiden kattamiseksi, Kymäläinen sanoi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut