Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pikkulapsi sai puupölkystä lievän aivovamman päiväkodin pihalla – KKO hylkäsi lastenhoitajien syytteet vammantuottamuksesta

Korkein oikeus (KKO) on hylännyt kahden lastenhoitajan syytteet tapauksessa, jossa nelivuotias lapsi sai lievän aivovamman onnettomuudessa päiväkodin pihalla.

Kyse oli tapahtumista Hämeenlinnassa syyskuussa 2016. Päiväkodin pihalla leikkitasanteella olleet lapset kuljettivat painavaa puupölkkyä kaidetta pitkin ylöspäin, kun se putosi alempana olleen pojan päähän. Poika sai lievän aivotärähdyksen, josta koitui hänelle lievä aivovamma.

Aiemmin Turun hovioikeus oli tuominnut hoitajat sakkoihin vammantuottamuksesta. Sen mukaan hoitajat jättivät huolimattomuudesta riittävällä tavalla valvomatta, että lasten leikki ja leikissä käytettävät välineet eivät aiheuttaneet vaaraa tai vahinkoa lapsille.

Hoitajat eivät nähneet turmaa

KKO arvioi asiaa toisin. Se huomioi, että puunkappaleilla leikkiminen oli ollut päiväkodissa jo vuosia noudatettu käytäntö, jonka sisältämää riskiä voitiin pitää kohtalaisen pienenä.

Puunkappaleilla oli leikitty myös leikkitasanteella, mutta hoitajat eivät olleet aiemmin nähneet, että lapset olisivat kuljettaneet niitä kaiteilla. KKO:n mukaan nämä seikat huomioiden hoitajia ei voitu moittia siitä, että he eivät olleet kieltäneet puunkappaleilla leikkimistä leikkitasanteella.

KKO katsoi, että hoitajilla ei ollut tosiasiallista mahdollisuutta valvoa tasannetta koko aikaa, koska tapahtuma-aikaan heillä oli vastuullaan suurehkolla piha-alueella yhteensä yhdeksän 1–4-vuotiasta lasta. Toinen hoitajista oli käynyt tasanteella muutama minuutti ennen onnettomuutta, jolloin lapset leikkivät makkaran paistamista puunkappaleilla ja leikki oli rauhallista. Kun turma tapahtui, hän oli setvimässä pihalla puhjennutta riitaa ja toinen hoitaja valvoi keinumista. Kumpikaan ei nähnyt pölkyn putoamista.

– Arvioituaan edellä todettuja seikkoja kokonaisuutena KKO katsoo, etteivät (hoitajat) ole syytteessä tarkoitetussa tilanteessa mitoittaneet valvontaa rikosvastuun perustavalla tavalla riittämättömäksi, KKO sanoi tuomiossaan.

KKO vapautti hoitajat ja Hämeenlinnan kaupungin myös korvausvelvollisuudesta lapselle. KKO antoi ratkaisunsa perjantaina.