Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuolonuhrien määrä jatkaa kasvuaan Israelin ja palestiinalaisjärjestöjen iskuissa

Israelin Gazaan tekemissä iskuissa on kuollut yhteensä 213 palestiinalaista, joiden joukossa on 61 lasta, kertovat Gazan terveysviranomaiset. Palestiinalaisjärjestöjen Gazasta tekemissä iskuissa on kuollut 12 ihmistä Israelin puolella.

Gazassa haavoittuneita ihmisiä on viranomaisten mukaan jo yli 1 400. Israelin kuolonuhrien määrä kasvoi kahdella, kun tiistaina Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin ampumat raketit surmasivat kaksi thaimaalaista tehdastyöntekijää Israelin puolella.

Israelilaisen Haaretz -sanomalehden mukaan Länsirannalla kaksi israelilaista sotilasta ja toistakymmentä palestiinalaista on haavoittunut tulitaistelussa. Kolmen palestiinalaisen kerrotaan haavoittuneen vakavasti.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä pitää jo neljäs kokouksensa tilanteen johdosta. Monet maat ovat vaatineet loppua väkivallalle, mutta Israelia tukeva Yhdysvallat esti maanantaina veto-oikeudellaan jo kolmatta kertaa turvallisuusneuvoston yhteisen julkilausuman asiasta.

Vielä maanantaina Israel kertoi jatkavansa iskuja "terroristikohteisiin". Reilun viikon kestäneessä konfliktissa Gazasta on laukaistu liki 3 500 rakettia Israelin puolelle.

Biden ei vaadi aselepoa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei toistaiseksi ole julkisesti vaatinut aselepoa alueelle, vaan tyytyi sanomaan Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa käydyssä puhelinkeskustelussa kannattavansa sitä.

Bidenin omassa puolueessa demokraateissa monet poliitikot ovat valinneet paljon kriittisemmän linjan Israelia kohtaan uusimmassa konfliktissa ja vaatineet väkivallan lopettamista.

Aseleposopimusta ovat ajamassa tiettävästi ainakin Ranskan ja Egyptin presidentit Emmanuel Macron ja Abdel Fattah al-Sisi. Egyptin kanssa asiaa ajaa YK:n kautta myös Qatar. Aselepoa on vaatinut myös Saksa, kertoo Haaretz-lehti.

YK:n mukaan lähes 40 000 palestiinalaista on ajettu kodeistaan konfliktin vuoksi, ja 2 500 on menettänyt kotinsa iskuissa.

Israelin hävittäjien pääkohteena on "metroksi" kutsuttu Hamas-järjestön tunneliverkosto, jonka uskotaan kulkevan osittain siviilialueiden alla. Israelin iskuissa on tuhoutunut muun muassa Gazan ainoa koronatestejä tehnyt laboratorio.

Gazan alueen suhteelliset koronamäärät ovat olleet maailman suurimpia. Tartunta on todettu 28 prosentilla testatuista.