Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden: Kahden valtion ratkaisu yhä ainoa vaihtoehto Israelin ja palestiinalaisten välillä

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on vaatinut apua Gazan kaistaleen uudelleenrakentamiseen ja vakuutti auttavansa avustustoimien järjestämisessä. Samalla hän totesi, että kahden valtion ratkaisu on yhä ainoa vaihtoehto palestiinalaisalueiden ja Israelin konfliktiin, mutta vakuutti myös tukeaan Israelille.

– Sitoutumiseni Israelin turvallisuuteen ei ole muuttunut, piste. Se ei ole muuttunut lainkaan, hän sanoi.

Kahden valtion ratkaisussa nyt Israelin miehittämille palestiinalaisalueille muodostuisi oma palestiinalaisten valtio ja Jerusalemista sen jaettu pääkaupunki.

Yli viikon jatkuneet iskut Israelin ja palestiinalaisjärjestöjen välillä taukosivat perjantain vastaisena yönä voimaan tulleeseen tulitaukoon.

Jerusalemissa oli perjantaina yhä levotonta: Israelin poliisi ja palestiinalaiset ottivat jälleen yhteen al-Aqsan moskeijan liepeillä. Israelin turvallisuusjoukot myös kävivät levottomuuksia kuvanneen AFP:n valokuvaajan kimppuun.

Muita yhteenottoja alkoi useissa osissa Israelin miehittämää Itä-Jerusalemia sekä Jerusalemin ja Länsirannan välisellä kulkupisteellä.

Satoja kuoli 11 päivässä

Tuhannet taisteluita ja ilmaiskuja paenneet palestiinalaiset alkoivat perjantaina palata koteihinsa runnellussa Gazassa, ja Israelissa tavanomainen elämänrytmi teki paluun, koska tulitauko näytti pitävän.

YK:n avustusjärjestö OCHA kertoi, että yli 77 000 palestiinalaista oli paennut YK:n ylläpitämiin kouluihin. Heistä suurin osa on palannut koteihinsa, mutta noin tuhat kotinsa menettänyttä on yhä jäljellä. Gazassa valtaa pitävän äärijärjestö Hamasin mukaan kaikkiaan kodeistaan pakeni 120 000 ihmistä ja useilla alueilla taloja tuhottiin maan tasalle.

Viiden lapsen isä, 70-vuotias Nazmi Dahdouh kertoo Israelin ilmaiskun tuhonneen hänen kotinsa Gazassa.

– Meillä ei ole toista kotia. Asun teltassa kotini jäänteiden päällä, kunnes se saadaan rakennettua uudestaan, hän sanoi.

Terveysviranomaisten mukaan Israelin ilmaiskut tappoivat toukokuun 10. päivän jälkeen ainakin 248 ihmistä, joista 66 oli lapsia, ja lähes kaksituhatta ihmistä haavoittui.

Kuolleiden joukossa oli myös Hamasin taistelijoita.

Gazasta ammutut yli 4 300 rakettia tappoivat 12 ihmistä Israelissa, maan viranomaiset kertovat. Heidän joukossaan oli lapsi, teini-ikäinen ja sotilas. Noin 360 ihmistä haavoittui.

Sekä Israel että Hamas kehuivat perjantaina saavuttaneensa 11 päivää kestäneissä taisteluissa suuria voittoja.