Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeusministerin valtiosihteeri painottaa, että voimassa olevaa lakia pitää noudattaa – ”Kuntien tulkinnat ovat valitettavia”

Sairauslomalla olevan oikeusministerin Anna-Maja Henrikssonin (r.) valtiosihteeri Malin Brännkärr pitää valitettavana joidenkin kuntien tapaa tulkita oikeusministeriön lähettämää ohjeistusta kuntavaalien siirrosta. Ohjeistus on tulkittu niin, että kuntavaalien ehdokasasettelua ei olisi tullut vahvistaa voimassa olevan lain mukaisesti torstaina.

Kuntavaalien siirrosta sovittiin maaliskuun alkupuolella, mutta siirtämisen mahdollistava lakimuutos on vielä kesken. Eduskunta päättänee vaalien siirtämisestä ensi viikolla.

Oikeusministeriön voimassa olevassa ohjeessa mainitaan, että keskusvaalilautakuntien on harkittava, miten vaalilain mukaisia toimia toteutetaan. Osa kunnista tulkitsi tämän niin, ettei ehdokasasettelua tarvitse vahvistaa.

– Ei tietenkään ole hyvä asia, että oikeusministeriön ohjeista on tehty tällaisia johtopäätöksiä. Olen hieman yllättynyt siitä, koska tietenkin voimassa olevaa lakia pitää noudattaa. Epäselviä tilanteita varten oikeusministeriö on pitänyt vaaliklinikoita, joissa kuntien kysymyksiin on vastattu, Brännkärr sanoo.

Brännkärrin mukaan oikeusministeriön ”yksiselitteinen kanta” on se, että kuntien on toimittava voimassa olevan lain mukaisesti.

– Ministeriö on viestinyt tästä asiasta hyvin selkeästi viimeksi eilen. Ministeriö on korostanut, että olemassa olevaa lainsäädäntöä on noudatettava ja että lopullisen päätöksen vaalien siirtämisestä tekee eduskunta, Brännkärr sanoo.

Ministeriö on viestinyt tästä asiasta hyvin selkeästi viimeksi eilen.

Malin Brännkärr

Oikeusministeriö toimitti kuntiin ensin ohjeen, joka oli yksiselitteisesti voimassa olevan lainsäädännön vastainen.

– On toki valitettavaa, että luonnosversio pääsi lähtemään, mutta korjattu versio lähetettiin muutama tunti sen jälkeen, joten suuria väärinkäsityksiä ei siitä varmaankaan syntynyt. Ruotsinkielinen versio oli alun perinkin oikea.

Brännkärrin mukaan oikeusministeriön poliittisen johdon luottamus vaalijohtaja Arto Jääskeläiseen ei ole mennyt, vaikka virheitä on tapahtunut.

– Vaalijohtaja on yksi niistä henkilöistä, joilla on eniten tietoa vaaleista. Oikeusministeriön muutaman hengen vaalitiimi on hyvin pieni verrattuna moniin muihin maihin, mutta he tekevät kovasti ja todella paljon töitä.

Brännkärr vetoaa, että kaikki vaaleista vastaavat tahot tekisivät hankalassa tilanteessa mahdollisimman saumatonta yhteistyötä.

– Pidän tärkeänä, että tällaisessa poikkeuksellisessa tilanteessa kunnat, puolueet ja ministeriö tekisivät hyvää yhteistyötä, jotta terveysturvalliset vaalit saadaan toteutetuksi.

Brännkärrin mukaan oikeusministeriössä lähdetään siitä, että kuntavaalit järjestetään terveysturvallisesti kesäkuussa.