NYT: Merkittävä ja vaiettu käänne koronapandemian torjunnassa: Viruksen leviäminen hengitysilman välityksellä nostettiin listan ensimmäiseksi – "Tästä ei ole pidetty lehdistötilaisuuksia"

Koronapandemiaa tutkineen sosiologin mielestä kyse on merkittävästä asiasta, josta tulisi kampanjoida laajasti.

Koronaviruksen leviäminen hengitysilman välityksellä on nostettu ensimmäisenä mainittavaksi tartuntatavaksi Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n (Centers for Disease Control and Prevention) verkkosivuilla, joilla muun muassa annetaan ohjeita koronataudilta suojautumiseen. CDC on sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen. Päivitys verkkosivuille tehtiin perjantaina. Ensimmäisenä pääasiallisista koronan leviämistavoista mainitaan nyt se, että hengittää koronatartunnan saaneen läheisyydessä ilmaa, jossa on koronavirusta sisältäviä pieniä pisaroita ja hiukkasia.

Viikko sitten myös Maailman terveysjärjestö WHO päivitti koronasivustolleen tietoja viruksen leviämisestä. Nyt siellä kerrotaan, että koronavirus voi tarttua pisaroiden ohella myös ilmassa leijuvien pienempien aerosolien välityksellä.

Aiemmin on korostettu, että koronavirus leviää pääasiassa pisaroiden välityksellä. Siksi koronaohjeissa on painotettu käsi- ja yskimishygieniaa sekä turvavälejä.

Tuoreet muutokset nosti esiin perjantaina New York Times -lehdessä julkaistussa pitkässä esseekirjoituksessaan sosiologi ja kirjailija Zeynep Tufekci, joka työskentelee apulaisprofessorina North Carolinan yliopistossa UNC:ssa. Hän on tutkinut laajasti koronapandemiaa.

Tufekci toteaa kirjoituksessaan, ettei terveysjärjestöjen verkkosivuille päivitetyistä tiedoista ole pidetty lehdistötilaisuuksia. Kuitenkin hänen mielestään on kyse koko koronapandemian kannalta hyvin merkittävästä asiasta.

Jos aerosolivälitteisen tartuntatavan tärkeys olisi hyväksytty jo pandemian varhaisessa vaiheessa, moni asia olisi voinut mennä Tufekcin mukaan toisin.

– Olisimme yrittäneet varmistaa, että sisätiloissa on hyvä ilmanvaihto. -- Olisimme myös alkaneet käyttää maskeja nopeammin ja olisimme kiinnittäneet huomiota niiden istuvuuteen kasvoilla, hän kirjoittaa.

Koronavirus on levinnyt muun muassa sisätiloissa, joissa on ollut runsaasti ihmisiä ja huono ilmanvaihto. Ulkona on turvallisempaa, etenkin jos välttää pitkäaikaista läheistä kontaktia muihin, Tufekci kirjoittaa.

Tufekcin mielestä WHO:n tulisi aloittaa kampanja, joka korostaisi muuttunutta käsitystä koronaviruksen leviämisestä.

– Pitäisi ilmoittaa: "Olemme oppineet lisää, tämä on muuttunut ja miten voimme varmistaa, että kaikki ovat ymmärtäneet, kuinka tärkeää tämä on." Se näyttäisi uskottavalta johtajuudelta, Tufekci kirjoittaa New York Timesissa.

Mainos: Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut