Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tartunnat Afrikassa hälyttävässä nousussa, Sydneyssä laajennettiin koronasulkua, Indonesiassa yli 400 lääkäriä on kuollut koronaan

Koronaviruksen deltavariantin tarttuvuus huolettaa terveysalan viranomaisia nyt ympäri maailmaa. Sen on todettu voivan tarttua esimerkiksi lyhyen kohtaamisen aikana kaupassa.

– Deltavariantista on tällä hetkellä paljon huolta, myönsi Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus perjantaina lehdistötilaisuudessa.

Deltamuunnos on niin tarttuvaa, että asiantuntijoiden mukaan yli 80 prosenttia väestöstä tarvitsisi rokottaa sen hillitsemiseksi. Näin suuri rokotuskattavuus on vaativa tavoite jopa maille, joilla on tehokas rokotusohjelma.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että rokotteet ovat hieman vähemmän tehokkaita deltavarianttia vastaan. Ne ovat silti erittäin tehokkaita myös deltaa vastaan, mutta vasta toisen rokoteannoksen jälkeen.

Useat Euroopan maat ovat poistaneet koronarajoitukset. Koko planeetan mitassa pandemia on ollut edelleen hidastumassa. Rokotusten eteneminen on vähentänyt tartuntoja lukuisissa, lähinnä varakkaissa, maissa.

Afrikka on toistaiseksi säästynyt pahimmalta pandemialta, mutta nyt koronatartunnat ovat lisääntyneet hälyttävästi ainakin 12 maassa.

Deltavariantista on raportoitu 14 Afrikan maassa. Potilaiden ja kuolemantapausten määrän nopea kasvu ajaa terveydenhoidon romahduksen partaalle, varoittivat Afrikan tautien torjunnan ja ennaltaehkäisyn viranomaiset.

WHO:n mukaan vain noin prosentti Afrikan väestöstä on saanut kaksi koronarokotteen annosta.

Sydneyssä kahden viikon koronasulku

Deltavariantin riskeistä todistaa muun muassa se, että Australian suurkaupungin Sydneyn osittainen koronasulku laajennettiin koskemaan koko kaupunkia ja lähialueita. Asiasta ilmoitti Uuden Etelä-Walesin osavaltion johto lauantaiaamuna paikallista aikaa.

Laajennettu koronasulku kestää kaksi viikkoa. Sen piirissä on selvästi yli viisi miljoonaa ihmistä Sydneyssä sekä esimerkiksi turistien suosimalla Blue Mountainsin alueella.

Liikkumisrajoitus sallii kotoa poistumisen vain välttämättömistä syistä, kuten ruokaostoksilla tai lääkärissä käynnin takia.

Suurta huolta Sydneyssäkin aiheuttaa koronaviruksen deltavariantti.

Koronasulku asetettiin perjantaina vain Sydneyn liikekeskustaan ja itäisiin lähiöihin, mutta taudin leviäminen muualle pakotti viranomaiset laajentamaan rajoitusten aluetta ja kestoa.

Sydney ja muu Australia ovat tätä ennen selvinneet pandemiasta melko pienin tartuntaluvuin.

Uusi-Seelanti ilmoitti lauantaina, että se poistaa kolmeksi päiväksi käytöstä niin kutsutun matkustuskuplan. Se on mahdollistanut matkailun Australian ja Uuden-Seelannin välillä ilman karanteenia.

Yli 400 lääkäriä kuollut koronaan Indonesiassa - ainakin 14 oli rokotettu kahdesti

Indonesiassa yli 400 lääkäriä on kuollut koronavirukseen. Heistä ainakin 14 oli saanut kaksi rokoteannosta virusta vastaan, ilmoitti maan lääkärijärjestö.

Tieto lisää huolta siitä, miten kiinalainen Sinovac-rokote suojaa koronan ärhäkkää deltavarianttia vastaan. Indonesian rokotusohjelma perustuu suurelta osalta Sinovacin käyttöön.

Viime viikkoina koronatartuntojen leviäminen Indonesiassa on jälleen nopeutunut.

Indonesia arvioi rokottaneensa ensi vuoden alussa yli 180 miljoonaa ihmistä maan 252 miljoonan väestöstä.

Euroopan lääkevirasto (EMA) aloitti Sinovac -yhtiön koronarokotteen arvioinnin toukokuussa.