Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äärioikeistoon kuuluvat juutalaiset marssivat taas Jerusalemissa – marssin on pelätty lietsovan jännitteitä uudelleen hauraan tulitauon jälkeen

Israelissa tuhannet äärioikeistoa kannattavat juutalaiset ovat tänään marssineet Jerusalemin vanhankaupungin liepeillä. Lähes 20 palestiinalaisen kerrotaan loukkaantuneen, kun Israelin poliisi tyhjensi katuja ennen marssia miehitetyssä Itä-Jerusalemissa. Poliisi käytti muun muassa tainnutuskranaatteja väkijoukkojen hajottamiseen.

Marssin on pelätty lietsovan jännitteitä, sillä Israelin ja Gazan kaistaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin välillä solmittiin tulitauko vain alle kaksi viikkoa sitten.

Taistelut Israelin ja palestiinalaisten välillä puhkesivat toukokuussa pahimmiksi sitten vuoden 2014.

Tuolloin tilanteen kärjistymisen taustalla oli muun muassa Israelin päätös häätää palestiinalaisperheitä kodeistaan Sheikh Jarrahissa. YK:n ja EU:n mukaan tällaiset häädöt, talojen ja muun omaisuuden tuhoaminen sekä siirtokuntarakentaminen ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia.

Viimeisten taisteluiden aikana Israelin Gazaan tekemissä iskuissa kuoli yli 200 ihmistä, joukossa kymmeniä lapsia. Israelin puolella kuoli 13 ihmistä.

YK:n mukaan 10  000 gazalaista joutui lähtemään kodeistaan pommitusten vuoksi.

YK kehotti vastuullisuuteen

Äärioikeiston marssi järjestettiin muistona sille, kun Israel valtasi kaupungin itäosan vuonna 1967. Kansainvälinen yhteisö ei ole pääsääntöisesti tunnustanut itäosan valtausta, vaan todennut, että kaupungin asemasta tulisi neuvotella.

Itäosassa sijaitsee muun muassa Jerusalemin vanhakaupunki, jossa sijaitsee kolmen uskonnon (kristinuskon, juutalaisuuden ja islamin) pyhiä paikkoja. Palestiinalaiset katsovat Itä-Jerusalemin olevan tosiasiallisesti pääkaupunkinsa.

YK:n Lähi-idän rauhanneuvotteluista vastaava edustaja Tor Wennesland on kehottanut kaikkia osapuolia käyttäytymään vastuullisesti "äärimmäisen hauraassa ja herkässä" tilanteessa ja suojelemaan tulitaukoa.

Testi tuoreelle hallinnolle

Tuore marssi asettaa haasteita myös Israelin uudelle hallitukselle ja pääministeri Naftali Bennettille, joka on istunut vallassa vasta kaksi päivää.

Israelin parlamentti antoi myöhään sunnuntaina tukensa uudelle koalitiohallitukselle päättäen maan pitkäaikaisimman pääministerin Benjamin Netanjahun vallan.

Mansour Abbas, jonka konservatiivinen arabipuolue on tärkeä osa uutta hallituskoalitiota, kutsui tiistain marssia "provokaatioksi" ja sanoi, että marssi olisi pitänyt perua.

Myös palestiinalainen äärijärjestö Hamas varoitti, että marssin järjestäminen voi johtaa toukokuun kaltaisiin väkivaltaisuuksiin. Hamasin edustaja Mohammed Hamadeh kertoi tiistaina, että rauhanneuvottelijat olivat olleet yhteydessä Hamasiin ja pyytäneet näitä välttämään sotilaallista eskalaatiota marssin vuoksi.

– Kaikki vaihtoehdot ovat kuitenkin yhä tapetilla, hän sanoi.