Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israel tuhosi median käyttämän talon Gazassa, pakolaisleirissä kuoli kaksi äitiä ja kahdeksan lasta

Yhdysvaltojen edustaja sukkuloi osapuolten välillä ja yrittää saada aikaan tulitaukoa.

Israelin ja palestiinalaisten väliset yhteenotot jatkuivat lauantaina kiivaina jo kuudetta päivää samaan aikaan kun Yhdysvaltain edustaja Hady Amr yritti sukkuloida osapuolten välillä saadakseen aikaan tulitauon.

Israelin hävittäjät tuhosivat iltapäivällä Gazassa tornitalon, jossa sijaitsivat niin al-Jazeera -televisiokanavan kuin uutistoimisto AP:n toimistot. Iskusta varoitettiin ennalta.

– Tarkoituksena ei selvästi ole ainoastaan kylvää tuhoa ja kuolemaa, vaan myös hiljentää ne, jotka tästä haluavat kertoa, sanoi al-Jazeeran Israelin ja palestiinalaisalueiden uutisoinnista vastaava Walid al-Omari.

Uutistoimisto AP:n toimitusjohtaja Gary Pruitt sanoi olevansa järkyttynyt talon tuhoamisesta.

– Hädin tuskin selvisimme ilman uhreja. Tämän päivän tapahtumien myötä maailma tulee tietämään vähemmän siitä, mitä Gazassa tapahtuu, Pruitt sanoi lausunnossaan.

Israelin mukaan taloa käyttivät myös äärijärjestö Hamasin tiedusteluelimet.

Valkoinen talo kertoi olleensa yhteydessä Israeliin kehottaen sitä turvaamaan toimittajien ja riippumattoman median toimintaedellytykset.

Aikaisemmin Israelin iskussa kerrostaloon Shatin pakolaisleirillä kuoli kymmenen samaan sukuun kuuluvaa ihmistä: kaksi keskenään sukua olevaa äitiä ja kummankin neljä lasta. Israelin mukaan rakennusta käyttivät myös Hamasin johtoon kuuluvat taistelijat.

Gazasta ammuttu raketti puolestaan tappoi lauantaina israelilaismiehen Ramat Genin kaupungissa lähellä Tel Avivia.

Gazassa oli lauantaihin mennessä kuollut Israelin tulituksessa yli 130 ihmistä ja haavoittunut tuhatkunta. Palestiinalaisten rakettituli oli puolestaan vaatinut kymmenen ihmisen hengen. Uhrien joukossa on yksi lapsi ja yksi sotilas.

Pariisin tukimielenosoitus kääntyi yhteenotoksi

Yhdysvaltain edustajan Amrin oli määrä tavata lauantaina ensin Israelin johtoa Jerusalemissa ja sen jälkeen palestiinalaisten edustajia Länsirannalla.

Israelilaismedian arvioiden mukaan tulitauko voisi syntyä jo viikonlopun aikana. Hamas olisi jo turkkilaislähteiden mukaan suostunut tulitaukoon, mutta ei olisi saanut vastausta israelilaisilta.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vaatinut välitöntä tulitaukoa sekä Israelilta että Hamasilta.

YK:n turvallisuusneuvosto pitää sunnuntaina virtuaalisen kokouksen kriisin vuoksi.

Ainakin Pariisissa, Madridissa ja Lontoossa järjestettiin lauantaina tukimielenosoituksia palestiinalaisille. Pariisissa ilman lupaa järjestetty mielenosoitus kääntyi väkivaltaiseksi, kun poliisit estivät marssijoita etenemästä Bastiljin aukiolle. Poliisi käytti tuhansien mielenosoittajien joukon hajottamiseen muun muassa kyynelkaasua ja vesitykkejä.

– Tekö estätte minua osoittamasta solidaarisuutta kansalleni, vaikka kylääni pommitetaan, kiivaili Mohammad, 23, poliisille.