Tämä on suomalaiskotien vaarallisin laite – "Tänä päivänä markkinoille tuominen ei todennäköisesti onnistuisi"

Suomalaiskotien vaarallisin laite löytyy keittiöstä, kertoo LähiTapiola.

Ruuan valmistuksen päätteeksi päälle unohtuneesta liedestä tai vahingossa päälle menneestä keittolevystä aiheutuu vuosittain satoja paloja.

– Kotona tulipaloista suuri osa syttyy lieden unohtumisesta päälle. Kuuma liesi sytyttää lieden päälle unohtuneet esineet, tai jopa pelkästään lieden vieressä olevat esineet, LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava projektijohtaja ja paloinsinööri Antti Määttänen kertoo tiedotteessa.

Myös ikääntyvien ihmisten keittiöissä paloja tapahtuu, kun muisti temppuilee ja liedet ja uunit jäävät sen vuoksi päälle.

Määttäsen mukaan yksi hyvä ratkaisu liesipalojen vähentämiseksi olisi asentaa keittiöön induktioliesi. Lieteen voi asentaa myös liesiturvalaitteen. Laite maksaa joitakin satoja euroja.

– Jos joku toisi tänä päivänä markkinoille kotiin tarkoitetun tuotteen, jossa metallilevyt lämpenevät jopa yli 600 asteiseksi ilman mitään aikarajoitinta, ei se todennäköisesti onnistuisi. Induktioliesi on tuonut kehitystä tähän asiaan, mutta edelleen vanhoja liesiä asennetaan asuntoihin, Määttänen sanoo.

Edullisimpia ratkaisuja liesipalojen ehkäisemisessä ovat liesiajastimet ja liesihälyttimet.

Kotien lisäksi liesistä aiheutuu vaaraa myös vanhoissa toimisto- ja liikerakennuksissa.

Vuosikymmeniä sitten henkilökunnan taukotiloihin ruuan lämmittämiseen asennetut liedet ovat enää hyvin vähällä käytöllä. Silti Pelastustoimen onnettomuustilaston mukaan huomaamatta päälle kääntyneet keittolevyt ovat aiheuttaneet keskimäärin noin 15 paloa vuodessa viiden viime vuoden aikana toimistoissa ja liikerakennuksissa.

– Mikroaaltouunit ovat korvanneet liedet ruuan lämmittäjinä, mutta paikalleen jätetyt liedet aiheuttavat paloja vahinkojen ja huolimattoman käytön vuoksi.

Määttäsen mukaan toimistojen ja muiden liiketilojen käyttämättömänä olevat liedet olisi hyvä poistaa.

Nopea varotoimi on poistaa sähkökaapeista liesien sulake, jolloin liesi ei mene vahingossa päälle.

Vinkit

Näin ehkäiset liedestä aiheutuvia paloja

Älä jätä liettä tai uunia koskaan ilman vartiotta. Vartioimattomana esimerkiksi ruoka usein unohtuu liedelle tai uuniin ja näin voi aiheuttaa palovaaran.

Tarkista aina, että liesi tai uuni on pois päältä ruuanvalmistuksen päätyttyä. Tarkista myös aina lähtiessäsi kotoa, että liesi tai uuni ei ole jäänyt päälle. Lisäksi katso, että kuumalla hellalla ei ole mitään herkästi palavaa tavaraa.

Liesihälytin hälyttää nousevista lämpötiloista. Laite ilmoittaa, jos esimerkiksi liedellä lämpötila nousee vaarallisesti.

Liesiajastin katkaisee liedestä sähkön määrätyn ajan jälkeen.

Liesivahti sulkee lieden vaaratilanteessa. Liesivahti on lieteen asennettava lisälaite, joka tunnistaa lämmönvaihtelut ja savun liedellä. Vaaratilanteessa vahti katkaisee liedestä sähkön.

Induktioliesi toimii vain magneettisilla keittoastioilla. Liesi lämmittää keittoastian, mutta ei lämpene itse. Jos keittoastian ottaa pois liedeltä, liesi sammuu.

Lähde: LähiTapiola

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut