Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan syyttäjänvirasto aloitti – Suomi neuvottelee vielä syyttäjien asemasta

Euroopan syyttäjänvirasto (Eppo) aloitti tiistaina virallisesti toimintansa riippumattomana unionin taloudellisia etuja vahingoittavien rikosten tutkijana. Suomi ja Slovenia eivät kuitenkaan vielä ole nimittäneet valtuutettuja syyttäjiä hoitamaan tutkintaa jäsenmaissa.

Oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Miia Ljungqvist kertoo, että keskustelut Eppon kanssa jatkuvat siitä, millä ehdoin Suomen kaksi valtuutettua syyttäjää voivat työskennellä.

– Keskustelua käydään hyvin tiiviisti ja pyritään löytämään ratkaisuja. Paljon on jo edetty viime viikkojen aikana, Ljungqvist sanoi STT:lle.

Ljungqvistin mukaan oikeusministeriössä ollaan toiveikkaita, että nimitysprosessi voidaan saada Suomen osalta valmiiksi kesän aikana.

Suomen kanta on, että valtuutetuilla syyttäjillä tulisi olla mahdollisuus hoitaa myös kansallisia asioita, jos Eppon tehtävät jättävät niille aikaa.

Valtuutettujen syyttäjien haku alkoi jo viime syksynä, mutta haastatteluja ja valintoja ei ole vielä tehty. Ljungqvistin mukaan toisen tehtävän osalta joudutaan todennäköisesti julkaisemaan uusi hakuilmoitus, koska tehtävän ehdot ovat muuttuneet. Hakijoita ilmoittautui viime syksyn kierroksella kymmenkunta.

Komissiokin osallistuu

Myös EU-komissio on osallistunut keskusteluihin Suomen ja Eppon välillä. EU:n oikeuskomissaari Didier Reynders on lähestynyt Suomea kirjeellä ja kehottanut Suomea kiirehtimään syyttäjien nimeämisessä.

Suomi on lähtenyt siitä, että valtuutetut syyttäjät voisivat toimia osa-aikaisesti ja hoitaa myös kansallisia rikosjuttuja, jos Eppon tehtävät sen sallivat. Pääsyyttäjä Laura Codruta Kövesi on ollut Suomen kantaan tyytymätön ja sanoi aiemmin Financial Timesin haastattelussa, että se voi antaa muille maille huonon mallin. Kövesi oli huolissaan osa-aikaisten syyttäjien riippumattomuudesta.

Eppossa ovat mukana lähes kaikki EU-maat. Ulkopuolella ovat tässä vaiheessa Irlanti, Puola, Ruotsi, Tanska ja Unkari. Näistä ainakin Ruotsi on aikeissa lähteä mukaan myöhemmin.

Eppon jäsenet ovat nimittäneet myös Luxemburgissa toimivat Euroopan syyttäjät kuuden vuoden toimikaudelle. Suomesta tähän tehtävään valittiin erikoissyyttäjä Harri Tiesmaa.