Ensi yönä kelloja liikutellaan jälleen kohti kesää

Suomessa on eletty kesä- ja talviajassa vuodesta 1981 lähtien. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Suomessa siirrytään kesäaikaan ensi yönä. Sunnuntaina aamuyöllä kello 3 viisareita siirretään tunti eteenpäin eli muistisäännön mukaisesti kohti kesää.

Suomessa on eletty kesä- ja talviajassa vuodesta 1981 lähtien. Käytäntö on yhtenäinen koko Euroopan unionissa.

Euroopan komissio esitti kellojen siirtelyn lopettamista ja yhteen aikaan siirtymistä kolme vuotta sitten. Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) mukaan ehdotus sai kannatusta myös Suomessa, kun asiaa kysyttiin kansalaisilta ja elinkeinoelämältä.

Vuonna 2019 yhteen aikaan siirtymisestä päätettiin Euroopan parlamentissa. EU-parlamentin esityksen mukaan kellojen siirtely olisi päättynyt tänä vuonna, mutta asian valmistelu on viivästynyt muun muassa koronapandemian takia.

Ehdotus odottaa yhä EU-neuvoston käsittelyä. Asia ei ole LVM:n mukaan ollut esillä tänä keväänä Portugalin EU-puheenjohtajakaudella.

Jos kellojen siirtelystä luovutaan, saisivat jäsenvaltiot itse päättää, ottaisivatko ne käyttöön kesä- vai talviajan. Suomi ei ole toistaiseksi muodostanut kantaansa siitä, kumpi aika täällä otettaisiin käyttöön.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut