Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Gazan taistelut taukosivat, kaikki väittivät voittaneensa – suomalaistutkija on varovaisen toiveikas tulitauon kestämisestä

Hamasin mukaan Gazan kaduilla juhlittiin perjantaina "voittoa". Islamilainen jihad kertoi "nöyryyttäneensä" Israelia. Pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi Israelin sotatoimien Gazassa olleen "poikkeuksellinen menestys".

Yli viikon jatkuneet iskut Israelin ja palestiinalaisjärjestöjen välillä taukosivat perjantaina vastaisena yönä voimaan astuneeseen tulitaukoon. Vaikka kaikki julistautuivat voittajiksi, oli sodan jälki rujoa. Gazassa oli kuollut yli 240 ihmistä, Israelissa 12. Haavoittuneita on vähintään satoja.

Tiheään asutulla palestiinalaisalueella tutkittiin perjantaina tuhoja, kun arviolta 120 000 pakoon lähtenyttä ihmistä palaili koteihinsa – tai sinne, missä se oli ollut.

– Meillä ei ole toista kotia. Aion asua teltassa kotini raunioiden päällä kunnes se on rakennettu uudelleen, 70-vuotias Nazmi Dahoud kertoi AFP:n haastattelussa.

Hamas aloitti rakettitulensa 10. toukokuuta Jerusalemissa puhjenneiden levottomuuksien jälkeen. Tilanteen hauraudesta kertoo se, että Israelin poliisi ja palestiinalaiset ottivat jälleen perjantaina yhteen samalla alueella al-Aqsan moskeijan liepeillä.

Jotain voisi tehdä myös ilman rauhanprosessia

Johtajat eri puolilta maailmaa kiittelivät Egyptin välityksellä syntynyttä tulitaukoa. Samalla kiirehdittiin pysyvän poliittisen ratkaisun aikaansaamista. Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Timo Stewartin mukaan sellaista ei ole näköpiirissä.

Israelia tulitaukoon taivutelleen Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken matkustaa pian Lähi-itään.

– Paras, mitä Yhdysvalloista ja muualtakin voisi odottaa, olisi vahva viesti Israeliin siitä, että palestiinalaisten yksilöllisten ja kollektiivisten oikeuksien puuttuminen on asia, joka pitää korjata – eikä siinä voida odottaa sitä, että rauhanprosessi joskus vuosien mittaan etenee, Stewart sanoo.

Itse tulitauon kestämisen suhteen suomalaistutkija on varovaisen toiveikas. Israelin kannalta hyöty iskujen jatkamisesta olisi pidemmän päälle laskenut, samalla kun riskit olisivat kasvaneet, Stewart sanoo.

Hamasille taas perustavoite oli osoittaa Jerusalemissa puhjenneiden levottomuuksien jälkeen, että järjestö on ”Jerusalemin puolustaja”.

– Tämän symbolisen viestin he saivat lähetettyä heti konfliktin aluksi, Stewart sanoo.

"Hamasille jo hengissä selviäminen on voitto"

Tutkija muistuttaa palestiinalaisten ja maailman vahvimpiin kuuluvan armeijan konfliktin epäsuhdasta.

– Hamasille jo se on voitto, että he selviävät hengissä näinkin monta erää tällaista vastustajaa vastaan, Stewart kuvailee.

Järjestön näkökulmasta tärkeää oli Stewartin mukaan myös se, ettei Israel tuhonnut kokonaan sen kykyä raketti-iskuihin, joita Hamas jatkoi aina tulitaukoon saakka. Nyt tauonneet sotatoimet olivat Stewartin mukaan ensimmäinen kerta, kun rakettituli ajoi Tel Avivin asukkaat kerta toisensa jälkeen pommisuojiin.

Yhteenottojen aiheuttama suuri tuho ei Stewartin mukaan välttämättä vähennä Hamasin suosiota gazalaisten keskuudessa. Kun minkäänlaisia toiveita poliittisesta ratkaisusta tai elinolojen paranemisesta ei ole ollut näköpiirissä, voidaan hyväksyvästi ajatella, että "ainakin Hamas tekee jotain".

– Luottamus siihen, että odottelulla ja hyvällä käytöksellä asiat paranisivat, on ollut aika huono, Stewart kuvailee palestiinalaisten tuntoja.

-----

Lähteenä myös AFP