Poliisi tutkii epäilyjä vaalirikoksista Turun Varissuolla – Turun Sanomat: Ulkomaalaistaustaisia pakotettu äänestämään

Poliisin saamien tietojen mukaan painostusta olisi tehty kolmen eri ehdokkaan hyväksi. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Nina Törnudd / STT

Lounais-Suomen poliisi tutkii epäilyjä vaalirikoksista Turun Varissuolla. Poliisin saaman ilmoituksen mukaan Varissuolla olisi painostettu äänestäjiä äänestämään tiettyjä ehdokkaita.

Poliisin saamien tietojen mukaan painostusta olisi tehty kolmen eri ehdokkaan hyväksi. Kaikki kolme ovat kuntavaaliehdokkaita Turussa.

Asiaa tutkitaan alustavasti kolmena eri vaalirikoksena. Vaalitoimitsijoita ei epäillä rikoksesta.

Turun Sanomat kertoo saaneensa tietoja, että Varissuon kirjastossa sijaitsevassa ennakkoäänestyspaikassa on havaittu, että ulkomaalaistaustaisia henkilöitä on pakotettu äänestämään.

– TS:n tietojen mukaan näitä henkilöitä tuodaan äänestämään ja heitä ohjataan, jopa pakotetaan äänestämään tiettyä ehdokasta, lehti kirjoittaa.

Tiedossa ei lehden mukaan ole, kuka ulkomaalaistaustaisia ohjailee ja ketä heidät pakotetaan äänestämään.

Poliisi toivoo yhteydenottoja

Turun keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Ilkka Sepponen kertoo Ilta-Sanomille , että Varissuon kirjaston äänestyspaikan liepeillä on ollut ulkomaalaistaustaisia huutelijoita.

– On vaikea tilanne, jos joku huutaa numeron vaikka somaliksi. Vaalivirkailija ei voi sanoa, mitä hän huutaa, Sepponen sanoo lehdelle.

Huutelijat ovat Sepposen mukaan nuoria miehiä. Heillä on ilmeisesti oma ehdokkaansa, jolle he yrittävät saada ääniä, Sepponen arvelee.

Poliisi muistuttaa äänestäjiä siitä, että jokaisella on oikeus käyttää tai olla käyttämättä äänioikeuttaan haluamallaan tavalla. Yritykset vaikuttaa toisten äänestämiseen uhkailemalla on kielletty rikoslaissa.

Vaalirikokseen syyllistyy henkilö, joka vaikuttaa tai yrittää vaikuttaa väkivallalla tai uhkauksella toisen äänestämiseen tai ehdokkaaksi asettamiseen. Vaalirikoksesta voidaan tuomita sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Poliisin mukaan esitutkinta on alkutekijöissään, eikä poliisi siten tässä vaiheessa tiedota asiasta enempää.

Asiasta jotain tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä Lounais-Suomen poliisin sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai tekstiviestillä tai WhatsApp-viestillä numeroon 050 411 7655.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut