Pääministeri Marin maksaa saamansa ateriaedun takaisin – alivaltiosihteeri ennakoi tässä tilanteessa etuuden loppua

Pääministeri Sanna Marin (sd.) maksaa Kesärannassa saamansa ateriaedun kokonaisuudessaan takaisin.

Marin kertoi asiasta perjantain päätteeksi Twitterissä . Marin on käyttänyt etua viime vuoden tammikuun ja tämän vuoden toukokuun välisenä aikana yhteensä 14 363,20 euroa eli keskimäärin 845 euroa kuukaudessa. Summalla on hankittu aamiaistarvikkeita ja kylmänä toimitettuja aterioita.

Lisäksi Marin joutuu korjaamaan esitäytettyä veroilmoitustaan, koska verottajan mukaan Kesärannassa maksettu ateriaetuus on veronalaista tuloa. Valtioneuvoston kanslia pyysi Verohallinnolta lausuntoa julkisuudessa nousseen keskustelun jälkeen, ja se toimitettiin perjantaina.

Tuloverolain mukaan pääministerin tehtävään liittyvä asuntoetu siihen kuuluvine palveluineen ei ole veronalaista tuloa. Epäselvyyttä oli kuitenkin siitä, onko myös julkisuuteen noussut ateriaetu tällainen etuus.

Virkamiehen mielestä lakia pitäisi muuttaa

Alivaltiosihteeri Timo Lankinen Valtioneuvoston kansliasta ennakoi, että Kesärannan ateriaetuutta ei enää tarjota pääministereille. Valtioneuvoston kanslia on kertonut laativansa uuden ohjeistuksen Kesärannan ravitsemispalveluista.

– Tässä tilanteessa katsoisin itse niin, että tällaista palvelua ei pääministerille tarjota, kun se ei ministeripalkkiolakiin tässä mielessä sisälly. Mutta tämän me katsomme, kun me ohjeen päivitämme, Lankinen sanoo STT:lle.

Hän sanoo pitävänsä perusteltuna, että ministeripalkkiolakia täsmennettäisiin. Pääministerille pitäisi hänen mielestään voida järjestää ruokailupalveluja hänen asuessaan virka-asunnossa.

Verottaja ei lausuntonsa perusteella löytänyt ministeripalkkiolaista tai tuloverolaista tukea sille, että pääministerille virka-asunnolla maksettu ateriaetu olisi verovapaata tuloa. Onko etuuden tarjoaminen ylipäätään ollut linjassa lain kanssa?

– Tällainen tulkinta on tehty valtioneuvoston kansliassa jo ministeripalkkiolain voimaantulosta lähtien ja se näkyy vuoden 2010 ohjeissa ja edelleen vuonna 2019, jolloin on kerrottu pääministeri (Antti) Rinteelle, minkälaisia palveluita Kesärantaan kuuluu. Tämä on ollut vakiintunut tulkinta, Lankinen vastaa.

Hän sanoo tehneensä tulkinnan virkavastuulla ja jatkaneensa aiempaa käytäntöä.

Vielä ei ole tiedossa, joutuuko VNK olemaan yhteydessä myös entisiin pääministereihin. Lankisen mukaan täytyy vielä selvittää, miten pääministerit ovat palveluita käyttäneet.

Verottajan mukaan laki jättää sijaa tulkinnalle

Verottajan mukaan tuloverolain pääministerin etuuksia koskeva kohta jättää sijaa tulkinnalle, koska lainkohdassa ei tarkasti yksilöidä asuntoetuun kuuluvia palveluita. Sen takia tulkinta-apua on etsittävä lain esitöistä tai oikeus- ja verotuskäytännöstä. Niistä ei kuitenkaan verottajan mukaan löydy tukea sille, että etuus olisi laissa tarkoitettua verovapaata tuloa.

Tuloverolakia koskevasta hallituksen esityksestä tai siitä annetusta perustuslakivaliokunnan mietinnöstä ei verottajan mukaan löydy tukea sille, että pääministerin asuntoetuun kuuluviin palveluihin sisältyisi muita kuin ministeripalkkiolain kuudennessa pykälässä säädettyjä palveluita tai muita välittömästi asumiseen liittyviä palveluita.

Kyseisessä pykälässä on säädetty siitä, että pääministerillä on asunto valtion talossa, jonka kunnossapito, lämmitys ja valaistus sekä sisustus kustannetaan ja tarpeellinen henkilökunta maksetaan valtion varoista.

Myöskään yleisessä verotuskäytännössä ravinnon tarjoaminen ei kuulu asuntoetuun.

Etu ollut keskimäärin 845 euroa kuukaudessa

Valtioneuvoston kanslian nykyisen ohjeen mukaan pääministerin virka-asuntoon kuuluviin palveluihin sisältyvät virka-asunnon ylläpitoa ja turvallisuutta koskevat palvelut. Ohjeessa todetaan, että palveluihin kuuluu lisäksi "pääministerin asumiseen liittyviä muita palveluita".

Kanslia on tulkinnut Kesärannan palveluista annettua ohjeistusta siten, että virka-asuntoon voidaan tilata aamiaistarvikkeita sekä kylmänä toimitettavia aterioita, joiden kulut maksetaan valtion varoista.

Käytäntö on kanslian mukaan vakiintunut ja ollut käytössä vuodesta 2007 saakka. Kaikki pääministerit eivät ole etua kuitenkaan käyttäneet tai ovat asuneet Kesärannassa eripituisia jaksoja.

Ateriaedun käyttö nousi julkisuuteen viime viikolla, kun Iltalehti kertoi, että Marinin perheen käyttöön on hankittu aamiaistarvikkeita noin 300 eurolla kuussa. Samalla lehti kertoi, ettei sille oltu heti tuolloin annettu ateriaetua koskevaa päätöstä pyynnöstä huolimatta.

Maanantaina valtioneuvoston kanslia kertoi, että Marin on käyttänyt etua viime vuoden tammikuun ja tämän vuoden toukokuun välisenä aikana yhteensä 14 363,20 euroa eli keskimäärin 845 euroa kuukaudessa. Summalla on hankittu aamiaistarvikkeita ja kylmänä toimitettuja aterioita.

Kanslia perusteli Iltalehdelle kerrottua suurempaa summaa sillä, että se oli vastannut tietopyynnön rajauksen mukaisesti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut