Husin Lasse Lehtonen arvostelee koronarajoitusten purkusuunnitelmaa sekavuudesta ja lyhytkestoisuudesta

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kirjoittaa koronarajoitusten purkamisesta blogitekstissään. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Ilkka Hemmilä / STT

Hallituksen suunnitelma koronarajoitusten purkamisesta ei vastaa eräisiin keskeisiin kysymyksiin epidemian hallinnan kannalta, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Lehtonen arvostelee suunnitelmaa lyhytkestoisuudesta ja sekavuudesta. Hän kirjoittaa blogitekstissä Uuden Suomen verkkosivuilla, että suunnitelma ei kerro esimerkiksi sitä, millä tartuntojen tasolla Suomessa voitaisiin elää ilman rajoitustoimia.

Epäselvää on Lehtosen mukaan sekin, miten rajojen turvallisuutta valvotaan, jotta vielä kesänkin jälkeen estetään virusvarianttien maahantulo.

Hän kaipaa myös tietoa siitä, aikooko Suomi rokotesuojan ylläpitämiseksi edelleen luottaa vain EU:n yhteishankintamekanismiin vai pyritäänkö varmistamaan myös kansallisesti rokotteiden nopea hankinta ja valmistus.

Lehtosen mukaan epäselvyyksiä on lisäksi suunnitelman muotoiluissa sekä alueellisten ja valtakunnallisten viranomaisten välisissä toimivaltuuksissa.

Hallitus hyväksyi koronarajoitusten purkamissuunnitelman lausuntokierroksen jälkeen vajaat kaksi viikkoa sitten. Elokuuhun ulottuvan suunnitelman mukaan rajoituksia poistetaan vähitellen, kun alueittain on saavutettu vakaa epidemiatilanne. Edellytyksenä on esimerkiksi, että uusia koronatartuntoja diagnosoidaan alueella korkeintaan 50 kappaletta 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut