Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Koronavuoden asumistrendin jatkuminen voisi keikauttaa Suomen väestönkehityksen päälaelleen, Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen tuotanto kasvamassa Euroopassa - Euroopan lääkevirasto antoi hyväksyntänsä

Koronavuoden asumistrendin jatkuminen voisi keikauttaa Suomen väestönkehityksen päälaelleen

Lisääntynyt etätyö sai suomalaiset mökeilleen, mutta tulevaisuudessa ihmiset todennäköisesti pakkautuvat silti edelleen kasvukeskuksiin.

Konsulttitoimisto MDI:n laatiman tuoreen väestöennusteen mukaan voittajia voivat olla suurten kasvukeskusten väliset pienemmät kaupungit ja kehyskunnat, kuten esimerkiksi Tampereen ja Helsingin välillä sijaitseva Hämeenlinna. Nopeat yhteydet, koulutus ja sijainti korostuvat asuinpaikan valinnassa.

Väestöennusteen mukaan koronavuoden vaikutukset alueellisiin pitkäaikaisiin kehityskulkuihin ovat kuitenkin suurilta osilta vielä ennakoimattomia, vaikka mahdollisista suunnista onkin saatu osviittaa.

HS: Perussuomalaisten ehdokkaat saaneet koko maassa yli kaksi kertaa niin paljon rikossyytteitä kuin yhdenkään muun ison puolueen ehdokkaat

Perussuomalaisten tämän vuoden kuntavaaliehdokkaat ovat saaneet rikossyytteitä yli kaksi kertaa niin paljon kuin yhdenkään muun ison puolueen ehdokkaat, ilmenee Helsingin Sanomien selvityksestä. Selvityksessä käytiin läpi vuoden 2017 ja tämän vuoden kuntavaaliehdokkaiden syytteet.

Mukana olivat syytteet, jotka oli nostettu viisi vuotta ennen vaalivuotta tai sen aikana. Selvityksen mukaan 8,2 prosenttia tänä vuonna ehdolla olevista perussuomalaisista on saanut yhden tai useamman syytteen vuosina 2016–2021.

Toiseksi eniten oikeuteen jouduttiin vasemmistoliitossa, jonka ehdokkaista yhden tai useamman syytteen oli saanut 4,1 prosenttia ehdokkaista tänä vuonna. Kolmantena on kokoomus. Vähiten syytteitä ovat saaneet RKP:n ja vihreiden ehdokkaat.

Kaikista isojen puolueiden ehdokkaista keskimäärin 3,7 prosenttia on saanut syytteen.

Yhdysvaltojen Hornet-hävittäjien lennot alkavat Karjalan lennostossa

Yhdysvaltojen merivoimien Hornet-hävittäjiä vierailee Karjalan lennoston tukikohdassa Siilinjärven Rissalassa tästä päivästä alkaen.

Karjalan lennostossa vierailevaan osastoon kuuluu kymmenen merijalkaväen F/A-18 Hornet-hävittäjää sekä 1–2 ilmatankkaus- ja kuljetuskonetta.

Vierailun aikana lennetään Karjalan lennoston harjoitusalueilla arkipäivisin 2.–18. kesäkuuta välisenä aikana. Lentotoiminta ulottuu pääasiassa noin 200 kilometrin etäisyydelle Rissalan tukikohdasta, Ilmavoimat kertoo.

Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 julkistetaan tänään - onko valinta Tampere, Oulu vai Savonlinna?

Suomesta vuodelle 2026 valittava Euroopan kulttuuripääkaupunki julkistetaan tänään. Ehdolla ovat Tampere, Oulu ja Savonlinna.

Aiemmin Suomesta titteliä ovat kantaneet Turku vuonna 2011 ja Helsinki vuonna 2000.

Euroopan kulttuuripääkaupunki on Euroopan unionin alainen ohjelma. Kaupunkeja valitaan kulttuuripääkaupungeiksi hakemusten perusteella.

Vuoden 2026 toinen kulttuuripääkaupunki valitaan Slovakiasta.

Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen tuotanto kasvamassa Euroopassa - Euroopan lääkevirasto antoi hyväksyntänsä

Euroopan lääkevirasto EMA on antanut suosituksensa Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteen uusien tuotantolinjojen avaamiselle Belgian Puursissa.

EMA:n mukaan sen päätöksellä odotetaan olevan merkittävä ja välitön vaikutus rokotteen saatavuuteen EU-alueella. Maakohtaisia vaikutuksia ei eritelty.

Aiemmin toukokuussa yhtiöt arvioivat, että rokotetta on saatu valmistettua ainakin 2,5 miljardia annosta vuoden loppuun mennessä. Tuolloin yhtiöt sopivat Euroopan komission kanssa jopa 1,8 miljardin rokoteannoksen lisäerien toimittamisesta vuosina 2021–23.

Toinenkin oppositiopoliitikko pidätettiin Venäjällä

Venäjällä Kremlin merkittävä kriitikko Dmitri Gudkov on pidätetty tiistaina. Pidätys tehtiin sen jälkeen, kun ensin maanantaina poliisi otti kiinni oppositioaktivisti Andrei Pivovarovin.

Gudkovin pidätyksestä kertoi tämän isä Twitterissä. Isän mukaan Gudkovin pidätyksen syyksi annettiin maksamattomat vuokrat.

Aiemmin tiistaina Venäjän poliisi oli tehnyt etsintöjä Gudkovin Moskovan ulkopuolella sijaitsevassa kodissa sekä tämän sukulaistan ja liittolaisten kodeissa.

Venäjän nykyhallinnon vastustajien mukaan maassa on ollut syyskuulle suunniteltujen parlamenttivaalien alla käynnissä pidätys- ja pelottelukampanja, joka kohdistuu presidentti Vladimir Putinin vastustajiin. (Lähde: AFP)

Valko-Venäjällä aktivisti yritti itsemurhaa oikeudenkäynnissä

Valko-Venäjällä vangittu poliittinen aktivisti lävisti kaulansa oikeudenkäynnissään tiistaina ilmeisessä itsemurhayrityksessä, kertoi kansalaisoikeusjärjestö.

Järjestö kertoi uskovansa, että aktivisti Stepan Latypov yritti itsemurhaa koettuaan painostusta vankeudessa. Aktivisti vietiin oikeussalista sairaalaan, ja hänen tilaansa kuvataan vakaaksi. Latypovin kerrotaan käyttäneen kynää kaulansa lävistämiseen.

Valko-Venäjällä tuhansia opposition aktivisteja ja mielenosoittajia on pidätetty viime vuonna alkaneiden hallituksen vastaisten mielenosoitusten jälkeen. Latypov on ollut vangittuna viime vuoden syyskuusta lähtien. (Lähde: AFP)

Oklahomassa puhunut Biden: Tulsan tapahtumat eivät olleet mellakka, vaan joukkosurma

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden osallistui tiistaina Oklahoman osavaltiossa sata vuotta sitten tehdyn Tulsan joukkosurman muistotilaisuuksiin ja piti myös puheen.

Bidenin mukaan Tulsan tapahtumista on vaiettu aivan liian pitkään, kertoi brittilehti Guardian.

Hän viittasi puheessaan siihen, että silloin harvoin kun Tulsan tapahtumista on puhuttu, niitä on usein kutsuttu rotumellakaksi, mitä moni pitää vääristelevänä kuvauksena yksipuolisesta verilöylystä.

Mellakan sijaan kyseessä oli joukkosurma, Biden sanoi puheessaan.

Suomi ja Tshekki kohtaavat myöhäispelissä torstaina

Suomi jahtaa paikkaa jääkiekon miesten MM-välieriin alkaen kello 20.15 torstai-iltana, kertoo kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n MM-sivusto. Leijonilla on Riian areenassa pelattavassa puolivälierässä vastassaan Tshekki.

Alkuillan puolivälieräotteluissa alkaen kello 16.15 nähdään kohtaamiset Sveitsi–Saksa ja Yhdysvallat–Slovakia. Suomen ja Tshekin ohella kello 20.15 alkaen ottelevat Venäjä ja Kanada kisojen toisessa hallissa eli Olympiaurheilukeskuksessa.

Suomi–Tshekki-ottelun voittaja kohtaa välierässä voittajan ottelusta Venäjä–Kanada.