Israelissa ja palestiinalaisalueilla herättiin perjantaina uuteen päivään tulitauon keskellä. Odotettu Israelin ja palestiinalaisjärjestö Hamasin välinen tulitauko tuli voimaan kello kahdelta yöllä. 11 päivää kestäneissä väkivaltaisuuksissa on kuollut yli 240 palestiinalaista. Tämän lisäksi Israelissa on kuollut ainakin 12 ihmistä.
Medioiden mukaan tulitauon alkaminen toi juhlijoita Gazan kaduille. Egyptin välittämän tulitauon on määrä olla molemminpuolinen ja ehdoton.
Euroopan unioni toivotti tulitauon tervetulleeksi sekä sanoi lisäävänsä pyrkimyksiä löytää pitkäaikainen poliittinen ratkaisu kriisiin. Unionin ulkosuhteita johtava Josep Borrell kertoi tiedotteessa EU:n kiittelevän Egyptiä, Qataria, YK:ta, Yhdysvaltoja sekä muita tahoja, jotka ovat auttaneet tulitauon aikaansaamisessa.
Tiedotteen mukaan ainoastaan poliittinen ratkaisu voisi tuoda lopullisen päätöksen konfliktille. Lisäksi tiedotteessa puhuttiin kahden valtion mallin puolesta ja kerrottiin EU:n olevan valmis tukemaan Israelia ja palestiinalaisviranomaisia mahdollisissa toimissaan tämän saavuttamiseksi.
Saksan ulkoministeri Heiko Maas ja Britannian pääministeri Boris Johnson toivottivat niin ikään tulitauon tervetulleeksi. Molempien viestit heijastelivat muutenkin EU:n huomioita. Maas oli vieraillut Israelissa ja palestiinalaisten hallinnollisessa pääkaupungissa Ramallahissa vain päivää aiemmin.
– Nyt meidän täytyy käsitellä syitä, uudelleenrakentaa luottamusta ja löytää ratkaisu Lähi-idän konfliktiin, Maas kirjoitti Twitterissä .
Britannian Johnson kirjoitti omassa tviitissään , että alueen johtajien täytyy nyt tehdä töitä löytääkseen kestävä ratkaisu Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin. Hänen mukaansa ratkaisun tulisi estää terrorismi, päättää väkivallan kierre sekä tuoda kestävä ja oikeudenmukainen rauha alueelle.
Venäjä: Tulitauko on tärkeä, mutta riittämätön askel
Venäjän ulkoministeriön edustajan Maria Zaharovan mukaan Venäjä kokee tulitauon olevan tärkeä, mutta riittämätön askel.
– Jotta väkivaltaisuuksien jatkuminen voitaisiin välttää, meidän täytyy kaksinkertaistaa kansainväliset ja alueelliset toimet suorien poliittisten neuvotteluiden uudelleenkäynnistämiseksi Israelin ja palestiinalaisten välillä, hän sanoi.
Myös Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian varoitti, että väkivaltaisuuksien kierre voi uusiutua, jos neuvotteluja ei aloiteta uudelleen.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden painotti maansa tukea Israelille, kun hän kommentoi tulitaukosopimusta lyhyessä puheessa. Bidenin mukaan Yhdysvallat tukee täysin Israelin oikeutta puolustaa itseään Hamasin ja muiden vastaavien palestiinalaisjärjestöjen iskuja vastaan.
Bidenin puheesta ilmoitettiin pian sen jälkeen, kun tulitaukosopimuksesta oli uutisoitu myöhään torstaina Suomen aikaa. Bidenin lyhyt lausunto oli hänen ensimmäinen julkinen kannanottonsa konfliktiin noin viikon aikana, kertoi muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN .
Kiina toivoo rauhanneuvottelujen jatkumista
Paavi Franciscus kiitti puolestaan Jumalaa “päätöksestä lopettaa aseelliset konfliktit ja väkivaltaisuudet”. Hän kehotti myös koko katolista kirkkoa rukoilemaan sen puolesta, että israelilaiset ja palestiinalaiset löytäisivät mahdollisuuden vuoropuheluun ja anteeksiantoon, ja voisivat rakentaa kärsivällisinä rauhaa ja oikeudenmukaisuutta.
Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian kertoi lehdistötilaisuudessa maan toivovan väkivaltaisuuksien lopettamista ja paluuta rauhanneuvotteluiden pariin. Kiina toivoi osapuolten panevan tuoreen tulitauon toimeen.
– Kansainvälisen yhteisön tulisi edistää rauhanneuvotteluiden jatkumista Palestiinan ja Israelin välillä ja saavuttaa kahden valtion mallin pohjalta kokonaisvaltainen, oikeudenmukainen ja kestävä ratkaisu palestiinalaiskysymykseen, hän lisäsi.
Kiinan mukaan kansainvälisen yhteisön tulee ojentaa auttava kätensä alueelle. Maa sanoi lahjoittavansa miljoona dollaria hätäapuun ja toisen vastaavan summan YK:n avustustoimille palestiinalaisten hyväksi. Kiina kertoi myös lähettävänsä palestiinalaisille 200 000 annosta koronarokotteita.
Kiina on ollut valmis isännöimään kiistan osapuolten neuvotteluita. Maa on myös hyödyntänyt konfliktia tilaisuutena kritisoida Yhdysvaltoja, joka esimerkiksi torppasi YK:n turvallisuusneuvoston lausunnon, jossa olisi vaadittu Israelia lopettamaan hyökkäyksensä ja väkivaltaisuudet.
Hizbollah onnittelee palestiinalaisia "voitosta"
Iranin tukema libanonilainen Hizbollah-äärijärjestö suitsutti tulitauon jälkimainingeissa palestiinalaisten nousseen väkivaltaisuuksista voittajana.
– Hizbollah onnittelee sankarillista Palestiinan kansaa ja sen urhoollista vastarintaa historiallisen voiton saavuttamisesta sionistivihollista vastaan, shiialiike sanoi tiedotteessa.
Hizbollah kävi oman tuhoisan sotansa Israelia vastaan vuonna 2006. Järjestö on edelleen vaikutusvaltainen taho Libanonin politiikassa. Liikkeellä on myös läheiset suhteet Gazaa hallitsevaan Hamasiin.
Tulitaukosopimuksen julkitulon jälkeen sekä Israel että Hamas korostivat saavutuksiaan väkivaltaisen konfliktin aikana. Hamasin edustaja sanoi uutistoimisto AP:lle, että palestiinalaisille tulitauko tarkoittaa voittoa ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun päihittämistä. Asiasta kertoi BBC .
Voitosta puhui myös Hamasin poliittisen siiven johtohahmoihin kuuluva Khalil al-Hayya, kertoi uutistoimisto AFP. Al-Hayya puhui tuhansille kuulijoille Gazan kaupungissa tulitauon tultua voimaan.
Israelin puolustusministeri Benny Gantz puolestaan kiitti maansa asevoimia "ennennäkemättömistä" suorituksista Gazan alueella, kertoi muun muassa Times of Israel .
Yli 240 kuollut Israelin iskuissa Gazaan
Palestiinalaisviranomaisten mukaan pelastustyöntekijät löysivät Gazassa perjantaina raunioista viisi kuollutta ja pelastivat kymmenkunta ihmistä.
Viranomaisten kertomien lukujen perusteella tuoreet löydökset nostavat Israelin Gazaan tekemissä iskuissa kuolleiden määrän 243:een, kertoo uutistoimisto AFP. Kuolleiden joukossa on AFP:n mukaan 66 lasta. Haavoittuneita on aiemmin kerrottu olleen ainakin 1 900.
AFP kertoo myös, että Hamasin edustajien mukaan noin 120 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.
Israel on käyttänyt sotilaallista ylivoimaansa Gazan alueen raskaaseen pommittamiseen. Hamas on puolestaan ampunut tuhansia raketteja Israeliin.
Times of Israelin mukaan Israelin armeija kertoo pommittaneensa 11 päivän taisteluiden aikana sadan kilometrin mitalta tunneleita Gazan kaistalla. Armeija kertoo tappaneensa noin 225 Hamasin tai muiden palestiinalaisten islamistijärjestöjen edustajaa. Kuolleiden joukossa kerrotaan olleen 25 korkea-arvoista komentajaa.
Israelin 12 kuolonuhrin joukossa on poliisin mukaan ollut myös kaksi lasta ja yksi israelilaissotilas. Kuolonuhreista kaksi oli Thaimaan kansalaisia ja yksi intialainen. Haavoittuneita on reilut 330.
Palestiinalaiset ja Israelin poliisi ottivat jälleen yhteen Jerusalemissa
Jerusalemissa al-Aqsan moskeijan alueella on puhjennut jälleen uusia yhteenottoja palestiinalaisten ja israelilaispoliisien välille. Poliisin tiedottajan mukaan sadat palestiinalaiset heittelivät poliiseja kivillä ja polttopulloilla.
Paikalla olevien toimittajien mukaan poliisi vastasi ampumalla kumiluoteja ja tainnutuskranaatteja. Kahakointi jatkuu yhä.
Levottomuudet samalla alueella pari viikkoa sitten johtivat Hamasin ja Israelin välisiin sotatoimiin, jotka taukosivat tulitauon myötä.