Yhdysvallat vaatii Venäjää päästämään lääkärit heti Navalnyin luokse

Navalnyi on ollut syömälakossa liki kolme viikkoa saadakseen parempaa lääkärinhoitoa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvallat vaatii Venäjää viipymättä sallimaan riippumattomien lääkärien pääsyn vankilassa olevan oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin luokse.

Ulkoministeriön edustajan mukaan Venäjä on vastuussa Navalnyin terveyden romahtamisesta.

– Seuraamme tarkasti tilannetta, emmekä epäröi käyttää lisää poliittisia työkaluja, jos se palvelee etujamme sekä edistää Venäjän ihmisoikeuksia Navalnyin yhteydessä, muotoili ulkoministeriön edustaja Ned Price.

Jo aikaisemmin Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan varoitti Venäjää seurauksista, jos Navalnyi kuolee vankeudessa.

Navalnyin asianajajat vaativat, että hänet on siirrettävä rangaistussiirtolan sairaalasta siviilisairaalaan Moskovaan.

– Hän on hyvin heikko. Hänelle on työlästä nousta istumaan puhuessaan, sanoi Navalnyin asianajaja Olga Mihailova toimittajille.

Glukoosiliuosta suoneen

Mihailovan mukaan Navalnyi oli sunnuntaina suostunut siihen, että hän saa glukoosiliuosta suonensisäisesti. Asianajajan mukaan vankilasairaalan hoitajilla oli kuitenkin ollut suuria vaikeuksia saada tiputusta onnistumaan, koska he eivät olleet löytäneet sopivaa suonta.

Mihailovan mukaan tämäkin kertoo vankisairaalan surkeasta tasosta.

Navalnyin omat lääkärit eivät päässeet tiistainakaan tapaamaan häntä vaikka olivat matkustaneet rangaistussiirtolaan.

Navalnyin perheenjäsenet ovat niin ikää vaatineet hänelle kunnollista lääkärinhoitoa.

– Päästäkää lääkäri tapaamaan isääni, kirjoitti Navalnyin tytär Daria Navalnaja Twitterissä sunnuntaina.

Navalnyin äiti Ljudmila Navalnaja puolestaan vaati Instagramissa tiistaina hänkin viranomaisia päästämään riippumattomat siviililääkärit poikansa luokse.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vakuutti tiistaina, että Saksa tekee koko ajan työtä sen eteen, että Navalnyi saisi kunnollista hoitoa.

– Olemme erittäin huolestuneita ja yritämme käyttää vaikutusvaltaamme, Merkel sanoi.

Lähes kolme viikkoa syömättä

Navalnyi on ollut syömälakossa liki kolme viikkoa saadakseen parempaa lääkärinhoitoa. Navalnyin oma lääkäri varoitti viikonvaihteessa, että oppositiopoliitikko voi kuolla koska tahansa.

Navalnyi pidätettiin tammikuussa heti, kun hän palasi Saksasta Venäjälle toivuttuaan myrkkyhyökkäyksestä. Navalnyi syyttää hyökkäyksestä presidentti Vladimir Putinia, mutta Venäjän hallinto on kiistänyt syytökset.

Helmikuussa hän sai noin kahden ja puolen vuoden vankilatuomion, kun vanha kavallustuomio muutettiin ehdottomaksi.

Sekä EU että Yhdysvallat ovat asettaneet Venäjälle pakotteita myrkkyiskun vuoksi. Maanantaina Venäjää uhattiin lisätoimilla, jos Navalnyi kuolee.

Navalnyi istuu vankeusrangaistustaan kovasta kurista tunnetussa Pokrovin rangaistussiirtolassa runsaan sadan kilometrin päässä Moskovasta.

Navalnyin tukijoiden mukaan Venäjällä järjestetään keskiviikkona mielenosoituksia yli sadassa kaupungissa Navalnyin puolesta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut