Turussa Varissuolla testataan oireettomia koronapikatestillä – vastaavaa ei ole aiemmin tehty Suomessa

Turun Varissuon alueella tehdään koronatestejä oireettomille pikatestein. Kyseessä on ensimmäinen oireettoman väestön seulonta pikatestillä Suomessa.

Turun yliopistollisen keskussairaalan molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkärin Tytti Vuorisen mukaan seulonnoissa on mahdollista testata tuhat ihmistä päivässä. Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri järjestävät pikatestauksen Varissuon jäähallin parkkihallissa tänään ja toukokuun 11. päivä kello 10–15. Testiin ei tarvitse ajanvarausta tai lähetettä.

Turussa koronavirustartuntoja on ilmennyt koko koronaepidemian ajan eniten Varissuon alueella. Vuorisen mukaan positiivisen testituloksen saaneiden osuus kaikista testatuista on ollut Varissuolla jopa 10 prosentin luokkaa, kun muualla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä positiivisten tulosten osuus on noin kolme prosenttia.

– Haluamme vähentää alueen viruskuormaa ja todeta oireettomien mahdolliset koronatartunnat nopeasti, siksi käytämme seulonnassa pikatestejä, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta.

Suomi on saanut 250 000 pikatestiä EU:n hätäapuvälineen rahoittamana lahjoituksena, ja pikatestejä on jaettu sairaanhoitopiirien kautta terveydenhuollon yksiköihin. Pikatestinäyte otetaan samalla tavalla nenänielusta kuin tavallinen koronatesti.

Vuorisen mukaan positiiviset tulokset varmistetaan laboratoriossa PCR-testillä.

Seulontojen jälkeen tarkastellaan, millaisia johtopäätöksiä testien tuloksista voidaan vetää esimerkiksi siitä, kuinka paljon koronavirustartuntoja esiintyy väestössä oireettomana.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut