Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tilanne Gazassa alkaa hiljalleen palautua ennalleen – Israelin iskuja paenneet ovat alkaneet palata koteihinsa

Sunnuntaiaamuna Gazan hallinto palaa tulitauon myötä normaaliin päiväjärjestykseen. Viranomaisten lauantaisen tiedotteen mukaan kaikissa hallinnon organisaatioissa ja ministeriöissä työnteko jatkuu tavalliseen tapaan sunnuntaista alkaen.

Yli viikon jatkuneet iskut Israelin ja palestiinalaisjärjestöjen välillä taukosivat perjantain vastaisena yönä voimaan astuneeseen tulitaukoon. Tuhannet taisteluita ja ilmaiskuja paenneet palestiinalaiset alkoivat perjantaina palata koteihinsa taisteluiden runnomassa Gazassa.

YK:n turvallisuusneuvosto toivoo tulitauon pitävän

YK:n turvallisuusneuvosto vetoaa Israeliin ja palestiinalaisiin, jotta tällä viikolla voimaan tullutta tulitaukoa noudatettaisiin täysin. 11 päivää kestäneet väkivaltaisuudet saatiin viimein taukoamaan, kun tulitauko tuli voimaan perjantain vastaisena yönä.

Ensimmäisessä asiasta antamassaan lausunnossa lauantaina neuvoston jäsenet kertoivat pitävänsä tulitaukoa tervetulleena ja sanoivat tunnistavansa Egyptin ja muiden alueen maiden sekä muiden kansainvälisten toimijoiden tärkeän roolin tulitauon aikaansaamisessa. Neuvosto myös painotti välitöntä humanitaarisen avun tarvetta palestiinalaissiviileille erityisesti Gazassa ja sanoi tukevansa pääsihteerin kansainväliselle yhteisölle esittämää vetoomusta apupaketin kokoamiseksi, jotta jälleenrakennus ja toipuminen onnistuvat kestävästi ja nopeasti.

Neuvoston lausunnossa korostetaan myös perusteellisen rauhan löytämisen tarvetta alueelle siten, että Israel ja Palestiina voivat toimia toistensa demokraattisina naapurivaltioina rauhassa ja turvallisin ja tunnustetuin rajoin.

Yhdysvallat on Israelin vankka tukija

Lausunto sai tuen myös Yhdysvaltain delegaatiolta, joka oli blokannut aiemmat luonnokset. Tekstistä oli kuitenkin delegaation vaatimuksesta poistettava osio, jossa tuomittiin väkivalta.

Luonnoksessa luki alun perin, että neuvoston jäsenet tuomitsevat kaikki väkivallanteot siviilejä vastaan, mukaan lukien esimerkiksi provosoinnin ja lietsonnan. Lisäksi luonnoksessa osoitettiin huolta jännitteistä ja väkivallasta Itä-Jerusalemissa ja erityisesti pyhillä paikoilla ja niiden läheisyydessä.

Yhdysvaltojen delegaatio on eräs Israelin vankimmista tukijoista YK:ssa. Se ehti aiemmin hylätä Ranskan luonnoksen, jossa vaadittiin väkivaltaisuuksien välitöntä lopettamista ja humanitaarisen avun viemistä Gazaan.

Lopullisessa, Kiinan, Norjan ja Tunisian ehdottamassa lausunnossa neuvoston jäsenet vain kertovat surevansa väkivaltaisuuksissa menetettyjen siviilihenkien puolesta.

Neuvoston on määrä keskustella konfliktista jälleen torstaina kuukausittaisessa tapaamisessaan.

Biden: Kahden valtion ratkaisu yhä ainoa vaihtoehto

Iskut tekivät huomattavia tuhoja, ja monet ovat menettäneet kotinsa. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on vaatinut apua Gazan kaistaleen uudelleenrakentamiseen ja vakuuttanut auttavansa avustustoimien järjestämisessä.

Samalla Biden totesi, että kahden valtion ratkaisu on yhä ainoa vaihtoehto palestiinalaisalueiden ja Israelin konfliktiin. Hän kuitenkin vakuutti myös tukeaan Israelille.

Kahden valtion ratkaisussa nyt Israelin miehittämille palestiinalaisalueille muodostuisi oma palestiinalaisten valtio ja Jerusalemista sen jaettu pääkaupunki.

Satoja kuoli 11 päivässä

Tuhannet taisteluita ja ilmaiskuja paenneet palestiinalaiset ovat nyt palanneet koteihinsa runnellussa Gazassa. Myös Israelissa tavanomainen elämänrytmi teki paluun, koska tulitauko näytti vielä lauantaina pitävän.

YK:n avustusjärjestö OCHA kertoi, että yli 77 000 palestiinalaista oli paennut YK:n ylläpitämiin kouluihin. Gazassa valtaa pitävän äärijärjestö Hamasin mukaan kaikkiaan kodeistaan pakeni 120 000 ihmistä ja useilla alueilla taloja tuhottiin maan tasalle.

Terveysviranomaisten mukaan Israelin ilmaiskut tappoivat toukokuun 10. päivän jälkeen ainakin 248 ihmistä, joista 66 oli lapsia, ja lähes kaksituhatta ihmistä haavoittui. Kuolleiden joukossa oli myös Hamasin taistelijoita.

Israelin viranomaisten mukaan Gazasta ammutut yli 4 300 rakettia tappoivat 12 ihmistä Israelissa.

Sekä Israel että Hamas kehuivat perjantaina saavuttaneensa 11 päivää kestäneissä taisteluissa suuria voittoja.