Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhannet mielenosoittajat lähtivät jälleen kaduille Kolumbiassa – ainakin 24 ihmistä kuollut väkivaltaisuuksissa

Kolumbiassa tuhannet ihmiset lähtivät keskiviikkona jälleen kaduille osoittamaan mieltään presidentti Ivan Duquen hallintoa vastaan. Mieltä osoitetaan jo kahdeksatta päivää putkeen. Maan turvallisuusjoukot ovat tukahduttaneet mielenosoituksia väkivaltaisesti.

Virallisten lukujen mukaan väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 24 ihmistä, joista 18 on ammuttu kuoliaaksi. Lisäksi yli 800 ihmisen kerrotaan haavoittuneen ja 89:n kadonneen. Tarkat lukumäärät kuitenkin vaihtelevat, ja esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Tembloresin mukaan yhteensä 37 ihmistä olisi kuollut.

Toimittajat ilman rajoja puolestaan kertoo, että 76 toimittajaa on pahoinpidelty. Turvallisuusjoukkojen kerrotaan vahingoittaneen heistä kymmentä.

Presidentin neuvonantajan Miguel Caballosin mukaan hallinnon on määrä tavata mielenosoittajien edustajia ensi viikolla.

Mielenosoittajat pyrkivät kongressitaloon

Mielenosoituksia on järjestetty keskiviikkona pääkaupunki Bogotan lisäksi myös Medellinin ja Calin kaupungeissa.

Bogotassa ihmiset järjestivät ympäri kaupunkia mielenosoituksia ja heiluttivat kaduilla Duquen eroa vaativia lippuja. Tuhannet koronapandemian vuoksi kasvomaskeihin sonnustautuneet ihmiset kokoontuivat kaupungin keskustaan Bolivarin aukiolle. Poliisi esti yhtä ryhmää pääsemästä sisälle maan kongressiin.

Kolumbian toiseksi suurimmassa kaupungissa Medellinissä kaduille oli aamupäivällä lähtenyt noin 8 000 ihmistä. Calissa puolestaan oli edelleen useita tiesulkuja, jotka ovat aiheuttaneet polttoainepulaa sekä huolta lääketarvikkeiden kuljetuksesta maan painiessa toisen korona-aallon kanssa.

Valtaosa mielenosoituksista on ollut rauhanomaisia, mutta joissain kaupungeissa protestit ovat kärjistyneet aika ajoin väkivaltaisiksi. YK, EU ja Yhdysvallat sekä ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Kolumbian turvallisuusjoukkoja liiallisesta voimankäytöstä.

"Hallinto auttaa mieluummin pankkeja kuin kansalaisia"

Kansainvälinen yhteisö on peräänkuuluttanut malttia Kolumbiaan, mutta pääkaupungissa oli silti ollut tiistain ja keskiviikon välisenä yönä jälleen väkivaltaisuuksia. Bogotan pormestarin kanslian mukaan 30 siviiliä ja 16 poliisia oli saanut vammoja poliisiasemille kohdistuneissa hyökkäyksissä.

Keskiviikkona edellisyön yhteenottojen jäljet olivat selvästi näkyvissä. Poliisiasemia oli sytytetty tuleen ja rakennuksia vandalisoitu.

– Tämän näkeminen on kivuliasta, mutta vieläkin enemmän koskevat laiminlyönnit kuurolta hallinnolta, joka lähettää mieluummin turvallisuusjoukkoja ja joka auttaa pankkeja ja isoja yrityksiä mieluummin kuin kansaa, 19-vuotias bogotalaisopiskelija Hector Cuinemi kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Kolumbiassa osoitettiin alkujaan mieltä suunniteltua verouudistusta vastaan. Uudistus olisi mielenosoittajien mukaan tehnyt kansalaisista entistä köyhempiä keskellä koronaviruspandemiaa.

Levottomuuksien vuoksi Duquen hallitus päätti vetää uudistuksen pois kongressista kesken siitä käytävän keskustelun. Tästä huolimatta mielenosoitukset ovat jatkuneet ja laajentuneet sittemmin koskemaan muun muassa Duquen hallinnon terveys-, koulutus- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä turvallisuusjoukkojen väkivaltaisia otteita.