Koronarokotuksia voidaan väliaikaisesti painottaa pahimmille epidemia-alueille – kohdennetut rokotukset saataneen alkuun toukokuun alkupuolella

Painotetussa jakelussa otetaan huomioon alueen väestömäärä sekä edellisten viikkojen tautitapausten ja erikoissairaanhoitoon joutuneiden määrä. TIMO JAAKONAHO / LEHTIKUVA

Merja Könönen / STT

Koronarokotuksia voidaan väliaikaisesti painottaa pahimmille epidemia-alueille. Hallituksen asetuksen mukaan tähän käytetään Suomeen saapuvat Modernan rokotteen toimituserät kokonaisuudessaan ja kolmasosa Astra Zenecan rokote-eristä.

Painotetussa jakelussa otetaan huomioon alueen väestömäärä sekä edellisten viikkojen tautitapausten ja erikoissairaanhoitoon joutuneiden määrä.

Asetus on voimassa maanantaista alkaen toukokuun loppuun asti. Kohdentamiset voidaan aloittaa kuitenkin vasta kun riskiryhmät ja yli 70-vuotiaat ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen.

Yli 70-vuotiaat on käytännössä rokotettu tällä viikolla, kertoo johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Sairaanhoitopiireiltä kerätään juuri arvioita siitä, milloin myös riskiryhmiin kuuluvat ovat saaneet ensimmäiset rokotteet. Kontio ennakoi, että nämä rokotukset vievät vielä noin kolme viikkoa. Tällä aikataululla kohdennetut rokotukset voitaisiin aloittaa toukokuun alkupuolella.

Näin kohdennetuille rokotuksille jäisi aika kolmisen viikkoa.

– Se voi olla realistinen arvio. Meillä ei ole vielä vahvistettuja tietoja Modernan rokotteen määristä toukokuulle. Siitäkin riippuu, paljonko rokotteita pystytään kohdentamaan, Kontio sanoo.

Suomeen on päätösmuistion mukaan tulossa kohdennettavia Modernan rokotteita noin 170 000 ja Astra Zenecan rokotteita 87 000. Näistä Astra Zenecan rokotetta voidaan ainakin toistaiseksi antaa vain 65 vuotta täyttäneille.

– Kun kohdentamisen ajanjakso on käytännössä tätä (asetuksen voimassaoloaikaa) lyhyempi, myös kohdennettavien rokotteiden määrä on pienempi. Kohdennettavien rokotteiden lukumäärän arvioidaan kuitenkin olevan riittävä hyötyjen saavuttamiseksi, muistiossa arvioidaan

Kohdennetun rokotejakelun teho riippuu paitsi rokotemääristä myös tautitilanteesta. THL arvioi muistiossaan , että jos rokotteita saataisiin 200 000 viikossa, sairaalahoitojaksojen määrä vähenisi nykyisessä tautitilanteessa 206–280:lla.

Kohdentaminen ei saa estää henkilöä saamasta rokotussuojan muodostumiseen tarvittavaa tehosterokotetta. Alueellisella kohdistamisella ei olisi vaikutusta sairaanhoitopiirien alueiden sisäiseen rokotusjärjestykseen.

Husin mukaan vaikutus epidemiaan voi jäädä pieneksi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Husin) toimitusjohtaja Juha Tuominen ei kohdentamisen tiukkojen rajoitusten vuoksi ollut vielä varma siitä, ehditäänkö asetusta edes käytännössä soveltaa.

– Voi hyvin olla, että tätä ei ehditä ottaa käyttöön tai voi olla, että ehditään.

– Vaikutus voi olla pieni epidemian näkökulmasta. Jos niitä kuitenkin ehditään antaa, niin yksilön kannalta voi olla suurikin merkitys, hän kuvasi Husin tiedotustilaisuudessa.

Rokotteita voidaan kohdentaa vain sellaisille alueille, joiden ilmaantuvuusluku on yli sadan. Tämä luku ylittyi perjantaina Husin, Varsinais-Suomen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueilla.

Ilmaantuvuusluku mittaa sitä, montako koronatartuntaa jollakin alueella on kahdessa viikossa 100 000:ta asukasta kohti.

Iän mukaan porrastetusti

Asetuksessa myös vahvistetaan rokotusjärjestyksen eteneminen sen jälkeen, kun riskiryhmät, sosiaali- ja terveydenhuollossa koronapotilaita hoitava henkilöstö, hoivakotien henkilöstö ja iäkkäät on rokotettu. Rokotukset annetaan ikäryhmittäin iän mukaan alenevassa rokotusjärjestyksessä siten, että rokotusvuorossa ovat ensimmäiseksi 60–69-vuotiaat, sen jälkeen 50–59-vuotiaat, 40–49-vuotiaat, 30–39-vuotiaat ja lopuksi 16–29-vuotiaat.

Tätä nuorempia ei toistaiseksi rokoteta, sillä koronarokotteiden myyntiluvat on myönnetty vain 16 tai 18 vuotta täyttäneiden rokottamiseen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut