Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Vihreiden Ohisalo haluaisi kouluihin hyviä etätyökäytäntöjä, tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää, George Floydin kuolemasta syytetyn poliisin oikeuskäsittely alkaa Yhdysvalloissa

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo ottaisi kouluopetukseen hyviä käytäntöjä korona-ajan etätyöstä. Ohisalon mielestä esimerkiksi harvinaisempien aineiden opetuksessa voisi hyödyntää hyviksi havaittuja etätyötapoja, jos asuinkunnassa ei ole mahdollista järjestää kaikkea opetusta.

Ohisalo ottaa asian esille STT:n kuntavaalihaastattelussa.

Vihreät tavoittelee puheenjohtajan mukaan kaikkien aikojen parasta vaalitulosta ja ennätyksellistä ehdokasmäärää. Edellisissä kuntavaaleissa vihreät menestyi hyvin ja lisäsi kannatustaan.

Puoluesihteerien enemmistön lauantainen linjaus vaalien siirtämisestä kesäkuulle antaa puolueille lisää aikaa koota ehdokaslistojaan ja käydä vaalikampanjaa.

Maanantaina lumisade taukoaa, mutta vain hetkeksi

Viikonlopun lumisateet väistyvät tänään etelään, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Koko maahan on luvassa pakkaspäivä, ja Lapissa pakkasasteita voi olla toistakymmentä. Etelään on luvassa pikkupakkasta.

Tauko lumentulosta jää lyhyeksi, sillä viikonlopun ennusteen mukaan tiistaina maan etelä- ja länsiosiin on yleisesti luvassa lumisateita. Sateet väistyvät päivän kuluessa, ja keskiviikon vastaisena yönä pakkaslukemat kasvavat myös eteläisessä Suomessa.

Naiset tekevät selvästi miehiä enemmän osa-aikatyötä

Noin 17 prosenttia suomalaisista palkansaajista tekee osa-aikatyötä, eli esimerkiksi keskimääräistä lyhyempää työviikkoa tai lyhyempiä työpäiviä.

Osa-aikatyön tekeminen on selvästi yleisempää naisten keskuudessa. Miesten osuus on ollut 2000-luvulla hieman nousussa, kun taas naisten osuus on pysynyt melko tasaisena, Työterveyslaitokselta kerrotaan.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n mukaan osa-aikatyö on yleistynyt tällä vuosituhannella erityisesti pienten lasten äideillä sekä yli 65-vuotiailla. Naisilla lasten tai muiden omaisten hoitaminen on merkittävä syy osa-aikatyölle, mutta miehillä se ei näy syynä lyhyempään työaikaan juuri lainkaan.

Eniten osa-aikatyötä tehdään kaupan alalla, sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnassa.

Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää – koronapandemia lisännyt epätasa-arvoa

Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää, jona juhlistetaan sekä naisia että pyrkimystä sukupuolten väliseen tasa-arvoon.

Naistenpäivän marsseja on tiedossa muun muassa Meksikossa, Argentiinassa, Turkissa ja Puolassa.

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa naiset marssivat keskustan läpi nostaakseen esiin ongelmat, joita koronapandemia on tuonut naisille. Naisiin kohdistuvan väkivallan, työtaakan ja palkanleikkausten kerrotaan kasvaneen pandemian aikana.

Euroopan parlamentti kertoo puolestaan perheväkivallan määrän kasvaneen Euroopassa pandemian aikana, kun ihmiset ovat oleskelleet kotona aikaisempaa enemmän.

Suomessa kansainvälistä naistenpäivää alettiin tiettävästi viettää vuonna 1914. (Lähde: AFP)

Meghan Markle kertoo odotetussa Oprahin haastattelussa, että hänet hiljennettiin kuningasperheeseen liittymisen jälkeen

Puolisonsa prinssi Harryn kanssa Britannian hovin jättänyt Meghan Markle sanoo maailmankuulun juontaja Oprah Winfreyn haastattelussa, että hänet hiljennettiin sen jälkeen, kun hän liittyi kuningasperheeseen.

Meghan sanoo, että hovissa oltiin valmiita valehtelemaan muiden perheenjäsenten suojelemiseksi. Meghanin mukaan hänen suojelemisekseen ei kuitenkaan kerrottu totuutta.

Yhdysvaltalaisen CBS-kanavan haastattelu herätti jo etukäteen laajaa kiinnostusta, sillä Harry ja Meghan elävät omaa elämäänsä irrallaan kuninkaallisesta perheestä, ja osapuolten keskinäisten suhteiden laadusta on esitetty runsaasti spekulaatioita.

Meghan Markle sanoo kuninkaallisen perheen torjuneen pyynnön saada ammattiapua mielenterveysongelmiin

Prinssi Harryn kanssa Britannian hovin jättänyt Meghan Markle kertoi juontajatähti Oprah Winfreyn haastattelussa kuninkaallisen perheen torjuneen hänen pyyntönsä saada ammattiapua mielenterveyteen. Syyksi Meghan kertoo, että sitä ei nähty hyvänä instituutiolle.

Meghan kertoo haastattelussa, että hänellä oli synkkiä ajatuksia ja hän oli pohtinut, ettei halua enää elää.

Perheen torjuttua Meghanin pyynnöt, hän pyysi apua hovin henkilöstöosastolta tuloksetta. Syynä oli se, ettei Meghan ollut hovin palveluksessa vaan kuninkaallisen perheen jäsen.

George Floydin kuolemasta syytetyn poliisin oikeuskäsittely alkaa Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa on määrä alkaa tänään oikeudenkäynti, jossa poliisia syytetään maata viime vuonna kuohuttaneesta mustan miehen kuolemasta .

George Floyd kuoli toukokuun lopussa Minneapolisissa, kun poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan.

Oikeuden eteen odotettua 44-vuotiasta poliisia Derek Chauvinia syytetään toisen asteen murhasta, joka vastaisi Suomessa tappoa.

Yhdysvalloissa alkoivat Floydin kuoleman jälkeen laajat mielenosoitusaallot, joissa vastustettiin muun muassa poliisiväkivaltaa ja rakenteellista rasismia. Oikeuskäsittelyn on määrä alkaa maanantaina valamiesten valinnalla. (Lähde: AFP)

Ainakin 20 kuollut ja satoja loukkaantunut räjähdyksissä sotilastukikohdassa Päiväntasaajan Guineassa

Afrikassa sijaitsevassa Päiväntasaajan Guineassa ainakin 20 ihmistä on kuollut ja useita satoja loukkaantunut neljässä räjähdyksessä sotilastukikohdassa. Räjähdykset ovat tuhonneet myös tukikohdan läheisiä asuinalueita.

Paikallisen tv-kanavan TVGE:n välittämässä kuvassa näkyi palavia ja vakavasti vaurioituneita taloja Noa Ntoman sotilastukikohdan ympärillä maan suurimmassa kaupungissa Batassa.

Presidentti Teodoro Obiang Nguema kertoi, että räjähdykset johtuivat sotilaskohtaan levinneestä tulipalosta, joka sytytti huolimattomasti varastoidut räjähteet. (Lähde: AFP)

Tampa Bay toipui avauserän jälkeen – Chicagon Lankinen antautui kuudesti

Jääkiekon NHL:n hallitseva mestarijoukkue Tampa Bay Lightning voitti Chicago Blackhawksin vieraissa maalein 6–3. Chicago johti ottelua avauserän jälkeen 2–0 ja siirtyi toisessa erässä 3–0-johtoon, kunnes Tampa Bay aloitti kirinsä.

Ottelun tehopelaaja oli Tampa Bayn Yanni Gourde, joka ahkeroi tehot 2+2. Chicagon Mattias Janmark teki puolestaan maalin ja syötti toisen osuman.

Chicagon suomalaismaalivahti Kevin Lankinen torjui ottelussa 33 kertaa.

Myöhään sunnuntai-iltana New York Islanders voitti Buffalo Sabresin 5–2. Ottelu oli Buffalolle seitsemäs peräkkäinen tappio.