Noin 1,76 miljoonaa suomalaista saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen – ikääntyneiden koronakuolemat vähentyneet viime kuukausina

Koronavirukseen liittyvien kuolemien lukumäärä on joulukuun 2020 jälkeen puolittunut yli 90-vuotiailla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kuolemien lukumäärää tarkasteltiin neljän viikon jaksoilla.

– Muutoksen syynä saattaa vielä olla satunnaisvaihtelu. Jos kuitenkin positiivisen testituloksen saaneiden kuolleisuuden lasku jatkuu, voi tätä selittää rokotteen tuoma parempi suoja vakavaa tautia vastaan, kertoo THL:n vanhempi tutkija Petteri Hovi.

Positiivisen koronavirustestituloksen saaneiden kuolleisuus oli yli 90-vuotiaiden ikäryhmässä 33 prosenttia vuodenvaihteessa ja helmi-maaliskuussa 17 prosenttia. 80–89-vuotiaiden ikäryhmässä positiivisen testituloksen saaneista puolestaan menehtyi vuodenvaihteessa 24 prosenttia, kun luku on helmi-maaliskuussa ollut 19 prosenttia.

Koronavirustautiin liittyvällä kuolemalla tarkoitetaan tässä kuolemaa, joka on tapahtunut 30 vuorokauden sisällä positiivisen koronatestituloksen saamisesta.

THL kertoo , että noin 1,76 miljoonaa suomalaista on saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen. Määrä on kasvanut eilisestä yli 41 000:lla. Toisen annoksen on saanut lähes 178 000 ihmistä, ja määrä on kasvanut eilisestä yli 7 600:lla.

Rokotuskattavuus on nyt ensimmäisen annoksen osalta 31,6 prosenttia ja toisen annoksen osalta 3,2 prosenttia.

THL kertoi myös, että Suomessa vahvistettiin keskiviikkona kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Yhteensä Suomessa on pandemian alusta lähtien kuollut 918 ihmistä koronavirukseen liittyen.

Keskiviikkona sairaalahoidossa oli 130 potilasta, joista 24 tehohoidossa. Sairaalahoidossa oli kaksi ihmistä enemmän kuin tiistaina. Tehohoidossa oli viisi potilasta vähemmän kuin tiistaina.

Päijät-Hämeessä suurin ilmaantuvuusluku

THL:n mukaan keskiviikkona Suomessa raportoitiin 269 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 2 980, ja se on 1 492 vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Yhteensä Suomessa on todettu 87 798 koronavirustartuntaa pandemian alusta lähtien. Koronaviruksen ilmaantuvuusluku 100 000:ta asukasta kohti koko maassa on keskiviikkona 53,8. Korkein ilmaantuvuusluku on Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella, jossa ilmaantuvuusluku on 95,9. Toiseksi korkein ilmaantuvuusluku on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, 87,2.

Matalin ilmaantuvuusluku on Keski-Pohjanmaalla, jossa se on 1,3.

Poliisilta pyydetty virka-apua Imatran vastaanottokeskuksen koronavalvontaan

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) on pyytänyt Kaakkois-Suomen poliisilta virka-apua karanteeniin ja eristykseen määrättyjen henkilöiden valvomiseksi Imatran vastaanottokeskuksen alueella.

Poliisi valmistautuu tekemään karanteenivalvontaa keskiviikon ja sunnuntain välisenä aikana.

Imatralla 38 koronaan sairastunutta SPR:n vastaanottokeskuksen asukasta on määrätty eristykseen. Loput vastaanottokeskuksen asukkaat on asetettu karanteeniin ensi sunnuntaihin saakka tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä.

Kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri Ville Verta kertoo STT:lle, että poliisilta pyydettiin virka-apua, koska useat asukkaat eivät noudattaneet karanteenimääräyksiä.

Tiedossa ei ole, että koronaan sairastuneet olisivat rikkoneet eristysmääräystä, mutta sen sijaan virukselle altistuneet kävivät esimerkiksi kaupoissa karanteenimääräyksestä huolimatta.

– Karanteenin rikkojia oli paljon, eristyksen rikkoneita tuskin yhtään, Verta sanoo STT:lle.

Vastaanottokeskuksen koronatartunnat ilmenivät toissa viikolla. Tietoa ei ole, mistä tartuntarypäs sai alkunsa.

Vastaanottokeskuksen lähes kaikki asukkaat on testattu, ja negatiivisen tuloksen saaneet asukkaat testataan uudelleen torstaina.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut