Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymmenettuhannet taloudet olleet ilman sähköjä Vieno-myrskyn takia – Pohjanmaan rannikolla tuuli puhalsi yli 28 metriä sekunnissa

Suomeen tiistaiaamuna rantautunut Vieno-myrsky on katkaissut sähköt enimmillään yli 50 000 taloudesta, selviää Energiateollisuuden sähkökatkokartta -sivustolta. Sähkökatkojen tilanne elää jatkuvasti. Kello yhdentoista aikaan aamupäivällä sähköt olivat poikki noin 47 000 taloudesta hieman yli sadassa kunnassa. Sähkökatkoja oli tuolloin etenkin maan keski- ja itäosissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan myrskypuuskat ovat voimistumassa Keski-Suomen ja Savon maakuntien alueilla. Odotettavissa on yli 20 metriä sekunnissa puhaltavia tuulia.

Esimerkiksi Keski-Suomen Jämsässä ja Luhangassa oli aamuyhdeksän aikoihin mitattu kovimmillaan lähes 22 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia, päivystävä meteorologi Anniina Valtonen Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Puoliltapäivin myrskyrintaman ennustetaan liikkuvaan Pohjois-Karjalaan. Valtosen mukaan myrsky laantunee Suomessa iltapäivällä kello kolmeen mennessä.

– Tuulenpuuskat ovat maan itäosissa vielä tuolloin kovia, vaikka eivät enää ylläkään myrskylukemiin, hän toteaa.

Yksittäinen tuulenpuuska määritellään myrskypuuskaksi, jos se puhaltaa yli 21 metriä sekunnissa. Yleisemmin myrskytuulista voidaan puhua, jos puuskat puhaltavat keskimäärin yli 21 metriä sekunnissa.

Koko maassa toistaiseksi kovin myrskypuuska mitattiin aamukuudelta Kaskisissa Pohjanmaan rannikolla. Tuuli puhalsi hieman yli 28 metriä sekunnissa. Valtonen ei usko, että tuulet yltyvät enää tämän kovemmiksi.

– Yleensä juuri Pohjanmaan rannikolla mitataan kovimmat puuskat, ja myrsky on sieltä siirtymässä kohti itää. Sisämaassa ei välttämättä vielä ole mitattu kaikkein kovimpia puuskia, mutta en usko, että sielläkään ylittyy tuo 28 metriä sekunnissa, Valtonen tuumii.

Myrskyrintama kulkee tänään maan länsi-, keski- ja itäosien läpi. Valtosen mukaan myrskyn vaikutukset jakautuvat niin, että Pohjois-Suomessa sataa ja maan keskiosissa tuulee. Etelässä myrsky ei juuri vaikuta.

Junaliikenne osittain poikki Tampereen ja Porin välillä iltaan saakka

Myrsky on aiheuttanut häiriöitä rataliikenteeseen. Tällä haavaa Tampereelta pääsee Porin suuntaan junalla Kokemäelle asti. Siellä Poriin menevät junat korvataan linja-autoilla myrskyvaurioiden vuoksi.

Vastaavasti Porista Tampereelle kuljetaan alkumatka linja-autolla Kokemäelle saakka. Sieltä junat kulkevat normaalisti Tampereelle. Rataliikennekeskus Fintrafficin mukaan katkoksen aiheuttavan vian korjaaminen Kokemäki–Nakkila-rataosuudella kestää iltaan saakka.

Lisäksi Fintraffic kertoo, että M-junat Tampereen ja Vammalan välillä kulkevat normaalisti. Myrskytuulet olivat aiemmin aamulla kaataneet puun sähköradan rakenteisiin Lielahdessa. Sähköratavaurio saatiin korjattua aamuyhdeksään mennessä.