Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä on suomalaiskotien vaarallisin laite – "Tänä päivänä markkinoille tuominen ei todennäköisesti onnistuisi"

Suomalaiskotien vaarallisin laite löytyy keittiöstä, kertoo LähiTapiola.

Ruuan valmistuksen päätteeksi päälle unohtuneesta liedestä tai vahingossa päälle menneestä keittolevystä aiheutuu vuosittain satoja paloja.

– Kotona tulipaloista suuri osa syttyy lieden unohtumisesta päälle. Kuuma liesi sytyttää lieden päälle unohtuneet esineet, tai jopa pelkästään lieden vieressä olevat esineet, LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava projektijohtaja ja paloinsinööri Antti Määttänen kertoo tiedotteessa.

Myös ikääntyvien ihmisten keittiöissä paloja tapahtuu, kun muisti temppuilee ja liedet ja uunit jäävät sen vuoksi päälle.

Määttäsen mukaan yksi hyvä ratkaisu liesipalojen vähentämiseksi olisi asentaa keittiöön induktioliesi. Lieteen voi asentaa myös liesiturvalaitteen. Laite maksaa joitakin satoja euroja.

– Jos joku toisi tänä päivänä markkinoille kotiin tarkoitetun tuotteen, jossa metallilevyt lämpenevät jopa yli 600 asteiseksi ilman mitään aikarajoitinta, ei se todennäköisesti onnistuisi. Induktioliesi on tuonut kehitystä tähän asiaan, mutta edelleen vanhoja liesiä asennetaan asuntoihin, Määttänen sanoo.

Edullisimpia ratkaisuja liesipalojen ehkäisemisessä ovat liesiajastimet ja liesihälyttimet.

Kotien lisäksi liesistä aiheutuu vaaraa myös vanhoissa toimisto- ja liikerakennuksissa.

Vuosikymmeniä sitten henkilökunnan taukotiloihin ruuan lämmittämiseen asennetut liedet ovat enää hyvin vähällä käytöllä. Silti Pelastustoimen onnettomuustilaston mukaan huomaamatta päälle kääntyneet keittolevyt ovat aiheuttaneet keskimäärin noin 15 paloa vuodessa viiden viime vuoden aikana toimistoissa ja liikerakennuksissa.

– Mikroaaltouunit ovat korvanneet liedet ruuan lämmittäjinä, mutta paikalleen jätetyt liedet aiheuttavat paloja vahinkojen ja huolimattoman käytön vuoksi.

Määttäsen mukaan toimistojen ja muiden liiketilojen käyttämättömänä olevat liedet olisi hyvä poistaa.

Nopea varotoimi on poistaa sähkökaapeista liesien sulake, jolloin liesi ei mene vahingossa päälle.