Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israelin poliisi pidätti nimekkään palestiinalaisaktivistin, jolla on yli miljoona seuraajaa Instagramissa

Israelin poliisi pidätti sunnuntaina useiksi tunneiksi nimekkään palestiinalaisaktivistin, joka on kampanjoinut pakkohäätöjä vastaan globaalin huomion keskiöön nousseessa Sheikh Jarrahin naapurustossa Itä-Jerusalemissa.

Videomateriaalista käy ilmi, että pidätetty Muna el-Kurd vietiin käsiraudoissa kodistaan Sheikh Jarrahista.

El-Kurdilla on kuvapalvelu Instagramissa yli 1,4 miljoonaa seuraajaa. Tilillään 23-vuotias nainen kuvaa muun muassa israelilaispoliisien toimia naapurustossa ja avaa palestiinalaisalueiden vuosikymmeniä kestäneen miehityksen arkea. Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että el-Kurdia syytettiin mellakoihin osallistumisesta.

Asianajaja Nasser Odehin mukaan el-Kurdia oli uhkailtu pidätettynä. Odehin mukaan tarkoituksena oli, että el-Kurd lopettaisi laillisen toimintansa. Pidätetyn isä Nabil el-Kurd kertoo, että hänen tyttäreltään oli kuulustelujen aikana evätty oikeus asianajajaan.

Myös el-Kurdin kaksosveljeä Mohammed el-Kurdia kuulusteltiin sunnuntaina, kun hän oli itse ilmoittautunut poliisille. BBC kirjoittaa, että poliisi oli käskenyt el-Kurdia ilmoittautumaan. Kansainvälisille medioille haastatteluja antaneella el-Kurdilla on Instagramissa satoja tuhansia seuraajia.

– Meidän aseemme on kieli ja kamera. Mohammed ja Mona ovat saaneet koko maailmaan kääntymään puoleemme, kaksosten isä sanoi.

Molemmat sisarukset pääsivät myöhemmin vapaiksi.

Al-Jazeeran toimittaja pidätettiin lauantaina

El-Kurdeja yritetään pakkosiirtää Sheikh Jarrahisssa sijaitsevasta kodistaan. Naapurustossa useita palestiinalaisperheitä on pakkohäätöuhan alla. Heidän kotejaan tavoittelee siirtokuntalaisjärjestö, joka haluaa asuttaa kaupunginosaan Israelin juutalaisia. Asiaa käsitellään oikeusteitse.

YK:n ja EU:n mukaan Israelin siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia. Miehitetyllä Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa palestiinalaisia on pakkosiirtouhan alla, ja heidän pitäisi luovuttaa maita ja taloja siirtokunnille tai muuhun käyttöön.

Sheikh Jarrahin tilanne on herättänyt huolta myös lehdistönvapautta tarkkailevissa järjestöissä. Lauantaina israelilaisviranomaiset pidättivät qatarilaismedia al-Jazeeran toimittajan Givara Budeirin, joka oli ollut raportoimassa naapurustosta. Al-Jazeera tuomitsi pidätyksen lausunnossaan ja kertoi, että viranomaiset olivat tuhonneet videokuvaajan kameran tämän yrittäessä tehdä työtään.

BBC:n mukaan jo vapautettua Budeiria syytettiin viranomaisen kimppuun käymisestä. Budeiri on kiistänyt syytökset.

Sheikh Jarrahia puolustavat mielenosoitukset levisivät viime kuussa Jerusalemissa ja lopulta eri puolilla maailmaa.

Viime kuussa Gazaan kohdistuneissa Israelin sotatoimissa surmattiin yli 240 palestiinalaista, kirjoittaa israelilaislehti Haaretz . Gazasta Israeliin ammutuissa raketti-iskuissa kuoli yli kymmenen ihmistä. Sotatoimet kestivät 11 päivää.

--

Lähteenä myös AFP.