Jääkiekkoliiton Fasel hermostui Latvian MM-isännille Valko-Venäjän lipun vaihtamisesta

Valko-Venäjän viralliset liput vaihdettiin Riian keskustassa opposition punavalkoisiin. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

STT–BNS

Latvian pääkaupungin Riian keskustasta poistettiin tiistaina kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n ja kaupungissa pelattavan maailmanmestaruusturnauksen lippuja. Näin sen jälkeen, kun Riian pormestari Martins Stakis kiletäytyi vaihtamasta Valko-Venäjän virallista lippua takaisin maan oppostion tunnuksenaan pitämän puna-valkolipun tilalle.

Stakis ja Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics vaihtoivat lippuja toisiksi maanantaina. Toimeen ryhdyttiin sen jälkeen kun Valko-Venäjä oli pakottanut Ryanairin lennon Minskiin ja pidättänyt oppositioaktivisti Raman Pratasevitshin. Teko tuomittiin laajasti valtion tekemäksi kaappaukseksi.

IIHF:n johtaja Rene Fasel vaati kirjeessään Stakisille jääkiekkoliiton ja MM-kisojen lippujen poistamista Riiassa paikoista, joissa Valko-Venäjän liput eivät vaihdu entisiksi. Uutistoimisto Tassin mukaan Fasel oli myös vakuuttanut, että MM-areenalla Valko-Venäjän lippuja ei vaihdeta. Hän perusteli IIHF:n olevan "epäpoliittinen urheilujärjestö".

Valko-Venäjän liput vaihtuivat toisiksi Riiassa esimerkiksi Valko-Venäjän joukkueen käyttämän hotellin edustalla, mistä Valko-Venäjän jääkiekkoliitto oli valittanut IIHF:lle ja turnauksen järjestäjille.

"Urheilua ja politiikkaa ei voi erottaa"

Lippujen vaihtaminen johti siihen, että Valko-Venäjä ja Latvia ilmoittivat karkottavansa kaikki toistensa diplomaatit asemamaistaan myöhään maanantai-iltana.

Pormestari Stakisin mukaan on mahdotonta unohtaa, että parin sadan kilometrin päässä Riian jääkiekkokaukalosta Valko-Venäjän hallinto kiduttaa ja surmaa kansalaisiaan. Hänen mukaansa urheilua ei pitäisi sekoittaa politiikkaan, mutta valitettavasti sitä on ollut jo jonkin aikaa mahdotonta välttää.

– Maailmanluokan urheilijoita on pidätetty, vainottu ja ajettu maanpakoon Valko-Venäjältä, samalla kun kansainväliset urheilujohtajat ovat pysyneet vaiti, Stakis kirjoitti.

Tämän vuoden jääkiekon MM-kisat piti alun perin järjestää Riian lisäksi myös Valko-Venäjän Minskissä. IIHF perui kuitenkin kisaisännyyden Valko-Venäjän osalta alkuvuodesta, ja lopulta koko turnaus siirtyi Latviaan.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut