Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

George Floydin kuolemasta syytetty Derek Chauvin ei vapautunut syytteistä

Yhdysvalloissa tuomari on kieltäytynyt vapauttamasta syytteistä George Floydin kuolemasta syytettyä entistä poliisia Derek Chauvinia. Vaatimus syytteistä luopumiseksi on tavanomainen vaatimus oikeudenkäynnin tässä vaiheessa, eikä käytännössä kukaan odottanutkaan sen toteutuvan.

Oikeudenkäynnissä syyttäjät saivat osuutensa valmiiksi tiistaina. Puolustuksen vuoro kutsua todistajia alkoi heti.

Puolustuksen kutsuman, poliisin voimankäyttöön erikoistuneen konsultin Barry Broddin mukaan Chauvinin voimankäyttö oli viime vuoden toukokuun pidätystilanteessa oikeutettua ja poliisin koulutukseen perustuvaa. Videomateriaalin perusteella Chauvin piti polveaan maahan painetun mustaihoisen Floydin niskan päällä yli yhdeksän minuutin ajan.

Brodd, entinen poliisi itsekin, ei myöskään pitänyt Chauvinin voimankäyttöä kuolettavana. Hänen mukaansa Floydin asettaminen maahan vatsalleen käsiraudoissa oli perusteltua, sillä Floyd oli vastustellut menoa poliisiautoon.

– Mielestäni kiinni otetun kontrollointi tämän ollessa vatsallaan ei ole voimankäyttöä, Brodd sanoi uutiskanava ABC:n mukaan.

Broddin mukaan makuuasennossa pitäminen esimerkiksi ehkäisee parhaiten kivun aiheuttamista kiinni otetulle sekä estää ihmistä tukehtumasta oksennukseensa. Asennon käyttöön liittyy kuitenkin tukehtumisriski, josta Brodd sanoi varoittavansa poliiseja koulutuksissaan, ABC kertoo.

Kun syyttäjäpuoli pääsi ristikuulustelemaan Broddia tiistaina, tämä myönsi, että Minnesotan osavaltion poliisilaitoksen käytäntöjen mukaan Chauvinin toimissa oli kyse voimankäytöstä, kertoo uutistoimisto AFP.

Maanantaina syyttäjän kutsuma voimankäyttöekspertti puolestaan katsoi Chauvinin voimankäytön olleen sekä ylimitoitettua että kuolettavaa. Syyttäjäpuolen todistajina kuultiin aiemmin myös useita poliiseja, jotka kuvailivat Chauvinin voimankäyttöä Floydia kohtaan ylimitoitetuksi ja tarpeettomaksi.

Oikeudenkäynti kestänee kuukaud en verran

Chauvinin oikeudenkäynti alkoi runsaat kaksi viikkoa sitten, ja sen odotetaan kestävän yhteensä kuukauden verran. Chauvinia syytetään toisen asteen murhasta ja taposta. Jos Chauvin tuomitaan toisen asteen murhasta, hän voi saada 40 vuoden tuomion.

Syyttäjien mukaan 46-vuotiaan kuolleen Floydin kuolinsyy oli hapenpuute ja tukehtuminen. Puolustus puolestaan pyrkii osoittamaan kuolinsyyksi joko huumaavien aineiden käytön tai sydänsairauden.

Puolustus ehti kutsua tiistaina kuultavaksi useita todistajia. Yksi heistä oli Floydin ystävä Shawanda Hill, joka oli ollut Floydin kanssa autossa pidätyspäivänä. Hillin mukaan Floyd oli ollut "iloinen, tavallinen, jutteleva, valpas" ja sitten nukahtanut autoonsa, CNN kertoo. Hill oli herättänyt Floydin "pari kertaa".

Tämä oli Hillin mukaan kuitenkin herännyt, kun poliisi saapui paikalle saatuaan hälytyksen kaupasta, jossa Floyd oli yrittänyt maksaa väärennetyllä 20 dollarin setelillä.

Tiistaina todistajina kuultiin myös esimerkiksi poliiseja ja terveydenhoidon ammattilaisia, jotka olivat olleet Floydin kanssa tekemisissä ennen viime toukokuuta. Puolustuksen todistajien kuuleminen jatkuu keskiviikkona.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.