Kiuru: Suomi aloittamassa neuvottelut Sputnik-rokotteen hankkimiseksi Venäjältä – ulkoministeriössä toppuutellaan tulkintoja Kiurun puheista

Ministeri Kiurun mukaan Sputnik-rokotteen hankkiminen Venäjältä ei olisi ristiriidassa EU:n rokotteiden yhteishankintasopimuksen kanssa. AFP / LEHTIKUVA

Tuomas Savonen, Pertti Mattila / STT

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) aiheutti torstaina pienimuotoisen kohahduksen korona-Suomessa ilmoittamalla, että Suomi on aloittamassa neuvottelut Venäjän kanssa Sputnik-koronarokotteen hankkimiseksi Suomeen.

Kiuru sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että ulkoministeriössä on aloitettu valmistelut neuvottelujen käymiseksi Venäjän kanssa rokotteiden hankkimiseksi.

– Me olemme sosiaali- ja terveysministeriön ja ulkoministeriön välillä tehneet yhteistä työnjakoa siinä, että Sputnik-rokotteen osalta lähestyttäisiin Venäjää ja käytäisiin nämä neuvottelut, Kiuru sanoi vastatessaan kansanedustaja Harry Harkimon (liik.) kysymykseen Sputnik-rokotteen hankinnasta.

Kiurun mukaan Sputnik-rokotteen hankkiminen Venäjältä ei olisi ristiriidassa EU:n rokotteiden yhteishankintasopimuksen kanssa, sillä EU ei ole tehnyt sopimuksia Sputnikin valmistajan kanssa.

– En osaa ennakoida minkälaisia kierteitä sieltä tulee, mutta tämä työ ulkoministeriössä on aloitettu, Kiuru jatkoi.

EMA:n arviota odotetaan

Ulkoministeriöstä toppuuteltiin Kiurun puheista tehtyjä tulkintoja. Terveyden ja hyvinvoinnin suurlähettilään Päivi Sillanaukeen mukaan Kiurun kommenteista ei pidä tehdä sellaista johtopäätöstä, että Suomi olisi välittömästi etenemässä Sputnik-hankintojen kanssa.

Suomi ei ole Sillanaukeen mukaan tekemässä Sputnik-hankintojen suhteen mitään ratkaisuja ennen kuin Euroopan lääkevirasto EMA on päättänyt Sputnikin mahdollisesta käyttöluvasta EU:ssa.

– Kun EMA:n arvio tulee ulos, niin meillä on valmius katsoa, että miten toimitaan eri rokotteiden suhteen, jotka saavat EMA:n luvan, Sillanaukee sanoi STT:lle.

– Kun EMA:n päätös saadaan, niin asiaa katsotaan sitten. Mitään hankintaprosessia meillä ei ole menossa, vaan meillä on valmius miettiä tätä asiaa, Sillanaukee painotti.

– Kyllä tähän liittyy totta kai sitten myös ulkopolitiikkaa, Sillanaukee sanoi.

Saksan hallitus kertoi viime viikolla, että se aikoo neuvotella Venäjän kanssa Sputnik V -rokotteen ostamisesta. Saksan terveysministerin Jens Spahnin mukaan ehtona ostamiselle on, että EMA antaa hyväksyntänsä Venäjän kehittämän rokotteen käytölle.

EMA kertoi maaliskuun alussa aloittaneensa Sputnik V:n arvioinnin myyntilupahakemusta varten.

"Tehokas lisä Suomen rokotteisiin"

Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämetin mukaan venäläinen Sputnik V olisi tehokas lisä Suomen koronarokotteisiin.

– Sputnik V:n teho koronavirusta ja myös sen vaikeaa tautimuotoa vastaan on oikein hyvä. Ei ole mitään epäilyjä tämän rokotteen tehosta, professori Rämet sanoo STT:lle.

Rämetin mukaan Sputnik V:n turvallisuuden tai haittavaikutusten suhteen ei ole havaittu tehotutkimuksissa haittasignaaleja.

Rämetin mukaan Sputnik V:n toimintatapa perustuu adenoviruksen käyttämiseen rokotteen kuljettimena. Myös Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin koronarokotteet käyttävät adenovirusta. Kaksi jälkimmäistä rokotetta ovat joutuneet käyttötauolle tai kokonaan käyttökieltoon joissakin maissa, koska niiden epäillään lisäävän erittäin harvinaisten veren hyytymishäiriöiden riskiä.

– Jos näitä rokotteita vertaa toisiinsa, niin Astra Zeneca ja Johnson & Johnson ovat serkuksia keskenään. Sputnik V ja Johnson & Johnson taas ovat veljeksiä keskenään, eli ne ovat varsin samanlaisia, rokotteiden asiantuntija toteaa.

Olisiko mahdolliset haitat havaittu?

Rämet sanoo, että hän ei tunne hyvin Venäjän, Unkarin tai Serbian rokotustilannetta. Sputnik V:llä on rokotettu näissä kaikissa maissa.

– En osaa arvioida sitä, miten herkästi näissä maissa pystyttäisiin huomaamaan erittäin harvinaiset haittojen signaalit, jos niitä on. Enkä tarkoita tällä sitä, että Sputnikilla tuollaisia haittavaikutuksia olisi. Mutta sen voi sanoa, että se on hyvin samanlainen rokote kuin Johnson & Johnson.

Mika Rämetin mukaan kannattaa "kääntää kaikki kivet" rokotusten viemiseksi eteenpäin Suomessa.

– Mielestäni on hyvin perusteltua selvittää kaikki rokotemahdollisuudet. Käytännössä Sputnik V:n käyttöönotossa puhuttaisiin meillä nuorten työikäisten rokottamisesta.

Rämet muistuttaa, että varsin pitkälle rokotuksissa päästään jo niillä rokotteilla, joista EU:lla on valmis hankintasopimus.

- Pfizerin ja Biontechin rokotetta saamme ihan hyviä määriä, ja muitakin vaihtoehtoja on, kuten tulossa olevat Curevac ja Novavax.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut