Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus hahmotteli koronarajoitusten purkua, mutta varoitti rajoitustoimien tarpeesta myös syksyllä ja talvella

Hallitus on julkaissut suunnitelmansa koronarajoitusten hallitusta purkamisesta ja purkamisen tavoiteaikataulun.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan suunnitelmassa lähdetään siitä, että huhtikuussa päättyvät poikkeusolot ja valmiuslain toimivaltuuksien soveltaminen. Ravintolat voisivat aueta tiukoin rajoituksin. Suunnitelma ulottuu elokuuhun, johon mennessä rajoituksia on tarkoitus poistaa vähitellen.

Kun koulutyö kesäkuussa päättyy, tavoitteena on, että lapset pääsevät kesäleirille ja mökkijuhannusta voi alkaa suunnitella. Kesäkuun tullen ravintoloissa ja yleisötilaisuuksissa voi käydä terveysturvallisesti, terassilla istua, ulkoilmassa harrastaa ja ystäviä tavata huolettomasti.

Pääministerin valtiosihteerin Henrik Haapajärven mukaan rajoituksen purkamisen lähtökohtana on, että lapset, nuoret ja kriisistä eniten kärsineet tulevat ensin. Toinen lähtökohta on, että toiminta ulkona mahdollistetaan ensin.

Keskeinen periaate exit-suunnitelman taustalla on, että viranomaisten asettamia rajoituksia tulisi purkaa pääsääntöisesti käänteisessä järjestyksessä niiden asettamiseen nähden.

He lpotus voi olla lyhytaikainen, rajoituksiakin kaavaillaan

Pääministeri korostaa, että rajoituksia ei voi purkaa huolettomasti tai ennenaikaisesti.

– Vaikka suunnittelemme jo yhteiskunnan avaamista, on tilanne juuri tällä hetkellä yhä vakava, Marin sanoi.

Hänen mukaansa on jokaisesta kiinni, millaiseksi kesä muodostuu. Kun tautitilanne pidetään hallinnassa, rajoituksia voidaan purkaa kevään edetessä ja kesään tultaessa.

Myös valtiosihteeri Haapajärvi korosti vakaata epidemiatilannetta rajoitusten purkamisen edellytyksenä. Edellytyksenä on tilanne, jossa on korkeintaan 50 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden kahdessa viikossa, testaaminen on sujuvaa, jäljitys toimii ja positiivisten näytteiden osuus on alle 1,5 prosenttia.

Usea maa on joutunut ottamaan lupauksia takaisin

Haapajärven mukaan suuntaviivat sisältävät vielä paljon epävarmuuksia ja niitä päivitetään epidemiatilanteen mukaisesti. Epävarmuuteen vaikuttavat tartuntojen korkea lähtötaso, rokotesaatavuuden ongelmat, virusmuunnokset ja yleisesti rajojen terveysturvallisuus.

– Usea maa on joutunut peruuttamaan annetuista lupauksista, ja näin purkusuunnitelmat ovat oikeastaan vähentäneet yhteiskunnallista ennakoivuutta, Haapajärvi varoitti.

Haapajärven mukaan valtakunnalliset maski- ja etätyösuositukset saatetaan ottaa käyttöön kesän jälkeenkin, kun rokotekattavuus ei ole vielä täydellinen ja ihmiset palaavat kouluihin ja työpaikoille.

Hän myös varoitti siitä, että koronatoimille voi olla tarvetta myös tulevana syksynä ja talvena, koska rokotukset toteutuvat aluksi vasta länsimaissa. Lisäksi virusmuunnosten kehitystä ja leviämistä on vaikea ennustaa ja rokotteen antaman suojan kesto on epävarma.

– Myös talvikaudella 2021–2022 on oletettavaa, että tämä tauti saattaa vielä liikkua nuoremmassa väestössä, jolle ei ole vielä olemassa testattua rokotetta. Siinä tapauksessa epidemian nousut saattavat jäädä hyvin lyhyiksi, jos väestön immuniteetin taso on riittävä.

Kontakteja yksityistiloissa valmistaudutaan rajoittamaan

Samaan aikaan, kun hallitus rakentaa suuntaviivoja yhteiskunnan avaamiseksi, sen täytyy siis varautua tilanteen pahenemiseen uudelleen. Marinin mukaan rajoitusten kiristyksiä valmistellaan esimerkiksi kontaktien vähentämiseksi yksityistiloissa ja kodeissa. Kyseessä on malli, jota alettiin sorvata, kun hallituksen esitys liikkumisrajoituksista kaatui perustuslain ongelmiin eduskunnassa viime viikolla.

Marin kuvaa valmistelua haastavaksi perusoikeuksien näkökulmasta.

– Ollaan kotirauhan kanssa tekemisissä. Ollaan tekemisissä sen kanssa, mitkä suhteet kuuluvat henkilökohtaisen elämän piiriin.

Rokotustodistus osaksi matkustamista

Rokotustodistus on tulossa osaksi matkustamista.

– Suomi tukee ja edistää muiden EU-maiden kanssa sitä, että saisimme digitaalisen rokotetodistuksen, jota pääasiassa voitaisiin käyttää matkustamisessa, Marin sanoi.

Marinin mukaan on tarkoitus selvittää myös sitä, olisiko rokotetodistukselle käyttöä Suomen rajojen sisällä. Hän suhtautuu ajatukseen kuitenkin varauksellisesti.

– Hallituksen lähtökohta on ollut, että kun palveluita avataan, nämä olisivat kaikille kansalaisille avoimia.

Kokoomus on edellyttänyt rokotustodistuksen laajempaa käyttömahdollisuutta kotimaassa.

– Mielelläni kuulen näkemyksiä tästä käytännön toteutuksesta, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan tämänhetkinen arvio on, että 70 prosentin rokotuskattavuus saavutetaan heinä-elokuun paikkeilla, jos luvut tulevista rokotetoimituksista pitävät paikkansa ja Astra Zenecan rokotetta pystytään edes joiltain osin käyttämään.

Ravintoloille yhä tiukkoja rajoituksia

Jo aiemmin oli kerrottu, että ravintoloiden täyssulusta on tarkoitus näillä näkymin luopua 18. päivä tätä kuuta. Ravintoloiden sulkua on jatkettu pahimmilla epidemia-alueilla jo kerran. Voimassa oleva kolmen viikon jakso päättyy ensi viikon lopussa.

Ravintoloihin on kaavailtu täyssulun jälkeen tiukkoja rajoituksia aukioloon, anniskeluun ja asiakaspaikkamääriin. Hallituksen esityksen mukaan ravintoloiden anniskeluaika voitaisiin tautitilanteen vaatiessa säätää päättyväksi kello 17, jolloin ravintola olisi suljettava klo 18. Asiakaspaikkojen määrää voitaisiin rajoittaa jopa kolmasosaan normaalista.

Kaikki eduskuntapuolueet olivat eilen koolla Säätytalolla käsittelemässä hallituksen suunnitelmaa koronarajoitusten asteittaiseksi purkamiseksi ja esittivät siitä omia huomioitaan. Nyt luonnos lähtee viikon mittaiselle yleiselle lausunto- ja kommentointikierrokselle. Ensi viikolla järjestetään myös erilliset keskustelutilaisuudet työmarkkinajärjestöille ja kuntatoimijoille.