Palestiinalaisten Punaisen puolikuun mukaan noin 120 palestiinalaista loukkaantui lauantaina Jerusalemissa uusissa levottomuuksissa, kertoo uutistoimisto AFP.
Israelilaislehti Haaretz kirjoittaa, että Punaisen puolikuun mukaan moni oli saanut vammoja muun muassa tainnutuskranaateista. Järjestön mukaan poliisit olivat estäneet ambulanssien saapumisen paikan päälle.
Haaretzin mukaan kymmeniä tuhansia oli saapunut al-Aqsan moskeijalle muslimien ramadan-kuukauden pyhimmän yön rukouksiin.
Aiemmin päivällä poliisi oli pysäyttänyt kymmeniä busseja, joissa oli ollut al-Aqsan moskeijalle matkaavia ihmisiä. Al-Aqsan moskeija on yksi islamin pyhimmistä paikoista.
Palestiinalaiset ovat osoittaneet mieltään muun muassa Itä-Jerusalemissa sijaitsevassa Sheikh Jarrahin kaupunginosassa, jossa palestiinalaisperheitä uhkaa häätö.
Jerusalemissa olevan AFP:n toimittajan mukaan Israelin mellakkapoliisit olivat käyttäneet kumiluoteja, äänipommeja ja vesitykkejä palestiinalaisia vastaan. Osa palestiinalaisista oli heittänyt kiviä. Yhteenottoja on ollut useilla paikoilla.
Videolla ammutaan tainnutuskranaatt eja moskeijaan
Perjantaina yli 200 ihmistä loukkaantui tai haavoittui al-Aqsan moskeijalla ja muualla kaupungissa.
Twitterissä jaetulla videolla näkyy, kuinka israelilaisjoukot heittivät jonkinlaisia tainnutuskranaatteja ihmisiä täynnä olevaan al-Aqsan moskeijaan. Tviitissä kerrotaan, että moskeijaan ammuttiin myös kumiluoteja.
Monilla haavoittuneilla oli mellakkapoliisin ampumien kumiluotien aiheuttamia vammoja. Poliisi käytti myös kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja. Punaisen puolikuun mukaan sairaalahoitoa tarvitsi noin 90 palestiinalaista.
Israel kertoi ainakin 17 poliisin loukkaantuneen yhteenotoissa. Palestiinalaisten kerrottiin heitelleen poliiseja muun muassa kivillä ja pulloilla.
Siirtokuntalaisille alueita oikeusteitse
Sheikh Jarrahista on nopeasti tullut keskeinen osa Israelin ja miehitettyjen palestiinalaisalueiden välisiä jännitteitä.
Yhdysvaltalaislehti New York Times (NYT) kirjoittaa, että maanantaina israelilaisoikeuden on määrä päättää, häädetäänkö kuusi kaupunginosassa asuvaa perhettä. Israelilaiset siirtokuntalaiset ovat pyrkineet oikeusteitse saamaan muun muassa Sheik Jarrahin alueita haltuunsa, kirjoittaa israelilaislehti Haaretz .
Israelin oikeusministeriö kertoi kuitenkin AFP:n mukaan sunnuntaina, että maanantainen kuuleminen perutaan. Kuulemiselle on määrä järjestää uusi aika 30 päivän sisällä. Ministeriö antoi päätöksensä perusteiksi nykyolosuhteet ja oikeusministerin pyynnön.
NYT kirjoittaa, että Israelissa häädöt esitetään kiinteistökiistana ja siirtokuntalaiset näkevät tonttien kuuluvan heille. Kyse on kuitenkin laajemmista pyrkimyksistä siirtää palestiinalaisia strategisesti merkittäviltä alueilta Itä-Jerusalemissa. Israelilaisten siirtokunnat palestiinalaisalueilla on kansainvälisesti tuomittu laittomina.
– He eivät halua arabeja tänne tai muuallekaan Itä-Jerusalemiin, 71-vuotias häätöukaasin saanut Abdelfatah Skafi sanoo New York Timesille.
– He haluavat karkottaa arabit, ja siten he voivat ympäröidä Vanhaakaupunkia.
Jerusalemin vanhassakaupungissa sijaitsee juutalaisten, muslimien ja kristittyjen tärkeitä pyhiä paikkoja.
Israel on käytännössä liittänyt Itä-Jerusalemin itseensä vuoden 1967 sodan jälkeen. Kansainvälisesti nähdään, että Israel on miehittänyt alueet. Israel pitää Jerusalemia pääkapunkinaan. Palestiinalaiset puolestaan näkevät Itä-Jerusalemin mahdollisen palestiinalaisvaltion pääkaupunkina.
Paavi toivoi loppua väkivaltaisuuksille
Useat arabimaat ovat tuominneet viikonlopun väkivaltaisuudet. Yhteenotot tuominneiden joukossa on myös neljä maata, jotka sopivat viime vuonna normalisoivansa tai ehtivät jo normalisoida suhteensa Israelin kanssa. Näin tekivät Sudan, Marokko, Arabiemiirikunnat ja Bahrain.
Esimerkiksi Sudan leimasi lauantaina ulkoministeriön tiedotteessa Israelin palestiinalaisten vastaiset toimet Jerusalemissa tukahduttamiseksi ja ”pakkotoimiksi”.
Arabiemiirikunnat ja Bahrain puolestaan tuomitsivat turvallisuusjoukkojen perjantaisen rynnäkön al-Aqsan moskeijaan sekä tätä seuranneet kurinpalautukset.
Myös katolisen kirkon johtaja Paavi Franciscus otti sunnuntaina kantaa tuoreisiin tapahtumiin ja peräänkuulutti loppua väkivaltaisuuksille miehitetyssä Itä-Jerusalemissa.
Pidettyään rukouksen Pyhän Pietarin aukiolle suunnatulta ikkunaltaan paavi kertoi seuraavansa erityisen huolissaan Jerusalemin tapahtumia. Hän toivoi, että paikalla olisi yhteenottojen sijaan kohtaamisia, rukouksia ja rauhaa.
– Kutsun kaikki etsimään yhteisiä ratkaisuja, jotta pyhän kaupungin moniuskontoista ja monikulttuurista identiteettiä voitaisiin kunnioittaa ja veljeys voisi voittaa, hän sanoi.
– Väkivalta synnyttää vain väkivaltaa. Lopetetaan nämä yhteenotot.