Konsulttina työskennellyt 47-vuotias ruotsalaismies sai maanantaina Göteborgissa syytteet vakoilusta Venäjän hyväksi. Syyttäjän mukaan mies oli saanut työssään ruotsalaisyrityksistä Venäjää kiinnostavaa aineistoa ja myynyt niitä eteenpäin venäläisille.
Mies kiistää asianajajansa välityksellä syyllisyytensä.
Vakoilun kohteeksi joutuneet yritykset olivat miehen konsultiksi palkanneet ajoneuvovalmistajat Volvo ja Scania .
Mies pidätettiin kaksi vuotta sitten Tukholmassa, kun hän oli ravintolassa tapaamassa venäläistä diplomaattia. Ruotsalaisviranomaisten mukaan kyseinen lähetystöneuvoksen korkeassa asemassa työskennellyt venäläinen oli todellisuudessa ulkomaantiedustelu SVR:n upseeri. Diplomaattiasemansa takia hän välttyi pidätykseltä ja poistui maasta pian poliisioperaation jälkeen.
Syyttäjän mukaan vakoilun motiivina oli raha, jonka avulla SVR oli saanut ruotsalaismiehen rekrytoitua.
– Se, että hänelle on maksettu hyvin, osoittaa millaisen arvon venäläiset ovat antaneet miehen toimittamille tiedoille, syyttäjä Mats Ljungqvist sanoo tiedotteessa.
Vakoilusta syytetyllä miehellä oli pidätettäessä 28 000 kruunua (noin 2 800 euroa) käteistä, jonka hän oli juuri saanut venäläiseltä "diplomaatilta".
Ruotsalaisyhtiöt eivät ole syyttäjän mukaan jutussa asianomistajina, koska miehellä oli ollut konsulttina oikeus saada niiltä myös salaista tietoa. Tietojen jakaminen edelleen voi kuitenkin täyttää vakoilun tunnusmerkit, syyttäjä toteaa.
Jotta tietojen vuotamista ei havaittaisi yritysten tietojärjestelmässä, mies oli muun muassa kuvannut tietoja työtietokoneensa näytöltä.
"Uhkaa hyvinvointiamme"
Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon vastavakoilupäällikkö Daniel Stenling kuvaa konsultin tapausta hyvin vakavaksi ja pitää sitä jälleen yhtenä esimerkkinä tiedustelutoiminnan lisääntymisestä Ruotsissa. Tältä osin Venäjä on hänen mukaansa suurin uhka.
– Kaikkien on tärkeää ymmärtää, että tätä tapahtuu juuri nyt ja että kyseessä on erittäin vakava rikollisuus, joka vahingoittaa Ruotsia ja meitä kaikkia, Stenling sanoo.
Hänen mukaansa turvallisuuspoliisissa on huomattu, että ulkovaltojen mielenkiinto on siirtynyt yhä enemmän sotilaalliselta siviilipuolelle. Yritysten lisäksi kohteena ovat muun muassa huipputeknologian tutkimuslaitokset.
– Kyse on teknisestä osaamisesta ja huippukyvykkyyksistä, joita Ruotsista löytyy. Tarkoituksena on vahvistaa oman maan teollisuutta ja osaamista, mutta joiltain osin tekniikkaa pyritään siirtämään myös sotilaspuolelle, Stenling sanoo.
Hänen mukaansa toiminnasta on merkittävää haittaa Ruotsille.
– Menetämme jo nyt paljon rahaa tällaisen vakoilun takia. Se uhkaa meidän työpaikkojamme ja pidemmällä aikavälillä myös hyvinvointiamme, Stenling kuvailee.
---
Lähteinä myös SVT, Dagens Nyheter