Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunnassa päätetään aikaisintaan ensi viikolla VTV:n pääjohtaja Yli-Viikarin hyllytyksestä – puhemies Vehviläinen: "Aina on tietysti henkilöllä itsellään mahdollisuus arvioida asiaa"

Eduskunnan kansliatoimikunta on päättänyt aloittaa Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virasta pidättämistä koskevan prosessin.

Puhemies Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan Yli-Viikarille on varattava riittävä aika oman vastineensa valmistelulle.

Perusteluna mahdolliselle hyllytykselle on poliisin käynnissä oleva esitutkinta. Vehviläinen kuitenkin nosti esille myös tiedotusvälineissä viime kuukausina käsitellyt tiedot Yli-Viikarin rahankäytöstä ja muusta toiminnasta viraston johdossa.

Vehviläisen mukaan pääjohtajan toiminta on heikentänyt merkittävästi VTV:n uskottavuutta julkisten varojen ylimpänä valvojana.

– Ajattelen niin, että tämä olisi etu virastolle ja viraston uskottavuudelle, että pääjohtaja pidättäytyisi virkatehtävien hoitamisesta esitutkinnan aikana, Vehviläinen sanoi kansliatoimikunnan kokouksen jälkeen.

Yli-Viikari on tavannut alkuviikolla eduskunnan puhemiehistöä ja kansliatoimikuntaa. Kyse on Vehviläisen mukaan ollut epävirallisista keskusteluista, joiden sisältöä hän ei tarkemmin halunnut avata tiedotustilaisuudessa.

Vehviläinen kuitenkin sanoi, että Yli-Viikarin antamat selvitykset eivät ole tyydyttäneet häntä itseään ja siksi hän kokee perustelluksi, että prosessi pidättämisestä virasta etenee.

Puhemieheltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa näkemystä siihen, tulisiko Yli-Viikarin jäädä sivuun oma-aloitteisesti.

– Aina on tietysti henkilöllä itsellään mahdollisuus arvioida asiaa. Muuta en osaa tähän kohtaan sanoa, Vehviläinen vastasi.

"Kyllä ne on yleensä tapana maksaa itse"

Eduskunnan puhemiehistö esitti maanantaina Yli-Viikarin pidättämistä virasta esitutkinnan ajaksi. Asiasta tekee päätöksen eduskunnan kansliatoimikunta, jonka seuraava kokous on 8. huhtikuuta. Vehviläisen mukaan aikaisintaan tuolloin tehtäisiin päätös, pidätetäänkö Yli-Viikari virasta vai ei.

Vehviläisen mukaan esimerkiksi viime viikon lopulla julki tulleet tiedot siitä, että Yli-Viikari oli käyttänyt huomattavia summia julkisia varoja kauneudenhoitopalveluihin, osaltaan herättivät epäluottamusta.

– Me voimme itse kukakin, ketkä toimivat kuka missäkin tehtävässä ja julkisessa tehtävässä, pohtia, onko asianmukaista ja hyvää harkintaa, jos useita tuhansia euroja kolmen vuoden aikana käytetään verovaroja omiin kauneus- ja hiustenhoitoasioihin, Vehviläinen sanoi.

Hänestä erityistä tarkkuutta vaaditaan, jos toimii julkisessa tehtävässä ja vieläpä viraston johtajana, jonka tehtävä on valvoa julkisten varojen käyttöä.

– Voisin lähteä siitä, että mikä liittyy kauneudenhoitoon ja hiustenlaittoon, kyllä ne yleensä on tapana maksaa itse.

Mahdollinen erottamisprosessi yhä epäselvä

Eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan mukaan Yli-Viikarilta pyydetään tulevaan kokoukseen kirjallinen selvitys toiminnastaan.

Alkuviikon epävirallisilla keskusteluilla on varmistettu, että Yli-Viikari saisi riittävän ajan valmistautua.

– Nyt voi ainakin perustellusti sanoa, että tämä hänelle varattu aika on riittävä, hänen oikeusturvansa on turvattu, hän on hyvissä ajoin saanut tietää, mistä häntä tullaan kuulemaan ja minkälaisia kysymyksiä esittämään, perusteli asiaa eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.

VTV:n pääjohtajan mahdollinen erottaminen on uudenlainen tilanne, ja eduskunnassa on ollut epäselvyyttä siinä, miten erottamisprosessi tarkalleen kulkisi.

– Siitä ei ole erikseen säännöksiä, mikä taho valmistelee irtisanomisen. Ainoa säännös on tuolla eduskunnan virkamieslaissa juurikin pääjohtajan kohdalla, että irtisanomisesta antaa lausunnon kansliatoimikunta, Paavola sanoi.

Irtisanomisesta päättäisi nimittävä taho eli eduskunnan täysistunto. Täysistuntoon tuotavat asiat on kuitenkin valmisteltava ennakkoon.

– Yksi valmisteluelin voisi olla tarkastusvaliokunta, mutta kuten sanottua, säädöstä tästä ei ole eikä sitä ole tarkastusvaliokunnan tehtävissä mitenkään noteerattu, Paavola jatkoi pohdiskelua.

Maanantaina tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) sanoi STT:lle toivovansa, että valiokunta, puhemiehistö ja pääsihteeri keskustelisivat, kenelle mahdollisen erottamista koskevan lausuman esittäminen täysistunnolle kuuluisi.