Miltei 80 prosenttia lastensuojelun laitoshoidon työntekijöistä on kokenut väkivaltaa töissä – "Tulos ei ole vain hälyttävä vaan järkyttävä"

Lastensuojelun laitoshoidon työntekijät pitävät työtään palkitsevana ja merkityksellisenä, mutta lisäksi haastavana, kuormittavana ja vaarallisena. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Lassi Lapintie / STT

Lasten sijaishoidossa väkivallan uhka ja työntekijöiden vaihtuvuus on todettu ongelmaksi Lastensuojelun Keskusliiton ja sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian selvityksessä.

Lastensuojelun laitoshoidon työntekijöistä liki 80 prosenttia kertoi kokeneensa fyysistä väkivaltaa töissä ainakin joskus. Vajaa puolet (43 %) oli kokenut väkivaltaa muutamia kertoja vuodessa, viidesosa useita kertoja kuukaudessa ja yli kymmenesosa viikoittain. Neljä prosenttia kertoi kokevansa väkivaltaa päivittäin tai lähes päivittäin.

– Tulos ei ole vain hälyttävä vaan järkyttävä. Kun tähän yhdistetään vielä, että 43 % vastaajista piti koulutusta ja perehdytystä väkivaltatilanteisiin riittämättömänä ja 46 % vastasi, ettei lain edellyttämää työsuojelun toimintaohjelmaa ollut käsitelty työpaikalla, edellyttää tulos valtiolta eli sosiaali- ja terveysministeriöltä välittömiä valtakunnallisia kohdennettuja työsuojelun valvontatoimenpiteitä sekä koulutuksen kehittämistoimenpiteitä, kirjoittavat selvityksessä Talentian Alpo Heikkinen ja Marjo Varsa.

Vastaajista vain viidesosa (21 %) kertoi, ettei ollut kokenut väkivaltaa lainkaan.

Lähes kolmasosa (28 %) vastasi, ettei työpaikalla ole selkeitä ohjeita väkivaltatilanteisiin. Vielä suurempi osa (39 %) arvioi, ettei työpaikalla ole selkeitä vastuunjakoa väkivaltatilanteisiin. Liki puolet (45 %) koki, ettei väkivaltaa ja sen uhkaa käsitellä henkilöstön kanssa säännöllisesti.

Kyselyyn vastasi 173 työntekijää sekä 184 sosionomiopiskelijaa.

Sanallista asiatonta kohtelua saa niskaansa lähes jokainen

Vastaajista kolmasosa (31 %) ilmoitti kokevansa sanallista asiatonta kohtelua asiakkaiden taholta viikoittain ja lähes yhtä moni (27 %) päivittäin tai lähes päivittäin. Vain prosentin mukaan sanallista asiatonta kohtelua ei esiintynyt lainkaan

Kyselytutkimuksen mukaan jopa 74 prosenttia on harkinnut työpaikan vaihtoa. Työntekijöiden pysyvyyttä voitaisiin lisätä työhyvinvointia ja -olosuhteita parantamalla, selvityksessä ehdotetaan.

Lastensuojelun laitoshoidon työntekijät pitävät työtään palkitsevana ja merkityksellisenä, mutta lisäksi haastavana, kuormittavana ja vaarallisena.

Vain noin kolmasosa työntekijöistä ilmoitti, että heidän työpaikallaan työhyvinvointiin panostetaan riittävästi. Yli kaksi kolmasosaa työntekijöistä kertoi kokevansa henkistä kuormitusta työssään, neljäsosa liiaksi asti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut