Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jerusalemissa jälleen yhteenottoja, kymmeniä loukkaantunut – palestiinalaisperheiden häätöuhasta alkunsa saaneet levottomuudet jatkuivat

Israelissa palestiinalaiset ja Israelin turvallisuusjoukot ottivat jälleen maanantaina yhteen Jerusalemissa lähellä Al-Aqsan moskeijaa. Palestiinalaisten Punaisen puolikuun mukaan yli 300 ihmistä loukkaantui. Loukkaantuneista parillasadalla oli sairaalahoitoa vaativia vammoja ja viiden tila oli kriittinen.

Sairaalalähteiden mukaan ainakin kolme ihmistä sai pahoja silmävammoja.

Turvallisuusjoukot käyttivät väkijoukkoa vastaan kumiluoteja, tainnutuskranaatteja ja kyynelkaasua. Väkijoukko heitteli kiviä ja pulloja.

Jerusalemissa on ollut jatkuvia väkivaltaisuuksia viime päivinä. Kaupungissa on osoitettu mieltä Israeliin liitetyn Itä-Jerusalemin alueella sijaitsevan Sheikh Jarrahin palestiinalaisperheiden häätöä vastaan.

Sheikh Jarrahin kaupunginosassa on vajaat kolmekymmentä palestiinalaistaloa, joiden asukkaat uhataan häätää. Israelin oikeuslaitos on määrännyt palestiinalaiset muuttamaan pois sillä perusteella, että ennen vuoden 1948 sotaa alue on kuulunut juutalaisille.

Sheikh Jarrahissa asuvat palestiinalaisperheet on asutettu kaupunginosaan vuonna 1956 YK:n palestiinalaispakolaisista vastaavan UNRWA-järjestön ja Jordanian päätöksellä. Jordania hallinnoi tuolloin Itä-Jerusalemia.

Häätöuhan alla olevat ihmiset ovat tähän saakka onnistuneet viivyttämään häätöjä valituksilla eri oikeusasteisiin, mutta nyt valitusmahdollisuudet on lähes täysin käytetty.

Oikeudessa oli määrä maanantaina järjestää asiaan liittyvä kuuleminen, mutta sitä siirrettiin 30 päivällä.

YK:n turvaneuvosto koolle

Uusia yhteenottoja saattoi olla vielä luvassa, sillä Israelissa vietetään maanantaina Jerusalemin päivää, jolloin juutalaisvaltio muistaa Jerusalemin valtausta Kuuden päivän sodassa vuonna 1967.

Jerusalemissa on määrä järjestää päivään liittyen muistomarssi, johon viranomaiset olivat antaneet luvan sunnuntaina. Marssin oli määrä alkaa kello 17.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kehotti Israelia toimimaan niin, että rauha säilyy marssin aikana

YK:n turvallisuusneuvoston oli senkin määrä kokoontua vielä maanantaina käsittelemään Jerusalemin tilannetta.

Israelin kovaotteiset toimet mielenilmausten tukahduttamisessa on tuomittu laajalti niin arabimaissa kuin länsimaissakin.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi kuitenkin pitävänsä toimia oikeutettuina.

– Pidämme yllä kaikkien uskontokuntien oikeutta harjoittaa uskontoaan. Aika ajoin se vaatii sellaista vakaata päättäväisyyttä, jota Israelin poliisi ja turvallisuusjoukot parhaillaan osoittavat, pääministeri sanoi.