Lopeta heti näiden muoviastioiden käyttö – HS: Terveysvaara formaldehydistä

Jos syöt tai juot muoviastioista, kannattaa tarkistaa, etteivät ne sisällä bambua tai muita kasvikuituja. Jaana Kautto
Rai Suihkonen

Rai Suihkonen

Jos syöt tai juot muoviastioista, kannattaa tarkistaa, etteivät ne sisällä bambua tai muita kasvikuituja.

Helsingin Sanomien mukaan suomalaiset kaupat saattavat myydä laittomia ja terveydelle haitallisia muoviastioita, jotka sisältävät nimenomaan bambua tai muita kasvikuituja.

Kuluttaja-lehden pistokokeessa maaliskuun lopussa laittomia bambuastioita löytyi yli 20 kotimaisesta kaupasta.

Ruokaviraston mukaan kaupasta voi ostaa esimerkiksi vaarallisia ruokailuvälineitä, lasten mukin ja ruokakulhon yhdistelmiä sekä mukaan otettavia mukeja.

HS:n mukaan tällaisen astian käyttäminen tulisi lopettaa saman tien, koska bambua sisältävistä muoviastioista voi vapautua vaarallisia määriä esimerkiksi formaldehydiä. Sama koskee muitakin kasvikuituja, joita EU komissio ei ole hyväksynyt muoviastioissa.

Erityisasiantuntija Kati Korppoo Kilpailu- ja kuluttajavirastosta totesi HS:lle, että vaarallisen astian voi palauttaa kauppaan ja saada myös hyvityksen.

Formaldehydi imeytyy helposti limakalvoihin. Näin sen pääasialliset haitat ovat silmän sidekalvojen ja ylähengitysteiden limakalvojen ärsytys.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut