Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumbiassa asevoimien joukot kiristävät otettaan Calin kaupungista – viime päivien mielenosoituksissa kuollut yli 10 ihmistä

Kolumbiassa asevoimien joukot ovat kiristäneet otettaan maan kolmanneksi suurimmasta kaupungista Calista, jossa on kuollut viime päivien mielenosoituksissa ainakin 13 ihmistä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kuvaillut tilannetta Calissa erittäin vakavaksi. Kaupungin kadut ovat olleet pitkälti tyhjiä sen jälkeen, kun poliisi ja aseistautuneet siviilit ottivat yhteen myöhään perjantai-iltana.

Kolumbiassa on järjestetty presidentti Ivan Duquen hallinnon vastaisia mielenosoituksia jo kuukauden ajan. Mielenosoitukset saivat alkunsa jo hyllytetystä verouudistuksesta. Sittemmin kolumbialaiset ovat osoittaneet turhautumistaan muun muassa köyhyyteen ja hallituksen koviin otteisiin mielenosoitusten tukahduttamisessa. Hallinnon ja mielenosoittajien edustajien väliset neuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta.

Yhteensä mielenosoitusten aikana on kuollut viranomaisten mukaan noin 60 ihmistä, kun mukaan lasketaan Calin tuoreet kuolonuhrit.

Aiemmin on kerrottu, että valtaosa kuolleista on siviilejä. Human Rights Watchin mukaan kuolonuhreja olisi hieman virallisia lukuja enemmän, kaikkiaan 63 ihmistä.

Puolustusministeriö kertoo yli 2 300 ihmisen haavoittuneen.

"Tunnemme olomme uhatuksi"

Calissa kuolleiden joukossa on muun muassa ollut syyttäjän viraston työntekijä, joka oli ampunut kohti kahta tien tukkinutta mielenosoittajaa, joista toinen sai surmansa. Sosiaaliseen mediaan julkaistulla videolla näkyy, miten väkijoukot ovat tämän jälkeen hypänneet ampujan kimppuun ja lynkanneet tämän.

Noin 2,2 miljoonan asukkaan Calissa perjantain yhteenotoista olivat todistamassa barrikadien savuavat jäänteet.

Duque saapui Caliin perjantaina. Hän on kertonut lähettäneensä asevoimien joukkoja auttamaan poliisia Calissa ja muualla. Presidentti määräsi 7 000 sotilasta auttamaan tukittujen teiden avaamisessa ja vartioinnissa. Caliin puolestaan on lähetetty yli 1 100 sotilasta.

Calin köyhemmissä naapurustoissa asuvat kertovat uutistoimisto AFP:lle, että asevoimien lähettäminen kaduille ei vähennä heidän pelkojaan, vaan lisäävät pelokkuutta.

– Me tunnemme olomme uhatuksi, tunnemme olevamme enemmän vaarassa, sanoi 31-vuotias Lina Gallegas.

– Jos jotain tapahtuu, emme voi kutsua poliisia, koska he ovat niitä, jotka tappavat, hän jatkoi.

Javerianan yliopiston politiikan tutkija Luis Felipe Vega puolestaan rinnasti asevoimien lähettämisen kaupunkiin liekkien sammuttamiseen bensiinillä.