Perussuomalaiset ohittaa SDP:n kuntavaaliehdokkaiden määrässä

Perussuomalaisten puoluesihteerin mukaan ehdokkaita on kertymässä pari tuhatta enemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Nina Törnudd, Sanna Raita-aho / STT

Kuntavaalien ehdokasasettelun päättyessä tänään iltapäivällä perussuomalaiset ovat kasvattamassa ehdokasmääräänsä eniten. Puolue on ohittamassa ehdokkaiden määrässä pääministeripuolue SDP:n.

Puoluesihteeri Simo Grönroosin mukaan ehdokkaita on kertymässä runsaat 5 900. Se on pari tuhatta enemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa neljä vuotta sitten, jolloin perussuomalaisten ehdokkaita oli reilut 3 800. Äänestysvilkkautta on Grönroosin mukaan vaikea vielä ennakoida, kun varsinainen vaalipäivä osuu kesäkuun sunnuntaille.

– Kesäviikonloppu voi olla hankala, mutta toisaalta ennakkoäänestysaika on pitempi. Toivotaan, että ihmiset käyttävät sitä hyväkseen. Uskoisin, että äänestysvilkkaus nousee korkeammaksi kuin neljä vuotta sitten, Grönroos pohti STT:lle.

SDP:n ehdokasasettelu on sujunut heikommin. Puoluesihteeri Antton Rönnholmin alustava arvio on noin 5 600 ehdokasta. Neljä vuotta sitten SDP:n ehdokasmäärä oli yli 6 100. Rönnholm myönsi, että korona-aikana ehdokashankinta on ollut haastavaa.

– Näyttää olevan vähän sukupolvenvaihdosta tekeillä. Jonkun verran niitä, jotka ovat olleet pitkään ehdolla, on nyt tehnyt sen arvion, että puolueen tila on nyt sellainen, että voivat nyt jäädä pois, Rönnholm sanoi.

SDP:llä on ehdokkaita 277 kunnassa, eli puuttumaan jää 16 Manner-Suomen kuntaa.

Keskustan ehdokasmäärä jää myös useita satoja pienemmäksi kuin neljä vuotta sitten, mutta puolue on yhä kuntavaalien suurin. Puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen mukaan ehdokkaita on hiukan alle 6 800, kun heitä neljä vuotta sitten vajaat 7 500. Pirkkalaisen mukaan vaalien lykkäyksen jälkeen uusia ehdokkaita saatiin kerättyä 300 lisää.

– Olen puoluesihteerinä hyvin tyytyväinen siihen, että päästään reilusti yli 90-prosenttisesti viime kerran määrään. Myös keskustan kannatustilanne on elänyt paljon vuoden 2017 jälkeen. Kannatusmittauksiin suhteutettuna tulos on minun mielestäni erinomainen, Pirkkalainen sanoi.

Edellisten kuntavaalien ykkönen oli kokoomus, joka on nyt kasvattamassa ehdokasmääräänsä, sanoi puoluesihteeri Kristiina Kokko. Listoilla oli aamupäivällä jo yli 5 900 ehdokasta.

– Ehdokkaita on lähes 6 000, mutta en uskalla sanoa, miten lähelle tullaan, Kokko sanoi STT:lle.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa kokoomuksella oli reilut 5 700 ehdokasta.

Vihreillä ennätysmäärä ehdokkaita

Vihreät ovat kasvattaneet ehdokasmääräänsä uuteen ennätykseen, kertoi puoluesihteeri Veli Liikanen. Ehdokasmäärä oli muutamaa tuntia ennen takarajaa hiukan alle 2 800.

– Tehtiin kaikkien aikojen ehdokasennätys jo ensimmäisen deadlinen kohdalla. Siitä on parannettu noin 200, kun vaaleja lykättiin. Ei ollut ihan pieni urakka näin koronaoloissa.

Viime vaaleissa ehdokkaita oli tasan 2 600. Näissä kuntavaaleissa vihreät asettaa ehdokkaita kunnissa, joissa se ei ole ollut koskaan ennen. Lisäksi puolue tekee paluun joihinkin kuntiin, joissa se ei ollut viime vaaleissa mukana. Täysin uusia kuntia ovat muun muassa Evijärvi, Virrat ja Posio, Liikanen kertoi.

Vasemmistoliiton ehdokasmäärä laskee hieman edellisvaaleihin verrattuna, sanoi puoluesihteeri Mikko Koikkalainen. Hänen mukaansa ehdokkaita on nyt noin 3 000, kun heitä viimeksi oli reilut 3 200. Vaalien lykkääntymisen jälkeen uusia ehdokkaita saatiin kerättyä noin 200 lisää.

– 26 suurimmassa kunnassa meillä on sama määrä kuin viimeksikin, Koikkalainen totesi.

RKP laajentaa

RKP:n Fredrik Guseff kertoo, että puolue ei aivan noussut tavoitteeseensa kerätä 1 400 ehdokasta. Ehdokasmäärä on kuitenkin noin 1 380 ja suurempi kuin viime aikojen kuntavaaleissa on ollut. Viimeksi puolueella oli reilut 1 320 ehdokasta.

– Olemme todella tyytyväisiä ehdokasasetteluun. On todella mukavaa, että meillä on nyt ehdokkaita useammassa kunnassa kuin koskaan ennen, Guseff sanoi.

Viime kuntavaaleissa RKP:llä oli ehdokkaita 52 kunnassa, mutta nyt 65:ssä. Joukossa on kuntia, joissa RKP ei ole viime aikoina asettanut ehdokkaita, mutta myös täysin uusia kuntia. RKP tavoittelee äänestäjien suosiota nyt muun muassa Porissa, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Kouvolassa ja Kuopiossa.

Kristillisdemokraattien Asko Maanselkä kertoi, että ehdokkaita on nyt kertymässä joitakin kymmeniä vähemmän kuin viime kuntavaaleissa. Listoilla ehdokkaita oli noin 1 930, kun heitä neljä vuotta sitten oli 1 971.

Kuntavaalien uusi tulokas on Liike Nyt, joka on puoluesihteeri Juhani Klemetin mukaan kerännyt noin 500 ehdokasta yli 70 kunnassa. Kuntien määrä voi vielä nousta 80:een, hän ennakoi. Klemetin mukaan kuntavaalien lykkäyksen myötä ehdokkaita tuli lisää, osa muista puolueista.

Numerot vahvistetaan ensi viikon perjantaina

Koronavirustilanteen vuoksi kesäkuulle siirrettyjen kuntavaalien ehdokashakemusten viimeinen jättöpäivä on tänään tiistaina. Puolueiden ja valitsijayhdistysten tulee toimittaa ehdokaslistansa kunnan keskusvaalilautakunnalle ennen kello 16:ta.

Samaan määräaikaan mennessä keskusvaalilautakunnalle on toimitettava myös ilmoitukset vaaliliitoista ja yhteislistoista.

Ehdokasasettelu ja ehdokkaiden vaalinumerot vahvistetaan ensi viikon perjantaina 14. toukokuuta.

Ennakkoäänestys kotimaassa järjestetään 26.5.–8.6. ja ulkomailla 2.–5.6.2021. Kotimaan ennakkoäänestysaikaa pidennettiin kahteen viikkoon, jotta turvallinen äänestäminen koronapandemian aikana helpottuisi. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 13. kesäkuuta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut