Pakistanissa naistenpäivän marssin järjestäjät ovat saaneet tappouhkauksia mustamaalauskampanjan jälkeen

Pakistanissa kansainvälisen naistenpäivän marssin järjestäjät ovat saaneet tappouhkauksia sen jälkeen, kun tapahtumasta on levitetty väärennettyä kuva- ja videomateriaalia.

Maanantain marsseihin osallistui tuhansia ihmisiä eri puolilla hyvin konservatiivista maata. Tapahtumien jälkeen leviämään lähteneet kuvat ovat olleet esillä jopa suosituissa televisio-ohjelmissa.

Yhtä videopätkää on muokattu siten, että Karachissa marssijat vaikuttavat huutelevan profeetta Muhammadia pilkkaavia iskulauseita. Jumalanpilkasta voi Pakistanissa seurata kuolemantuomio.

Erään televisiossakin esitetyn kuvan yhteydessä on väitetty, että naiset ovat heiluttaneet Ranskan lippua, vaikka kyseessä oli pakistanilaisen feministijärjestön tunnus. Ranskan-vastaiset mielipiteet ovat olleet Pakistanissa paljon esillä sen jälkeen kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolusti profeetta Muhammadia esittävien pilakuvien julkaisua.

Karachin marssia järjestänyt Moneeza Ahmed kuvailee uhkauksia traumaattisiksi. Hänen mielestään konservatiiviset voimat pyrkivät lannistamaan naiset ja estämään marssin järjestämisen uudelleen.

Karachissa järjestäjät saivat tappouhkauksia verkossa, ja Lahoressa järjestäjät ovat kertoneet uhkauksia tulleen sähköpostilla, puhelimitse ja tekstiviestein.

Vastustajat pitävät marsseja länsimaisuuden levittämisenä

Human Rights Commission of Pakistan -ihmisoikeusjärjestö on kutsunut uhkauksia tarkoitukselliseksi ja vihamieliseksi kampanjaksi, jota voi pitää väkivaltaan yllyttämisenä.

Vuosittaiset naistenpäivän marssit ovat saaneet osakseen vastustusta sen jälkeen kun niitä alettiin järjestää vuonna 2018. Jotkut ovat pyrkineet estämään tapahtumien järjestämistä lakiteitse.

Pakistanissa naisia on muun muassa ammuttu, puukotettu, kivitetty, sytytetty tuleen ja kuristettu perheen "kunnian" tahrimisesta. Marssien tukijoita on syytetty liberaalien länsimaisten arvojen levittämisestä sekä uskonnollisten ja kulttuuristen tapojen epäkunnioittamisesta.

Viime vuonna vastamielenosoittajat heittivät marssivia naisia kivillä Islamabadissa.

Liikkeen tukijat ovat allekirjoittaneet lausunnon, jossa tuomitaan väärän tiedon levittäminen marssista ja uskonnon hyväksikäyttäminen osallistujien mustamaalaamiseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut