Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n ykkösdiplomaatti vaatii välitöntä tulitaukoa Israelin ja palestiinalaisten välille

Euroopan unionin ulkosuhteita johtava Josep Borrell vaatii välitöntä tulitaukoa ja väkivaltaisuuksien lopettamista Israelin ja palestiinalaisten välillä. EU-maiden ulkoministerit keskustelivat tiistaina epävirallisessa kokouksessaan konfliktin väkivaltaisuuksien kiihtymisestä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kuvaili kokouksen jälkeen, että tunnelma EU-maiden välillä oli hyvin samansuuntainen "muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta".

Uutistoimisto AFP:n mukaan Borrellin mukaan kokouksen antia summaavaa lausumaa tukivat kaikki muut jäsenmaat paitsi Unkari.

Haaviston mukaan kokouksessa nostettiin esiin erityisesti huoli siviileihin kohdistuvasta väkivallasta. Kokouksessa muun muassa tuomittiin äärijärjestö Hamasin tekemät raketti-iskut.

– Todettiin, että Israelilla on oikeus puolustautua, mutta tässä puolustautumisessa täytyy toimia kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisesti. Sen periaatteita on noudatettava. Puolustautuminen ei voi tarkoittaa esimerkiksi vastaiskuja siviilikohteisiin, Haavisto sanoi kokouksen jälkeen.

AFP:n mukaan Israelin Gazaan tekemissä iskuissa kuollut yhteensä 213 palestiinalaista, joista 61 lapsia. Palestiinalaisten iskuissa Israeliin on kuollut 12 ihmistä.

"Väkivallan kierteellä suuri riski kasvaa"

Konfliktin juuret ulottuvat vuosikymmenien taakse. Viimeaikaisen tilanteen kärjistymisen taustalla on muun muassa Israelin päätös häätää palestiinalaisperheitä kodeistaan Itä-Jerusalemissa.

Haaviston mukaan ministerikokouksessa todettiin, että Israelin siirtokuntien laajentaminen on kansainvälisen oikeuden vastaista.

Haavisto kutsuu viime päivien tapahtumia poikkeuksellisiksi siinä mielessä, että väkivaltaisuuksia on ollut myös Israelin sisällä sellaisilla paikkakunnilla, joissa asuu sekä israelilaisia että palestiinalaisia asukkaita.

– Tällä väkivallan kierteellä on nyt suuri riski kasvaa tai tulee yhä vaikeammaksi sopia tulitauosta. On myös se mahdollisuus, että Lähi-idässä muut osapuolet jollain tavalla liittyvät tai sekaantuvat tähän konfliktiin, Haavisto pohti.